Ρουάντα: Τουλάχιστον 9 νεκροί από τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραδώσει μια παρτίδα προμηθειών κλινικής περίθαλψης και πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων για να υποστηρίξει το «ήδη ισχυρό σύστημα απόκρισης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» της Ρουάντα.

Ρουάντα - ιός

Συναγερμός στη Ρουάντα μετά το ξέσπασμα επιδημίας του εξαιρετικά θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο εννέα ανθρώπων, ενώ 18 ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Τα περισσότερα θύματα είναι υγειονομικοί από μονάδα ΜΕΘ νοσοκομείου στην πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντα. Για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού Μάρμπουργκ, που τρομάζει τους ειδικούς, οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει προσωρινά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και έχουν περιορίσει στους 50 τον αριθμό εκείνων που παρίστανται σε κηδείες αγαπημένων τους προσώπων, θυμάτων του ιού, που μεταδίδεται και μετά θάνατον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραδώσει μια παρτίδα προμηθειών κλινικής περίθαλψης και πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων για να υποστηρίξει το «ήδη ισχυρό σύστημα απόκρισης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» της Ρουάντα.

 

Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ

O ιός Μάρμπουργκ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Προκαλεί οξύ αιμορραγικό πυρετό και σκοτώνει το 88% όσων μολύνονται απ’ αυτόν. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από ένα είδος νυχτερίδων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται με την επαφή με τα σωματικά υγρά.

Σύμφωνα με το iefimerida, τα συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ περιλαμβάνουν λήθαργο, υψηλό πυρετό, οξείς πονοκεφάλους, έμετο και διάρροια. Οι ασθενείς αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος. Πεθαίνουν οκτώ ή εννέα μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με τους θανάτους να αποδίδονται στην ακραία απώλεια αίματος και το σοκ.

Ο θανατηφόρος ιός ανιχνεύθηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά το 1967, στις πόλεις Μάρμπουργκ και Φρανκφούρτη της Γερμανίας και στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταδόθηκε από αφρικανικούς πιθήκους, ωστόσο, έκτοτε, έχει συνδεθεί και με άλλα ζώα.

Κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ έχουν καταγραφεί και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Ζιμπάμπουε. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο στην Αγκόλα το 2005. Στην Ευρώπη, τα τελευταία 40 χρόνια, μόλις ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τη νόσο και ακόμη ένας στις ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορινθία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά με πολλές ενεργές εστίες και νέες εκκενώσεις, ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις

Αιγιάλεια: Πένθιμο κλίμα για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, το λιποθυμικό επεισόδιο στο Δημαρχείο και το μούδιασμα

Μέση Ανατολή: Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες από τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Πότε αναμένεται η νέα κακοκαιρία, τι προβληματίζει τους μετεωρολόγους

Πάτρα: «Φράκαρε» το σύμπαν, κυκλοφοριακά προβλήματα σε Περιμετρική, Πανεπιστημίου και παραλιακή ΦΩΤΟ