Πρωτοπορεί η Περιφέρεια ΔΕ: «Ομπρέλα» προστασίας από θεομηνίες

ΠΔΕ: Παρουσιάστηκε ο χάρτης της κλιματικής αλλαγής

Πρωτοπορεί

Στην οικοδόμηση ενός νέου και πιο βελτιωμένου μοντέλου ανθεκτικότητας για τη Δυτική Ελλάδα, επικέντρωσε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην εκδήλωση παρουσίασης του Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που έγινε χθες νωρίς το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, παρόντος του προέδρου του «Πράσινου Ταμείου» Στάθη Σταθόπουλου, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή και του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Οπως τόνισε, η ΠΔΕ ιεράρχησε ως πολύ υψηλή προτεραιότητα το ζήτημα. «Είναι ένας στιβαρός «οδικός χάρτης» που μάλιστα εμπεριέχει την εμβληματική πρωτοβουλία δημιουργίας 19 τοπικών σχεδίων, ένα για κάθε δήμο. Ετσι, κάθε δήμος έχει στη διάθεσή του έναν αναλυτικό οδηγό με τις απειλές που δυνητικά θα αντιμετωπίσει, τα ευάλωτα σημεία και όσα πρέπει να γίνουν. Είμαστε μία από τις πρώτες περιφέρειες στη χώρα που θα φτάσουν στην τελική έγκριση και κατοχύρωσή του» εξήγησε.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές επεσήμανε ότι, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και ζημιές που προκλήθηκαν τα 2 προηγούμενα χρόνια, η ΠΔΕ δαπάνησε πάνω από 65 εκατ. ευρώ για δράσεις άμεσης επέμβασης στις πληγείσες περιοχές και σε έργα αποκατάστασης των καταστροφών που επήλθαν.

«Κινούμενοι με ταχύτητα που ξεπερνάει κατά πολύ τους συνήθεις χρόνους του Δημοσίου, έχουμε πετύχει να δρομολογήσουμε 36 έργα αποκατάστασης, πέρα από το μεγάλο αντιπλημμυρικό στον ποταμό Αλφειό της Ηλείας με 10 ευρώ, αλλά και της ακτογραμμής Ρίου – Αγίου Βασιλείου, επίσης με 10 εκατ. € από το υπουργείο Εσωτερικών» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία, προτείνει 6 δράσεις και 19 μέτρα, για την αλιεία 3 δράσεις και 8 μέτρα, για Υδάτινους Πόρους 6 δράσεις και 15 μέτρα, για παράκτιες περιοχές 6 δράσεις και 21 μέτρα, για τον τουρισμό 3 δράσεις και 10 μέτρα κ.λπ.