Πάτρα: Συμμαχία αλληλεγγύης 82 κοινωνικών φορέων

Το 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών.

Πάτρα Ιουλία Συροκώστα, Αντώνης Χαροκόπος, Κώστας Πελετίδης, Χαράλαμπος Μπονάνος, Σάνη Πέτα

Ενότητα- Αλληλεγγύη- Συμμετοχή» υπό αυτό το σύνθημα 82 φορείς κοινωνικής φροντίδας ενώνουν δυνάμεις στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα και στα Παλαιά Σφαγεία από αύριο έως την Κυριακή.

«Η αθρόα συμμετοχή στο 2ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας αποδεικνύει την αναγκαιότητα που υπάρχει για την ανάδειξη του έργου τους, τη μεταξύ τους επικοινωνία και στέλνουν δυνατά το μήνυμα της ενότητας και το κοινού μετώπου» ανάφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος, που είναι και ο εμπνευστής του Φεστιβάλ.

Στόχος της συνέντευξης ήταν οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές του Φεστιβάλ (Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πατρέων, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων) να απευθύνουν στην κοινωνία κοινό κάλεσμα συμμετοχής.

«Ολοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Να δυναμώσουμε ο ένας με τον άλλο για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά που πρέπει να μάθουν να συνυπάρχουν με τα άτομα με αναπηρίες» πρόσθεσε η βοηθός δημάρχου Ιουλία Συροκώστα.

«Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μία καλή ευκαιρία να γνωρίσει η πόλη μας τους φορείς κοινωνικής φροντίδας. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία της αναζήτησης της κοινής αιτίας που προκαλεί τα προβλήματα για όλους αυτούς τους συνανθρώπους και να βρούμε τους τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, σημείωσε: «Είναι μία πολύ καλή στιγμή της πόλης. Κάναμε στην ουσία αυτό που μας δίδαξε η πανδημία. Ενώνουμε δυνάμεις με ένα χρώμα, που είναι το χρώμα της ανθρωπιάς. Η Περιφέρεια με τη γενναία χρηματοδότηση αυτού του Φεστιβάλ δείχνει έμπρακτα την υποστήριξή της σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εθελοντικά αγωνίζονται και προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Μην ξεχνάμε ότι η ζωή έχει στροφές και δεν ξέρουμε πότε η μοίρα θα χτυπήσει την πόρτα μας».

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πέραν των ενημερωτικών περιπτέρων που θα λειτουργούν οι φορείς, θα πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά και ενήλικες, τριήμερη αιμοδοσία σε συνεργασία με τα Κέντρα Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και του «Αγίου Ανδρέα», ημερίδες, διαδραστικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, γνωριμία με τα παραολυμπιακά αθλήματα. Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και του συνόλου μουσικής δημιουργίας «Ευήκοον Μέλος» με τίτλο «Ανοιχτή Ακρόαση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

«Είναι τιμή μας που θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη διοργάνωση της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό θα ταξιδέψουμε τους συμμετέχοντες σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια» ανάφερε εκ μέρους του μουσικού συνόλου η Σάνη Πέτα.

Η ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΑ

Κληθέντες από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» οι συμμετέχοντες στο πάνελ της συνέντευξης, να σχολιάσουν την περιορισμένη συμμετοχή πολιτών και φορέων στην προχθεσινή πορεία με αμαξίδια.

Ο κ. Πελετίδης την απέδωσε στα πολλαπλά μέτωπα που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Σημείωσε ότι εάν ενώσουμε δυνάμεις θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο εκτίμησε ότι «η εκδήλωση αυτή είχε αποτέλεσμα και ανέδειξε ζητήματα όπως οι δυσκολίες κίνησης των κινητικά αναπήρων στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου».

Ο κ. Μπονάνος εξέφρασε την άποψη ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη μεν αλλά μεγαλύτερη δε από προηγούμενες διοργανώσεις. «Θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στη βάση της ένωσης δυνάμεων».

Η κ. Συροκώστα υπογράμμισε ότι «σημασία έχει ότι ο αόρατος πληθυσμός που είναι τα άτομα με αναπηρία βγήκαν στην κοινωνία και έγιναν ορατοί. Σιγά – σιγά θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και θα καταλάβουν ότι η μόνη μας διαφορά είναι ότι εμείς περπατάμε με ρόδες και αυτοί με αθλητικά παπούτσια».

Τέλος, ο κ. Χαροκόπος πρόσθεσε: «Ως πόλη, φορείς και πολίτες να ενωθούμε γύρω από το αίτημα προς την Πολιτεία να λειτουργήσει πλήρως η Κλινική Αποκατάστασης. Εχουμε μία σύγχρονη Κλινική δημόσια, δωρεά του κ. Σφήκα, και το κράτος εδώ και 11 χρόνια δεν τη στελεχώνει επαρκώς και υπολειτουργεί. Σε αυτό το θέμα να συστρατευτούμε όλοι. Αυτή την Κλινική έχουν ανάγκη τα άτομα με κινητικά προβλήματα».