Πάτρα: «Πεθαίνοντας στο Ζαβλάνι…» – Κραυγή αγωνίας κατοίκων που ξεσπούν μέσω της «Π»

Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής από τον καρκινογόνο αμίαντο στα παλαιά καμίνια και τη λειτουργία του υποσταθμού υψηλής τάσεως της ΔΕΗ.

Ζαβλάνι

«Πεθαίνουν άνθρωποι από λευχαιµία στην περιοχή µας! Τα κρούσµατα είναι πολλά σε βάθος χρόνου και πλέον είναι αυξηµένα… Είµαστε σε απόγνωση!» Αυτή είναι η κραυγή απελπισίας που ορθώνουν µέσω της «Π» οι κάτοικοι του Ζαβλανίου, εξαιτίας των παλαιών εγκαταστάσεων καµινίων που κάποτε είχε καταστήσει ξακουστή την περιοχή τους.

Oμως εδώ και πολλά χρόνια αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν κλείσει, έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη τους! Αιτία οι τεράστιες στέγες από αμίαντο, ο οποίος έχει καταγραφεί πλέον ως καρκινογόνο υλικό και σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαβλανίου, Ελένη Λέκκα, είναι υπεύθυνος για πολλά κρούσματα καρκίνου σε κατοίκους της συνοικίας.

Οπως σημειώνει η κυρία Λέκκα μιλώντας στην «Π», οι προσπάθειες του Συλλόγου και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για την αποξήλωση των συγκεκριμένων επιφανειών αμιάντου, προσκρούουν στο μεγάλο κόστος που αυτή συνεπάγεται. Ο χώρος είναι ιδιωτικός και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η πρόεδρος, στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα έρθει προς συζήτηση το θέμα της αγοράς των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Πατρέων.

Ως γνωστόν, η χρήση αμιάντου απαγορεύθηκε στη Γερμανία το 1995 και στην Ευρώπη το 2005, αφού έχει αποδειχτεί ότι ο αμίαντος αποτελεί έναν ισχυρό καρκινογόνοπαράγοντα και αυτό διότι από τη στιγμή που θα εισέλθει στον οργανισμό, παραμένει εκεί για χρόνια χωρίς να αποβάλλεται.

«ΗΛΕΚΤΡΙΖΕΙ» ΚΑΙ Ο ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δεν είναι όμως μόνο ο αμίαντος στις παλαιές εγκαταστάσεις των καμινίων, που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους του Ζαβλανίου. Είναι και ο υποσταθμός υψηλής τάσεως της ΔΕΗ, που βρίσκεται 70 μόλις μέτρα από τον Παιδικό Σταθμό και σε απόσταση αναπνοής από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και την 1η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ).

Η γειτνίαση του υποσταθμού της ΔΕΗ με σπίτια και σχολεία, έχει εντείνει τον φόβο των κατοίκων για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους: «Ο υποσταθμός αυτός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 μετά τα πρώτα σπίτια που ήδη υπήρχαν εκεί. Οταν χτίστηκαν οι οικίες δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση και όπως καταλαβαίνετε κανένας δεν θα επέλεγε να εγκατασταθεί με την οικογένειά του σε ένα τέτοιο σημείο, εάν ήξερε ότι θα γειτνιάζει με τον υποσταθμό υψηλής τάσεως της ΔΕΗ. Προϋπήρχαν τα σπίτια και αυθαίρετα ήρθαν στη συνέχεια και εγκατέστησαν τον υποσταθμό.»

Οπως λέει η κα Λέκκα, αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Πατρέων δεν μπορεί να εγκαταστήσει νέα παιδική χαρά στην περιοχή, αφού ο νόμος αναφέρει ρητά, ότι θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300 μέτρα από υπαίθριο υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ομως ήδη υπάρχει από τα παρελθόν μία παιδική χαρά στην πλατεία, που βρίσκεται και αυτή σε κοντινή απόσταση από τον υποσταθμό.

Οι κάτοικοι ζητούν από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ περιβαντολογικές μελέτες που θα καταδεικνύουν εάν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία όσων διαμένουν πλησίον του υποσταθμού, ο οποίος ηλεκτροδοτεί ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια την απομάκρυνση του σταθμού και των πυλώνων της ΔΕΗ από τη συνοικία τους, κάνοντας λόγο για εκπομπή επικίνδυνων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Ζαβλάνι

Το κουφάρι των παλαιών καμινίων, με την καρκινογόνο στέγη από αμίαντο

Ζαβλάνι

Ο,τι έχει απομείνει από την ιστορική κεραμοτουβλοποιία των Αφων Γασπαρινάτου στο Ζαβλάνι. Με τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου 6188, όπως αναγράφεται στην ταμπέλα

Ζαβλάνι

Δίπλα στα σπίτια τα παλιά καμίνια. Οι κάτοικοι του Ζαβλανίου κάνουν λόγο για καρκινογόνο αμίαντο που απειλεί τις ζωές τους

Ζαβλάνι

Ο υποσταθμός υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Ζαβλάνι, βρίσκεται δίπλα σε σχολεία, πλατεία και παιδική χαρά! Οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνσή του!