Πάτρα: Το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο σε ευρωπαϊκό χάρτη πολιτιστικής μνήμης ΦΩΤΟ

Ο Δήμος προτείνει την ένταξη του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών στην Ενωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) καθώς και στη Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων.

Πάτρα: Το Α' Δημοτικό Κοιμητήριο σε ευρωπαϊκό χάρτη πολιτιστικής μνήμης ΦΩΤΟ Το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών έχει μακρά ιστορία που ξεκινά το 1879

Μια σημαντική απόφαση που ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάτρας αναμένεται να ληφθεί αύριο στο δημοτικό Σσυμβούλιο Πατρέων. Ο Δήμος προτείνει την ένταξη του Α’ Δημοτικού Κοιμητηρίου Πατρών στην Ενωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) καθώς και στη Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων, επιδιώκοντας να εντάξει το ιστορικό νεκροταφείο σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό χάρτη πολιτιστικής μνήμης και κοιμητηριακού τουρισμού.

Μεταξύ άλλων θα μπορεί να διεκδικηθούν πόροι για καθαρισμούς και φύλαξη, ξενάγηση επισκεπτών και συντήρηση ταφικών μνημείων

Μεταξύ άλλων θα μπορεί να διεκδικηθούν πόροι για καθαρισμούς και φύλαξη, ξενάγηση επισκεπτών και συντήρηση ταφικών μνημείων

Η πρόταση έχει διπλό στόχο: την ανάδειξη της ιστορικής, αισθητικής και πολιτιστικής αξίας του κοιμητηρίου και ταυτόχρονα την εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Δήμος προχωρά ήδη σε συνεργασία με τη Θεοδώρα-Βιργινία Ντάλλη, μέλος του ΔΣ της ASCE, ώστε το κοιμητήριο της Πάτρας να ενταχθεί στον σημαντικό αυτό φορέα, στον οποίο ήδη συμμετέχουν τα κοιμητήρια της Αθήνας, της Κηφισιάς, της Σύρου και άλλων πόλεων.

Η Ενωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης ιδρύθηκε το 2001 στην Μπολόνια και σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη σε 22 χώρες, παρουσιάζοντας τα κοιμητήρια ως αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από την πολιτιστική διαδρομή που έχει πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2010, ενισχύεται η προβολή και η προστασία τέτοιων χώρων, με έμφαση στην εκπαίδευση, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική βιωσιμότητα.

Η πρόταση του Δήμου Πατρέων συνοδεύεται από την αντίστοιχη εγγραφή και τις συνδρομές των ετών 2025, με συνολική πρόβλεψη 840 ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ

Το Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών έχει μακρά ιστορία που ξεκινά το 1879, όταν ο τότε δήμαρχος Αθανάσιος Κανακάρης – Ρούφος εισηγήθηκε τη δημιουργία του. Θεμελιώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1880 και παραδόθηκε για χρήση λίγους μήνες αργότερα, την 1η Αυγούστου. Μετά από έρευνες για την υγιεινή καταλληλότητα της περιοχής, επιλέχθηκε το Ζαβλάνι και αγοράστηκαν 79 στρέμματα γης.

Το Α' Κοιμητήριο διαθέτει σπουδαία ταφικά μνημεία που χρήζουν συντήρησης

Το 1928, η έκταση επεκτάθηκε για την ανέγερση του ναού των Αγγέλων, με δωρεά του Αντώνιου Παπαγεωργακόπουλου. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Μιχελή και ολοκληρώθηκε το 1954. Στο κοιμητήριο υπήρχε ήδη ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος καταστράφηκε στους σεισμούς του 1993 και χτίστηκε εκ νέου. Εντός του χώρου υπάρχουν ακόμα ναός των Διαμαρτυρομένων, καθώς και τμήματα για Καθολικούς, Εβραίους και Προτεστάντες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αλέα των τραπεζιτών και εμπόρων, με εντυπωσιακά ταφικά μνημεία παλαιών πατρινών οικογενειών όπως οι Κόλλα, Καραμανδάνη, Ρούφου, Καλαμογδάρτη, Λάγγουρα κ.ά.

Το εμβληματικό μνημείο προς τιμήν του Ιωάννη Ζήση από το 19ο αιώνα

Το εμβληματικό μνημείο προς τιμήν του Ιωάννη Ζήση από το 19ο αιώνα

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΦΟΙ

Μέσα στο κοιμητήριο αναγνωρίζονται τέσσερις χαρακτηριστικοί λόφοι. Ο λόφος των Αγωνιστών, όπου βρίσκονται οι τάφοι ηρώων του 1821, όπως ο Χαραλάμπης και ο Λόντος, ο λόφος του Ρούφου με το οικογενειακό μνήμα του Μπενιζέλου Ρούφου, ο λόφος της Αγίας Παρασκευής με την ομώνυμη εκκλησία και ο λόφος των Γερμανικών, με τους τάφους Γερμανών στρατιωτών της Κατοχής. Ο πρώτος που ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο ήταν ο Αναγνώστης Πετσάλης, έμπορος από την Πάργα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η συμμετοχή του κοιμητηρίου στην ASCE και στην Πολιτιστική Διαδρομή αποσκοπεί στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για:

⦁ καθαρισμό και φύλαξη του χώρου,

⦁ ξενάγηση επισκεπτών,

⦁ συντήρηση ταφικών μνημείων, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση,

⦁ εκπόνηση μελετών και σχεδιασμών ανάδειξης.

Πρόκειται για μία ενέργεια, από την πλευρά του Δήμου, που δείχνει ότι επιχειρεί με ευελιξία να επιτύχει την πολιτιστική ανάδειξη ενός εμβληματικού χώρου της πόλης, ενισχύοντας τη θέση της Πάτρας στον ευρωπαϊκό χάρτη πολιτιστικών προορισμών και ανοίγοντας τον δρόμο για έναν σύγχρονο, οργανωμένο κοιμητηριακό τουρισμό με σεβασμό στη μνήμη και την ιστορία.

Με τις χρηματοδοτήσεις θα μπορούν να εκτελούνται συντηρήσεις αλλά και να ενισχυθεί η φύλαξη

Με τις χρηματοδοτήσεις θα μπορούν να εκτελούνται συντηρήσεις αλλά και να ενισχυθεί η φύλαξη