Σε τρεις ζώνες ο Τουρισμός στην Αχαΐα – Τι σημαίνει στην πράξη

Υπό διαβούλευση το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμο. Τι προβλέπεται για την Αχαΐα.

Αχαΐα Η παραλιακή Αιγιάλεια στις περιοχές κατασκευής νέων καταλυμάτων με κίνητρα ανάπτυξης

Δομικές αλλαγές φέρνει στην τουριστική βιομηχανία το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον τουρισμό, το οποίο χωρίζει τη χώρα σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό επιβάρυνσης και ορίζει για καθεμία νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης.

Στο «κόκκινο» τοποθετούνται 17 περιοχές (μεταξύ αυτών και η νοτιοανατολική Ζάκυνθος) οι οποίες κρίνονται ως «κορεσμένες» και για πρώτη φορά κατηγοριοποιούνται ξεχωριστά ως «περιοχές ελέγχου» όπου απαγορεύεται νέα δόμηση εντός σχεδίου.

Ακολουθούν σε απόσταση… αναπνοής άλλες 84 περιοχές (μεταξύ αυτών η νότια Κεφαλονιά) που χαρακτηρίζονται ως «ανεπτυγμένες», για τις οποίες μπαίνουν επίσης περιορισμοί ως προς τη δόμηση και την ποιότητα των καταλυμάτων.

Η περιοχή της Πάτρας εντάσσεται στις αναπτυσσόμενες, όπου στις εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπεται για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων) το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν γηπέδου να είναι στα 12 στρέμματα, σημαντικά μικρότερο από τα 20 στρέμματα που προέβλεπε το ΕΧΠ του 2013, με τη διαφορά ότι επιτρέπεται δόμηση νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων, δίχως ωστόσο να γίνεται αναφορά σε επιτρεπόμενη αρτιότητα ή περιορισμούς σε εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και επέκταση υφιστάμενων μονάδων των ίδιων κατηγοριών. Προβλέπεται αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα (τουλάχιστον 3 αστέρων) ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες ή τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (π.χ. προσαύξηση της δόμησης κατά εμβαδόν ίσο με το 20% της υλοποιημένης).

Η παραλιακή και ορεινή Αιγιάλεια με την παραλιακή ζώνη της Δυτ. Αχαΐας εντάσσονται στις περιοχές ενίσχυσης όπου επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων, επέκταση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων. Προτείνονται κίνητρα για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών.

Η υπόλοιπη Αχαΐα εντάσσεται στις περιοχές με επιλεκτική ειδική ενίσχυση, όπου προτείνεται να δίνονται κίνητρα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως αυξημένη αρτιότητα, αυξημένος συντελεστής δόμησης κ.λπ., ώστε να δημιουργούνται επιλεγμένα νέες μονάδες.

Επίσης όσον αφορά τις μονάδες με γήπεδα γκολφ, μπορούν να χωροθετούνται στις περιοχές αστικών κέντρων ή/και κύριων τουριστικών προορισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αχαΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η καταβολή της πρώτης δόσης – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Πατρινός επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός

Πάτρα: Απολογείται σήμερα ο νοσηλευτής που κατηγορείται για βιασμό ασθενούς – Μια ακόμα καταγγελία

Τέλη Kυκλοφορίας 2024: Δίμηνη παράταση για την πληρωμή τους

Πώς η Δίωξη Ναρκωτικών Πάτρας οδήγησε στην αποκάλυψη κυκλωμάτος διακίνησης με εμπλοκή Λιμενικών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποθήκη πρώτων υλών πλαστογράφησης διεθνούς κυκλώματος στην Αχαΐα