ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πανεπιστήμιο Πατρών – Ποια Τμήματα αλλάζουν Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) μπορεί, πλέον, να μεταβάλλεται κάθε χρόνο. Συνολικά 10 Σχολές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισαν, από τώρα, να προτείνουν αλλαγή, για το επόμενο έτος.

Πανεπιστήμιο

Η «Πελοπόννησος» παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά τις φρέσκες προτάσεις-εισηγήσεις των Τμημάτων-Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία αποφάσισαν να προτείνουν αλλαγές στους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σε σχέση με τους αντίστοιχους που ίσχυσαν στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Συνολικά, είναι 8 Τμήματα. Κάποια αποφάσισαν να ρίξουν τον συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και κάποια να τον ανεβάσουν.

Η ΕΒΕ μπορεί, πλέον, να μεταβάλλεται κάθε χρόνο και να ορίζεται με βάση τις αποφάσεις κάθε Τμήματος κάθε Ιδρύματος.

Η είδηση είναι ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν, 2022-23, τα ίδια τα πανεπιστήμια θα ορίζουν (το αργότερο ως τον Μάιο του 2022), εκτός τις ΕΒΕ, και τους συντελεστές βαρύτητας στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ρίχνοντας περισσότερο βάρος στα μαθήματα που κάθε Τμήμα-Σχολή εκτιμά ότι πρέπει. Και εννοείται ότι ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος θα είναι γνωστός πριν τις Πανελλαδικές, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν κατά σειρά ποιο μάθημα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή τους στη Σχολή που επιθυμούν.

 

Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο

 

Χρ. Μπούρας: «Ερχονται μεγάλες αλλαγές σε κάθε επίπεδο…»

Πανεπιστήμιο

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπούρας

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας έκανε τις εξής παρατηρήσεις στην «Π» για τα υπό διαμόρφωση δεδομένα που αφορούν πλέον την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά:
«Οκτώ Τμήματα του πανεπιστημίου μας, μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους, επέλεξαν αλλαγές στις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής. Οκτώ στα συνολικά 35. Δεν είναι μικρός ο αριθμός. Δηλαδή, ένα στα τέσσερα Τμήματα άλλαξε τις ΕΒΑ. Αυτό κάτι δείχνει.

-Είτε το ίδιο το πανεπιστήμιο, είτε το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει ποια Τμήματα, κάθε ιδρύματος, θα γίνουν Τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Αυτά δεν θα μπορούν να δίνουν διδακτορικά και η ακτίνα τους θα είναι αυστηρά εντός πανεπιστημίου.

-Ηδη τρέχουμε μια μεγάλη κυλιόμενη μελέτη και γνωρίζουμε ποια είναι τα πολύ ισχυρά Τμήματα, τα απλώς ισχυρά, τα ικανοποιητικά και ποια τα πιο αδύναμα.
Ο κόσμος αλλάζει, σε όλα τα επίπεδα, και αλλάζει δραματικά. Αν δεν κάνουμε τώρα αλλαγές στο πανεπιστήμιό μας, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό, τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και ανάλογα αν πράξουμε…

-Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επηρεάζει αφάνταστα τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών και Θεσσαλίας. Στερεί εισακτέους. Λόγω της κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγει με οικονομικά κι όχι ακαδημαϊκά κριτήρια, να μείνει στην Αττική, γιατί αδυνατεί να έρθει σε περιφερειακά Ιδρύματα. Εμάς μας δημιουργεί πρόβλημα και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Γεωλογικό και το Επιστήμης Υλικών επηρεάζονται από το δεύτερο Πολυτεχνείο και γι’ αυτό έχουν τέτοια πτώση.

Στις προτεραιότητές μας είναι να στηρίξουμε όσο μπορούμε τη Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, γιατί χρειάζεται αυτή η Σχολή.
Ξαναλέω, έρχονται μεγάλες αλλαγές. Αλλά αισιοδοξώ πως το πανεπιστήμιό μας θα σταθεί στα πόδια του».

3ο το Πανεπιστήμιο Πατρών στην κατάταξη Stanford University

Τo υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη βιβλιομετρική μελέτη των J. Baas, K. Boyack, J. P.A. Ioannidis. Η μελέτη κατατάσσει τους επιστήμονες βάσει ενός σύνθετου βιβλιομετρικού δείκτη. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους κορυφαίους 100.000 ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου επιστήμονες καθώς και όσους ανήκουν στο 2% του υπο-πεδίου στο οποίο δραστηριοποιούνται, συνολικά 186.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, εμφανίζονται 829 διακεκριμένοι επιστήμονες με διεύθυνση ελληνικού πανεπιστημίου/ιδρύματος/φορέα, το 9.4% των οποίων έχουν διεύθυνση το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Προηγούνται ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ με ποσοστά μεταξύ 14 και 15.5%. Ανάγοντας τους αριθμούς ως προς τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ εκάστου ιδρύματος (στοιχεία ΥΠΑΙΘ, Δεκ. 2020), το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει την 3η θέση με ποσοστό 11.2%, έναντι 28.3% του ΕΜΠ και 22.5% του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπροστά από τα άλλα πολυθεματικά ιδρύματα της χώρας.