Πάτρα: Πρωτοβουλία για μουσείο πόλης στο παλαιό Αρσάκειο – Περιμένει την ιστορία μας… ΦΩΤΟ
Το παλαιό Αρσάκειο ετοιμάζεται να δεχθεί τις δημοτικές υπηρεσίες. Αλλά δεν θα κάνει μόνο αυτό… Θα αναπτυχθεί σταθερή έκθεση κειμηλίων και αρχειακού υλικού που θα αφηγείται τη σχέση του κτιρίου με την πόλη.
Το παλιό Αρσάκειο έχει γίνει νέο και σύντομα θα αρχίσει να δέχεται δημοτικές υπηρεσίες ως δημαρχείο του Δήμου Πατρέων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος στη ζωή ενός ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, που μας συστήθηκε ως εκπαιδευτήριο, μονάδα περίθαλψης τραυματιών πολέμου και σεισμοπαθών από τα Ιόνια, πολιτιστικό κέντρο, εκλογικό κέντρο για φοιτητές αλλά και εκλογικό τμήμα για ανάδειξη αρχηγών κομμάτων, χώρος διεξαγωγής φεστιβάλ νεολαιών, εκθεσιακός χώρος για την «Πολιτιστική», ιατρείο και κέντρο εξυπηρέτησης δημοτών. Επίσης, ιματιοθήκη για απόρους αλλά και υπνωτήριο για αστέγους. Μας διέφυγε κάτι;
Το Αρσάκειο, ωστόσο, δεν θα πάψει στη συνείδηση των Πατρινών να αποκαλείται με την παραδοσιακή του ονομασία, τουλάχιστον για μερικές γενιές ακόμα. Ο λόγος είναι ότι είναι ενταγμένο στην τοπική ιστορική και συλλογική συνείδηση σαν ένας εμβληματικός κόμβος της διαχρονικής διαδρομής της κοινωνίας της πόλης, για έναν αιώνα. Απλούστερα μιλώντας, το Αρσάκειο «έχει» ένα κομμάτι του καθενός μας.
Θα θέλατε αυτό το κομμάτι να ζωντανέψει; Να ένα ερώτημα για κάθε Πατρινό, όσους τουλάχιστον έχουν ρίζες οικογενειακές και προσωπικές που απλώνονται κάμποσο πίσω στον χρόνο, νωπές ή μακρύτερες. Και μπορούμε να το απαντήσουμε εμπράκτως, μετέχοντας σε μια διεργασία που αν πετύχει, θα αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες αντίστοιχες που θα επιτρέψουν στην πόλη να πει την ιστορία της. Την ιστορία καθενός μας, την ιστορία των γονέων και των παππούδων μας, που- είπαμε- έχει σαν σημείο τομής (και) το Αρσάκειο.
Υποδεχόμαστε στο γραφείο μας τη συνάδελφο, Νάνσυ Παυλοπούλου, δημοσιογράφο με διαγνωσμένη αφοσίωση σε ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με τις διαχρονικές περιπέτειες της πόλης και της περιοχής, εδώ και χρόνια στέλεχος του Δήμου Πατρέων. Εχει αναλάβει μια πρωτοβουλία – κλειδί, σε σχέση με έναν φιλόδοξο αλλά και συγκινητικό σκοπό. Πρόκειται για τη διάθεση ενός χώρου στην εγκατάσταση του παλιού Αρσακείου που θα αποτελέσει σταθερή έκθεση της ιστορίας του κτιρίου. Η έκθεση αυτή θα απαρτίζεται κυρίως από φωτογραφίες και ντοκουμέντα με θέμα τη σχέση των Πατρινών με το Αρσάκειο και του Αρσακείου με την πόλη.
Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης: Το αρχείο μας. Μας βάζει δύσκολα, αλλά το παιχνίδι είναι μια πρόκληση για μια ιστορική εφημερίδα και τους ανθρώπους της. Θα πούμε πολλά «δυστυχώς» (η τριβή με την καθημερινότητα δεν σου επιτρέπει να έχεις συναίσθηση της ιστορικότητας που θα προσλάβει το εφήμερο, εξου και τα αρχεία του Τύπου είναι γυμνά από παλαιότερο υλικό) και αρκετά «ευτυχώς» γιατί η σύγχρονη τεχνολογία επιτέλους κάνει την αποθήκευση παιχνίδι, αλλά και αυτό απαιτεί να τηρείς κανόνες αρχειοθέτησης, ειδάλλως τι έχεις αρχείο και τι δεν έχεις, είναι ένα και το αυτό. Ενώ τα ψαχτήρια των αρχείων τρέχουν, τρέχει και η κουβέντα.
Η συλλογή του υλικού είναι ένας μαραθώνιος χωρίς αρχή και τέλος, ανοιχτός όμως σε κάθε συμμετοχή, σε κάθε συλλογή, σε κάθε συνδρομή. Εχετε κάποια φωτογραφία, κειμήλιο, οποιοδήποτε ντοκουμέντο ακόμα και φαινομενικά στερούμενο οποιασδήποτε αξίας που συνδέεται με το Αρσάκειο σε οποιαδήποτε παλιότερη ή νεότερη φάση; Ο Δήμος ευχαρίστως το περιμένει, προκειμένου να το αξιολογήσει και να διαλέξει τα αντιπροσωπευτικότερα κομμάτια. Μαθήτριες, σχολικές γιορτές, παρελάσεις, εκδρομές, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που πήγαν και ήρθαν σ’ αυτό το κτίριο για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε ιδιότητα, στιγμές σημαντικές, στιγμές ιστορικές, πρόεδροι και δήμαρχοι, πρωθυπουργοί και καθηγητές, επίσημοι και άλλοι παράγοντες, οι πάντες και τα πάντα θα βρουν τη θέση τους, με αναγνωρισμένη, εννοείται, την πηγή προέλευσης, που αφ’ εαυτής θα είναι μια διαιώνιση της διαδρομής μας και στο μέλλον.
Διακαής πόθος και καημός πλείστων Πατρινών αυτή η ιστορία: Οι διαχρονικές περιπέτειες σε συνδυασμό με την πλημμέλεια ανθρώπων που κατά καιρούς κράτησαν τα ηνία της πόλης, δεν επέτρεψαν τη διάσωση αρχείων και ντοκουμέντων από κομβικές ιστορικές περιόδους. Ούτε καν φωτογραφία του αρχιτέκτονα Μεταξά που έφτιαξε κτίριο δεν διασώζεται σε σχέσημε το συγκρότημα. Και βέβαια δεν υπάρχει υλικό που να μιλά για τις μεγάλες ιστορικές αναταράξεις. Σε βομβαρδισμούς, Κατοχή, σεισμούς, οι άνθρωποι δεν τραβούσαν σέλφι.
Η εξόρμηση που κάνει ο Δήμος ήδη αποδίδει κάποιους καρπούς. Αλλά πέρα από τις πόρτες που πρέπει να χτυπηθούν, υπάρχει και η «ανώνυμη ιστορία», το άλμπουμ και το μπαούλο του Πατρινού. Οταν ανοίξει αυτό, το Αρσάκειο θα ζωντανέψει σε όλες του τις στιγμές. Και θα πει την ιστορία μας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News