Πίτα με Γαλοπούλα από τον Αξιώτη Παράσχο
εχτές Χριστούγεννα και περάσαμε καλά ήπιαμε και φάγαμε αλλά σήμερα τη τρώμε!!!!!!!
Κόσμησε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τράβηξε τα βλέμματα και νίκησε στη μάχη του πιρουνιού……..
δεν είναι άλλη από την κλασική και αγαπημένη γεμιστή γαλοπούλα!
Τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια όμως, ως είθισται, είναι γεμάτα και έτσι τα περισσεύματα είναι φυσική συνέπεια.
Τι κάνουμε με την γαλοπούλα που περίσσεψε; Φτιάχνουμε πεντανόστιμη πιτούλα!. Ανοιχτή ή κλιστεί.
Υλικά
Γαλοπούλα ότι μας περίσσεψε
50 gr. Ελαιόλαδο
100 gr. τυρί τριμμένο τις αρεσκείας σας
3 αυγά
5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πράσο
Λίγο Άνηθο
2 φύλλα Σφολιάτας
μοσχοκάρυδο
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Προετοιμασία:
Ξεκοκαλίστε τη Γαλοπούλα και την κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια μέσα σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, Αλατοπιπερώνετε
Όταν βράσει μόνο 10΄λεπτά, βγάζετε την Γαλοπούλα και αφήνετε το ζουμί με τα κρεμμύδια και το πράσο
να βράσει και να πυκνώσει ανακατεύοντας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ψιλοκόβετε σε κομματάκια την Γαλοπούλα και τα ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα με τον χυλό. Προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύετε να γίνουν μία ενιαία μάζα. Παίρνετε ένα ταψάκι και το αλείφετε με το ελαιόλαδο. Στρώνετε το ένα φύλλο Σφολιάτας. Αδειάζετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στρώνετε από πάνω το άλλο φύλλο Σφολιάτας, (εάν θέλετε να φτιάξετε πίτα σκεπαστή εάν όχι γαρνίρετε με τυρί μόνο). Αλείφετε με ελαιόλαδο και την τρυπάτε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 40΄ περίπου.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News