Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν αναμονή του διαγγέλματος Πούτιν – Στο επίκεντρο τα δημοψηφίσματα

Στο ρυθμό που «χτυπάει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν κινείται όλος ο κόσμος, περιμένοντας με αγωνία το διάγγελμα που… δεν έγινε χθες και αναμένεται να γίνει σήμερα 21/9.

Ουκρανία

Ένα διάγγελμα που ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων περιφερειών στην Ουκρανία ετοιμάζουν δημοψήφισμα για ένταξη στην Ρωσία.

Αρχικά, το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου θα μεταδιδόταν το βράδυ της Τρίτης (20/9), αλλά για άγνωστο λόγο αναβλήθηκε και θα μεταδοθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα απορρίπτει κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη από την Ουκρανία. Ήδη οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως αν η Ρωσία προχωρήσει στα σχέδιά της θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες».

Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (…) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΟΑΣΕ: Τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν «καμία νομική ισχύ»

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Οι φιλορωσικές αρχές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες πως θα οργανώσουν εσπευσμένα από την Παρασκευή 23η Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ.

Παρόμοια ψηφοφορία διεξήχθη για να αποκτήσει νομιμοποίηση η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.