Πάτρα: XYTA Γλαύκος ή πάρκο ζωής; – Ενας χώρος που χρειάζεται να αξιοποιηθεί ΦΩΤΟ
«Υπάρχει τέτοιος όμορφος χώρος στην Πάτρα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο και δεν το γνωρίζαμε; Και δεν κάνουμε τίποτα γι΄ αυτόν;». Το ερώτημα, μας έθεσε φίλος τον οποίον ξεναγήσαμε στην περιοχή. Σίγουρα θα πείτε το ίδιο ακριβώς όταν πάτε κι εσείς εκεί!
Υπάρχει ένα σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς στην Πάτρα, ένα σημείο το οποίο ενδείκνυται για άσκηση, βόλτα και πεζοπορία μέσα στο πράσινο κι όμως ελάχιστοι πατρινοί το γνωρίζουν.
Και το κακό δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο. Πολύ χειρότερο. Το ότι κάποιοι από αυτούς που γνωρίζουν το φυσικό κάλλος του εν λόγω σημείου έχουν φροντίσει επιμελώς να το καταστρέψουν!
Που αναφερόμαστε; Στον χώρο του ποταμού Γλαύκος που βρίσκεται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, στο σημείο από την ομώνυμη ταβέρνα και προς τους ορεινούς όγκους της περιοχής, εκεί όπου, επί της ουσίας, σταματάει η παρουσία οικισμών. Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο μονοπάτια και βλάστηση, με τη ροή του ποταμού να διαμορφώνει ένα πολύ όμορφο και περιπετειώδες ταυτόχρονα τοπίο, ενώ αν κοιτάξει κανείς και ψηλά στον ουρανό ενδεχομένως να παρατηρήσει αετούς και γεράκια που έχουν στήσει τις φωλιές τους σε απόκρημνα σημεία της περιοχής.
ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η απορία που δημιουργείται αμέσως είναι εύλογη: Γιατί το εν λόγω σημείο δεν έχει αξιοποιηθεί από τους φορείς της περιοχής έτσι ώστε να αποτελέσει προορισμό άθλησης, υγείας και αναψυχής;
Πέρα, όμως, από την όποια απάντηση που (δεν) θα πάρουμε στο ερώτημά μας, προέχει πρώτα να επιλυθεί κάτι πολύ πιο σοβαρό. Αντί ο συγκεκριμένος χώρος να έχει μεταμορφωθεί σε ένα πάρκο ζωής, επί της ουσίας είναι ένας… ΧΥΤΑ! Ναι, ναι, καλά διαβάσατε, ένας ΧΥΤΑ!
Και αρκεί να βρεθεί κάποιος στο σημείο και να περπατήσει το δρόμο που πηγαίνει παράλληλα με το ποτάμι για να διαπιστώσει ότι μόνο υπερβολικοί δεν είμαστε με τον χαρακτηρισμό μας. Πώς αλλιώς, άλλωστε, να χαρακτηρίσουμε όλα αυτά που είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας και τα οποία «μαύρισαν» – στην κυριολεξία – την ψυχή μας; Μπάζα, σκουπίδια και κάθε λογής πεταμένα αντικείμενα συναντάει κανείς από το γεφυράκι που πρωτοβρίσκει στη διαδρομή μετά το πλάτωμα-πάρκινγκ των εστιαρορίων της περιοχής, μέχρι τα σημεία που βρίσκονται ψηλότερα στον δρόμο.
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς τόσο για την ασυνειδησία όλων αυτών των ανθρώπων που παράτησαν όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα στο χώρο (σ. πολύ απλά βρήκαν ένα σημείο χωρίς πολύ κόσμο για να τα… ξεφορτωθούν όμορφα και ωραία!), όσο και για όλους εκείνους τους υπευθύνους φορείς που δεν μπήκαν ποτέ, μα ποτέ, στη διαδικασία τόσο του καθαρισμού της εν λόγω περιοχής, όσο και της φύλαξής της.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ
Τι θα μπορούσε να γίνει θα ρωτήσει εύλογα κάποιος; Ας πάρουμε τα βήματα που θα μπορούσαν και που θα έπρεπε να γίνουν με την σειρά:
– Πρώτον, πολύ εύκολα θα μπορούσε να δοθεί μια εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή ειδικά συνεργεία και φορτηγά για να μαζέψουν τα σκουπίδια, τα μπάζα και όλα τα άχρηστα αντικείμενα. Ο καθαρισμός, μάλιστα, θα μπορούσε να γίνει με ομάδες εθελοντών και οικολόγων, αλλά και με τον πολιτιστικό σύλλογο και με μαθητές από σχολεία της περιοχής, κ.ά.
– Δεύτερον, ο χώρος θα έπρεπε να φυλάσσεται καλύτερα, αν όχι με φυσική παρουσία, έστω με συστήματα τηλεπαρακολούθησης, ενώ θα μπορούσαν να μπουν και πινακίδες που να προτρέπουν τους περιηγητές (και όχι μόνο) να είναι πολύ προσεχτικοί σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος.
– Τρίτον, η περιοχή θα μπορούσε να αναδειχθεί μέσα από μια γενικότερη ανάπλαση, πάντα, όμως, με απόλυτο σεβασμό προς την φύση. Θα μπορούσαν π.χ. να τοποθετηθούν παγκάκια, χώροι για πικ-νικ, κάδοι για σκουπίδια, ξύλινες γεφυρούλες, πινακίδες-σημάνσεις μονοπατιών (το ξέρετε ότι υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην Achaia Clauss;), πληροφοριακές πινακίδες με στοιχεία για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, κατά τα πρότυπα πάρκων και μονοπατιών άλλων περιοχών εντός κι εκτός Ελλάδας.
Απλά πραγματάκια, δηλαδή, που δεν θέλουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, αλλά φαντασία και διάθεση. Και πάνω από όλα αγάπη για τον τόπο μας. Τι λέτε, ξεκινάμε;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News