Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή στο Πολύεδρο στις 4 Φεβρουαρίου

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα θα παρουσιαστεί στη 1 το μεσημέρι στο «Πολύεδρο»

Πάτρα

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ποια ήσουν Μαρία Ζαμπάκο;» της Ευρυδίκης Τρισόν-Μιλσανή, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 1 το μεσημέρι στο Πολύεδρο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Ανδρέας Λάζαρης, διδάκτωρ νέας ελληνικής φιλολογίας – ποιητής, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος. θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.
Ο Δημήτρης Μακρής θα συνοδεύσει με την κιθάρα του.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Η Μαρία Ζαμπάκο, γόνος δύο επιφανών οικογενειών της Πόλης, των Κασσαβέτη και Ιωνίδη, γεννήθηκε στη Ελλάδα το 1843. Μεγάλωσε στην Αγγλία, στο πολυτελές σπίτι του θείου της, συλλέκτη και μαικήνα Αλεξάνδρου Ιωνίδη. Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο με τον γιατρό Ζαμπάκο στο Παρίσι, επιστρέφει στο Λονδίνο όπου θα γίνει μοντέλο των μεγαλύτερων ζωγράφων της εποχής της. Θα ζήσει μια θυελλώδη σχέση με τον προραφαηλίτη ζωγράφο Έντουαρντ Μπερν Τζόουνς του οποίου υπήρξε μούσα και ερωμένη. Μη κατορθώνοντας να τον χωρίσει από τη γυναίκα του, μετά από σοβαρή υπαρξιακή κρίση, καταφεύγει στο Παρίσι. Μαθήτρια του Αύγουστου Ροντέν θα αναπτύξει το ταλέντο της στη γλυπτική σε ένα Παρίσι που σφύζει από καλλιτεχνική ζωή και εξαιρετικές συναναστροφές: Αλφόνς Λεγκρό, Όσκαρ Ουάιλντ, Καμίγι Κλωντέλ. Στο τέλος του αιώνα θα στραφεί στην Ελλάδα και θα βραβευτεί στην Διεθνή Έκθεση 1900 για την προτομή του φίλου της Χαρίλαου Τρικούπη. Πριν τελειώσει τις ημέρες της στο Παρίσι το 1914, θα παραμείνει για μια δεκαετία στην πολυτάραχη Αθήνα, αλλά θα επισκεφθεί και την Τήνο, για θα ειδικευτεί στην τέχνη του μαρμάρου και θα συναναστραφεί πολλούς γνωστούς γλύπτες των αρχών του 20ού αιώνα.

Η Ευρυδίκη Τρισόν- Μιλσανή γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και ζωγραφική. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και μέλος της AICA, εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Επίσης δίδαξε Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης σε διάφορες ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Καλλιτεχνική σύμβουλος στο Μουσείο Τσόκλη στην Τήνο, οργανώνει εκθέσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αρθρογραφεί και κάνει διαλέξεις. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές στα γαλλικά και στα νέα ελληνικά, διηγήματα και μυθιστορήματα και έχει συντάξει καταλόγους και βιογραφίες καλλιτεχνών. Εχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Μαργκερίτ Ντιράς, Μισέλ Τουρνιέ, Κριστιάν Μπομπέν, Ναταλί Σαρότ, κ.α. Έχει γράψει επίσης έναν ικανό αριθμό θεατρικών έργων τα οποία παίζονται από το 2009 στο Θέατρο της Ημέρας και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους.