Πάτρα: Προχωρά το αποτεφρωτήριο – Ο Δήμος παραγγέλνει μελέτη και αναζητά χρηματοδότηση

Από 40 κύματα έχουν περάσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία δημοτικού αποτεφρωτηρίου στο οικόπεδο του ΒΙΟΠΑ που έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου. Σύντομα θα ανατεθεί η μελέτη και έπειτα θα αναζητηθεί χρηματοδότηση.

αποτεφρωτήριο

Ξεχασμένη ιστορία έχει αρχίσει να θυμίζει η κατασκευή δημοτικού αποτεφρωτηρίου σε οικόπεδο στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών (ΒΙΟΠΑ) και η «Π» αναζήτησε απαντήσεις σχετικά με το πού βρίσκονται οι διαδικασίες.

Εδώ και περίπου 8 χρόνια, ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε τις διαδικασίες για να γίνουν πράξη οι σκέψεις για τη δημιουργία δημοτικού αποτεφρωτηρίου. Πρόκειται για ένα έργο που οι διαδικασίες και μόνο για να μπει κάποια στιγμή στην τελική ευθεία έχουν περάσει από σαράντα κύματα.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος, αλλά και με δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Πελετίδη σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, έχει σημειωθεί ότι το έργο δεν έχει εγκαταλειφθεί και θα προχωρήσει έστω και με τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε τη λειτουργία της δομής στο ΒΙΟΠΑ εδώ και χρόνια.

Η «Π» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Εργων Χρήστο Κορδά για να διαπιστώσει σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του αποτεφρωτηρίου. «Είμαστε στη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης. Είχαμε κάνει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, δόθηκε το πρώτο βραβείο που μας έδωσε ένα επιθυμητό σχεδιαστικό αποτέλεσμα και τώρα θα χρειαστεί να κάνουμε διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης» σημείωσε ο κ. Κορδάς.

Το κόστος της τελικής μελέτης αναμένεται να ανέλθει περίπου στις 40.000 ευρώ, χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο Δήμος από το ταμείο του. Γενικά, όμως, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου ακόμα δεν έχει βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο. Η εξήγηση του κ. Κορδά είναι πως: «Πρέπει να έχουμε έτοιμη τη μελέτη για να καταθέσουμε αιτήσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επομένως, πρώτα η μελέτη, μετά η χρηματοδότηση».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανατεθούν οι μελέτες για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες.

Συνοψίζοντας, το αποτεφρωτήριο είχε «κολλήσει» επειδή δεν μπορούσε να περιέλθει το οικόπεδο στην κυριότητα του Δήμου. Μέσα από τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ο Δήμος πλήρωσε τα χρήματα που χρωστούσε ο ΒΙΟΠΑ σε εργολάβο και εν τέλει πέρασε στην κυριότητά του το οικόπεδο.

Αφού ξεπεράστηκε το σημαντικότερο εμπόδιο, θα πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη, να ανατεθεί σε κάποιο μελετητικό γραφείο, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το έργο. Ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών, αφού υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, θα είναι τα δύο έτη. Το οικόπεδο έχει έκταση 10.396,41 τ.μ. και, σήμερα, ο χώρος θυμίζει βοσκοτόπι. Το κόστος κατασκευής είχε εκτιμηθεί στα 2 εκατ. ευρώ αλλά δεδομένης της σημερινής ενεργειακής κρίσης είναι πιθανό να αυξηθεί.

Επιπλέον, με βάση το κόστος της κάθε αποτέφρωσης που στην Πάτρα εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 400 ευρώ, οι δύο κλίβανοι θα μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερες από 2.000 αποτεφρώσεις τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι απόσβεση του έργου θα μπορεί να έχει γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια. Πάντως, μάλλον προτρέχουμε περιγράφοντας το έργο, αφού ακόμα δεν υπάρχει ούτε μελέτη γι’ αυτό, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι στο παρελθόν είχαν σημειωθεί αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και κυρίως από εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς κύκλους.