Πάτρα: Πόσοι αλλοδαποί περιτριγυρίζουν το λιμάνι; Πόσοι οπλοφορούν;
Πόσοι Αφγανοί οπλοφορούν και έχουν ενοικιάσει σπίτια για να λυμαίνονται, σκορπώντας τρόμο, το λιμάνι της Πάτρας;
Πόσοι αλλοδαποί περιτριγυρίζουν το λιμάνι, της Πάτρας; Πού διαμένουν; Πόσοι οπλοφορούν; Γιατί η ΕΛΑΣ τους περισσότερους εξ αυτών δεν μπορεί να τους απομακρύνει από την πόλη και συχνά – πυκνά αναστατώνεται ο νότιος παραλιακός άξονας από τις εχθροπραξίες τους, με συνέπεια να επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και τρόμου στην περιοχή;
Τους τελευταίους μήνες οι Αφγανοί Σιϊτες και Σουνίτες προσπάθησαν δύο φορές με τη χρήση όπλων να λύσουν τις θρησκευτικές και οικονομικές διαφορές τους. Μια «χούφτα» είναι – κι όχι εκατοντάδες όπως προηγούμενα χρόνια – ωστόσο είναι αρκετοί για να σκορπούν πανικό και τρόμο στην πολυσύχναστη Ακτή Δυμαίων.
Τα ερωτήματα που θέσαμε στον πρόλογο συνθέτουν μια μεγάλη «σκοτούρα» για τις αρχές ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται για «ελεγχόμενο πρόβλημα της Πάτρας».
«ΠΑΤΑΝΕ» ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ
Είναι όμως, λίγες αναλογικά, οι ευθύνες των αρχών όσον αφορά τη διαιώνιση του προβλήματος, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων «σουλατσάρει» νόμιμα πέριξ του νέου λιμένα. Και τούτο διότι από τους τελευταίους ελέγχους της ΕΛΑΣ έχει προκύψει ότι οι πιο πολλοί έχουν υποβάλλει αίτημα για χορήγηση ασύλου και όσο εκκρεμούν οι υποθέσεις τους δεν τίθεται ζήτημα απέλασης. Αυτός δηλαδή είναι ο λόγος που μετά από μια αναταραχή στο λιμάνι προσάγονται μεν στην Ασφάλεια, αλλά αφήνονται ελεύθεροι.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Από τις εκτιμήσεις του κλιμακίου της ΕΥΠ που εδρεύει στην Πάτρα και δραστηριοποιείται από την Ηπειρο μέχρι τη Λακωνία, οι αλλοδαποί που οπλοφορούν ανέρχονται σε 8-10 άτομα, οι οποίοι κινούν τα νήματα της διακίνησης των συμπατριωτών τους και ανήκουν στις δύο θρησκευτικές ομάδες των Σιϊτών και Σουνιτών. Κατά βάση, θέλουν να περνούν κάτω από τα ραντάρ των διωκτικών αρχών και να μην προκαλούν. Τις φορές που ξεσπά «εμφύλιος» συμβαίνει διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον θρησκευτικό φανατισμό τους ή διότι οι μεν πήραν μια «δουλειά» από τους δε.
Απαρέγκλιτα, πάντως, τηρούν την τακτική της μη «υπερφόρτωσης» του λιμανιού. Ητοι, μόλις καταφέρουν να «διοχετεύσουν» λαθραία έναν αριθμό αλλοδαπών σε πλοίο, μόνο τότε ρίχνουν «σύρμα» στα κυκλώματα της Αθήνας να φέρουν τον αντίστοιχο αριθμό μεταναστών.
ΑΠΟ 3 – 5.000 ΕΥΡΩ ΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ»
Το γεγονός ότι η παραμονή των 100 περίπου Αφγανών πέριξ του λιμανιού της Πάτρας εμφανίζει χαρακτηριστικά «μονιμότητας», φανερώνει ότι κάποιες «τρύπες» έχουν βρει και καταφέρουν να εξάγουν το «ανθρώπινο εμπόρευμά τους». Στην συγκεκριμένη, τελική φάση της «δουλειάς», το πέρασμα από την Πάτρα προς την Ιταλία τιμάται 3.000 – 5.000 ευρώ.
Επειδή, πάντως, οι έλεγχοι είναι αυστηροί και δεν «εξάγεται» μεγάλος αριθμός μεταναστών από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, τα κυκλώματα της Αθήνας έχουν πολλαπλασιάσει τις ναυλώσεις ιστιοφόρων, που καταπλέουν σε 7 – 8 απόμερα σημεία των ακτών της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, παραλαμβάνοντας μετανάστες για να τους μεταφέρουν στην Ιταλία ή τη Μάλτα.
Τέλος, ο κύριος όγκος των μεταναστών, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιεί για κατάλυμά του, τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της «Π-Π», του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ. Ομως, οι «αρχηγοί» τους διαμένουν σε σπίτια που έχουν νοικιάσει κυρίως στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, αφού έχουν την οικονομική άνεση και διότι, βέβαια, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρόσθετης προφύλαξης έχουν λάβει 6 – 7 «εγκέφαλοι» του κυκλώματος που φέρνει στην Πάτρα μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη κυρίως, μέσω Αθήνας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News