Πάτρα: «Ο ”Απόλλων” να περιέλθει στο κράτος!» – Η αρχιτέκτων Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου παρεμβαίνει δημόσια μέσω της «Π»
«Αν ο Δήμος επιτρέπει την τραγική κατάσταση του “Απόλλωνα”, να του αφαιρεθεί η ιδιοκτησία» προτείνει η Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου – Ανατρεπτική πρόταση για να σωθεί το Δημοτικό Θέατρο
Δημόσια παρέμβαση με μια ανατρεπτική πρόταση για την τύχη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», κάνει η γνωστή αρχιτέκτονας Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου, εξαιτίας της εικόνας αποσύνθεσης και παρακμής, που με ευθύνη του Δήμου παρουσιάζει η εξωτερική όψη και ο περιβάλλων χώρος του περικαλλούς τοποσήμου της Πάτρας.
Οπως έχει αναδείξει με διαδοχικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό στολίδι της πλ. Γεωργίου, έχει μετατραπεί με την ανοχή και αβελτηρία του Δήμου, σε λαϊκό υπνωτήριο ανέστιων συμπολιτών, σε γιάφκα τοξικομανών και προσφάτως και σε… υπαίθριο ουρητήριο. Ενώ όσοι διασχίζουν την κεντρική πλατεία της πόλης, διαπιστώνουν ότι ο «Απόλλων» έχει γίνει στόχος καταστροφικών ενεργειών περιθωριακών στοιχείων, με ξεχαρβαλωμένες θύρες, κατεδαφισμένα τμήματα τοίχων, σπασμένα μάρμαρα, αμαυρωμένες από σπρέι και αφίσες κολώνες κ.ά.
Η κ. Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, κατά την ομιλία της στην Ημερίδα – αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσίλλερ, που διοργάνωσε στην Ακαδημία Αθηνών το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατό του, πρότεινε να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία του Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο Πατρέων και να αποδοθεί στο κράτος!
Η αρχιτέκτονας, μιλώντας στην «Π», υποστήριξε τη ρηξικέλευθη αυτή πρότασή της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Με λύπη μου αναφέρομαι στην κατάσταση του θεάτρου Τσίλλερ, το οποίο κηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1975, μαζί με το Παλαιό Νοσοκομείο.
Το κτίριο έχει περάσει κατά καιρούς πολλές δοκιμασίες, αλλά κατάφερε να επιζήσει.
Τη σημασία του για την Πάτρα την ξέρουμε. Το ερώτημα είναι αν την ξέρουν και οι κατά καιρούς διαχειριστές του κτιρίου. Ποτέ δεν ήταν στις προτεραιότητες των ιδιοκτητών του, όπως εξάλλου και άλλα μνημεία, το Παλαιό Νοσοκομείο π.χ., αλλά αυτό πού συμβαίνει στις μέρες μας στο Θέατρο είναι εξοργιστικό! Δεν είναι μόνο η περιφρόνηση της νομοθεσίας.
Η συνεχής βεβήλωση του μνημείου, η καταστροφή του, η απαξία του. Το κτίριο είναι ένα διατηρητέο μνημείο και εργάσθηκαν γι’ αυτό πάρα πολλοί άνθρωποι. Είναι μνημείο συλλογικής ιστορικής μνήμης και τα ψιμύθια λόγω καρναβαλιού επιτείνουν την απαξία και την καταστροφή του».
Για τους λόγους αυτούς, προτείνει η Χαρά Παπαδάτου – Γιαννοπούλου μιλώντας στην «Π»:
«Αν ο σημερινός ιδιοκτήτης, δηλαδή ο Δήμος, επιτρέπει την τραγική αυτή κατάσταση, θεωρώ ότι τόσο στην περίπτωση αυτή όσο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που υπάρχουν, θα πρέπει να αφαιρείται η ιδιοκτησία από τους δήμους και να περιέρχεται στο κράτος. Για το θέατρο Τσίλλερ πρέπει αυτό, κατά τη γνώμη μου, να γίνει αμέσως για να σωθεί. Ξέρω: Δεινόν γαρ ἡ απαιδευσία, αλλά οι καιροί ου μενετοί».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News