ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας: Εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση

κατάργηση

Σοβαρές επιφυλάξεις για τις νέες ρυθμίσεις που καταργούν και μεταφέρουν τις αρμοδιότητες των σχολικών επιτροπών στις υπηρεσίες των Δήμων εξέφρασαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ στην συνεδρίασή τους στις 29/7. Οι ρυθμίσεις αυτές προκαλούν ανησυχία για πιθανές καθυστερήσεις, ίσως και αδυναμία στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Όπως σημειώνεται: “Η μεταφορά της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των αντικειμένων των Σχολικών Επιτροπών στις ήδη βεβαρημένες με πολλά καθήκοντα υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες επιπλέον είναι υποστελεχομένες, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θεώρησαν ότι θα επιλύσουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής.

Οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τις επιχορηγήσεις προς τις σχολικές μονάδες. Παράλληλα η διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων, η υποδειγματική διοίκηση από διευθυντές και διευθύντριες και το ελάχιστο λειτουργικό κόστος χαρακτήρισαν το έργο τους. Η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών έδινε την ευελιξία και την απαιτούμενη ταχύτητα στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών των σχολείων.
Με βάση την εκτίμηση των δεδομένων που ισχύουν έχουμε κάθε λόγο να εκφράζουμε τις επιφυλάξεις και την διαφωνία μας για την κατάργηση βασισμένη σε καίρια επιχειρήματα.

Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι:

Η πρόβλεψη να τεθούν οι διευθυντές των σχολείων υπόλογοι πάγιας προκαταβολής με αυστηρό νομικό και λογιστικό πλαίσιο θα επιφέρει αύξηση της γραφειοκρατίας ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αναλάβει επιπλέον ευθύνες αφαιρώντας χρόνο από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα.

Επίσης το ύψος και ο τρόπος προσδιορισμού και διαχείρισης της πάγιας προκαταβολής παραμένουν αδιευκρίνιστα καθώς και ο ρόλος των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εφαρμογή των ρυθμίσεων και να ξεκινήσει διαβούλευση ώστε να διατηρηθούν οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να ενισχυθούν με πόρους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους βάσει των προβλέψεων των Υ.Α. 8440/2011 και 1940/2018”.