Σε παγίδα χρέους η Εστίαση – 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές

Προκύπτει μετά από έρευνα που διεξήχθη από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε 206 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης και καταδεικνύει πως τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά

χρέους

Ο κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που επλήγησαν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Τα υποστηρικτικά μέτρα της κυβέρνησης βασίστηκαν στην προσδοκία της δυναμικής ανάκαμψης, όταν οι οικονομίες θα επέστρεφαν σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά από τα μέσα του 2021 εμφανίστηκε ο πληθωρισμός που εξουδετέρωσε την προοπτική μίας δυναμικής ανάκαμψης. Το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά και τα προβλήματα εντάθηκαν, με κυριότερο εκείνο της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Αυτό προκύπτει μετά από έρευνα που διεξήχθη από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε 206 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης και καταδεικνύει πως τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά, παρά το γεγονός πως η καλή τουριστική περίοδος θα επιτρέψει την αναπλήρωση των απωλειών σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τον τουρισμό.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  •  Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές.
  •  Ο αριθμός των πελατών, καθώς και οι ποσότητες των παραγγελιών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις.
  • Το κόστος λειτουργίας της εστίασης αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7%.
  • Περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τις τιμές τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις του δείγματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
  • Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες.
  • Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκεται σε κατάσταση υπερχρέωσης.