Ποσόστωση: Ενα αναγκαίο κακό

Της Ολυμπίας Λόη, Υποψήφια βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων στην ΕΕ, στην πολιτική συμμετοχή και στην εκπροσώπηση των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική εξουσία.

Ισως και να είναι λογικό, αφού έτσι κι αλλιώς η αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και των θεμελιωδών ελευθεριών τους είναι μία πολύ πρόσφατη υπόθεση. Μόλις κατά τον 20ό αιώνα κατέκτησαν οι γυναίκες το δικαίωμα πρόσβασης στην Εκπαίδευση και στην αμειβόμενη εργασία, ενώ για την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου απαιτήθηκε μεγάλος αγώνας.

Ισως όμως και άδικο, αφού αποδείχτηκε από έρευνες ότι οι χώρες με αρχηγούς γυναίκες είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, από τα κράτη στα οποία ηγούνται άντρες αφού αντέδρασαν ταχύτερα και αποφασιστικότερα από τους άντρες ομολόγους τους.

Είναι βέβαιο ότι ένα σημαντικό ποσοστό παρουσίας γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα έθετε στην πολιτική ατζέντα, ζητήματα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, όπως την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πολιτική και πρόνοια, την ιατρική περίθαλψη, την παιδεία, την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών και της σωματεμπορίας, την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος: Επιλέγουμε βάσει ικανοτήτων ή βάσει φύλου; Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η απάντηση για την ποσόστωση, η οποία επειδή δεν γίνεται με αξιολογικά κριτήρια καταλήγει να είναι περισσότερο προσβλητική, παρά ουσιαστική.

Από την άλλη όμως, αν ακολουθήσουμε την επιλογή της μη επιβολής ποσοστώσεων, όπως έχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί 50-70 χρόνια για να πετύχουμε ικανοποιητικά ποσοστά συμπερίληψης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ, το 2009, είχε την κυβέρνηση με τις περισσότερες γυναίκες υπουργούς. Και φυσικά η μόνη πρόεδρος κόμματος υπήρξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χώρα, αλλά και στη δημοκρατική παράταξη, που σε κάθε της βήμα ενθάρρυνε με την παρουσία και τη δράση της όλες τις γυναίκες να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα.

Η απουσία επαρκούς εκπροσώπησης γυναικών στην επιστήμη, στην έρευνα, στην οικονομία, στη διοίκηση επιχειρήσεων είναι γεγονός. Για να ενισχυθεί η συμμετοχή, όμως, χρειαζόμαστε πολιτικές, φιλικές προς τις γυναίκες, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές που θα τους επιτρέπουν να συνδυάζουν καριέρα και οικογενειακή ζωή. Πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τη μητρότητα και θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, στην απασχόληση και στα κοινά, όχι κατ’ ανάγκην λόγω ποσόστωσης, αλλά κατ’ επιλογήν!

Να θυμίσω σε όλες τις συνυποψήφιές μου ότι πρώτα από όλα είμαστε ενεργοί πολίτες και μέλη των κομμάτων μας. Συμμετέχουμε στις εκλογές, διεκδικούμε την ψήφο και κρινόμαστε για τις ικανότητες, την επαγγελματική και κοινωνική μας δράση κι όχι για το φύλο μας.

Είναι δική μας ευθύνη να ανατρέψουμε λάθος αντιλήψεις και νοοτροπίες. Γι’ αυτό και στις επερχόμενες εκλογές στηρίζουμε γυναίκες που με δύναμη και θέληση επιδιώκουμε μια καλύτερη ζωή!