Σφήγκες: Κεντρίζουν καρναβαλικά και όχι μόνο – Πώς θα «καπελώσουν» την Πάτρα

Η αρχή για τις Σφήγκες θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου με τις Μπεφάνες, που θα βγουν για να ξορκίσουν το κακό, προσφέροντας ζαχαρωτά σε αυτούς που προσέφεραν στο καλό της πόλης και κάρβουνα σε αυτούς που δεν έκαναν τίποτα.

Σφήγκες

Είναι κίτρινες και μαύρες και το τσίμπημά τους προκαλεί χορό, κέφι και τραγούδι. Ο λόγος για τις «Σφήγκες» που μπορεί να είναι Οκτώβριος, όμως ήδη κατάρτισαν το καρναβαλικό – και όχι μόνο – πρόγραμμά τους. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και πάρθηκαν αποφάσεις για τις προσεχείς δράσεις τους.

Η αρχή θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου με τις Μπεφάνες, που θα βγουν για να ξορκίσουν το κακό, προσφέροντας ζαχαρωτά σε αυτούς που προσέφεραν στο καλό της πόλης και κάρβουνα σε αυτούς που δεν έκαναν τίποτα.

Επόμενη δράση, όμως σημειώνει μιλώντας στο pelop.gr η Βικτωρία Αγγελοπούλου, είναι μια διαφορετική συναυλία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το πρωί της ημέρας που θα γίνει η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, δηλαδή το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιανουαρίου. Με τις καρναβαλικές τους στολές οι Σφήγκες θα περιδιαβούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξουν στην πλατεία Γεωργίου και συγκεκριμένα μπροστά από τον Απόλλωνα όπου και θα πραγματοποιηθεί η συναυλία. Και επειδή Σφήγκες σημαίνει και ανατροπή, θα δούμε έγχορδα όχι όμως όπως τα περιμένουμε! «Είναι μία εκδήλωση που θέλουμε να γίνει έθιμο κατά τη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού» σημειώνει χαρακτηριστικά η Βικτωρία Αγγελοπούλου.

Και επειδή Καρναβάλι χωρίς Τσικνοπέμπτη δεν γίνεται, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Σφήγκες από αυτή την ημέρα. Κατεβαίνοντας στην Πάτρα με «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», τσιγγάνες και τσιγγάνοι με την συνοδεία λατέρνας θα περιπατήσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα μας προσκαλέσουν να χορέψουμε μαζί τους. Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο να δούμε μαζί τους και κάποια χάλκινα.

ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Άλλη μια εκδήλωση που στόχος είναι να γίνει θεσμός και έθιμο, όπως επισημαίνει η Βικτωρία Αγγελοπούλου, είναι το «Καπελωμένο Σάββατο». Συγκεκριμένα όπως μας λέει: «Είναι μία δράση που θέλουμε να καθιερωθεί το προ-τελευταίο Σάββατο του Καρναβαλιού, ώστε να προσελκύσει κόσμο από παντού και να έχουμε επισκεψιμότητα περισσότερες μέρες και όχι μόνο το τελευταίο τριήμερο του Καρναβαλιού». Σημαντική για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης είναι η συνδρομή συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς στόχος είναι εκείνο το Σάββατο όλοι οι κάτοικοι της Πάτρας να βγουν στους δρόμους φορώντας ένα καπέλο! «Δεν χρειάζεται να είναι καρναβαλικό το καπέλο. Θα μπορεί κάποιος να βγει με την τραγιάσκα του, με ό,τι καπέλο θέλει» τονίζει η Βικτωρία Αγγελοπούλου, ενώ για όσος δεν έχουν το απαραίτητο αυτό αξεσουάρ η γνωστή Πατρινή εικαστικός Βασιλική Κασπίρη θα έχει δημιουργήσει χάρτινα καπέλα! «Η βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και των φορέων π.χ. του Εμπορικού Συλλόγου είναι σημαντική καθώς φιλοδοξούμε σε βάθος χρόνου, από το 2023 να γίνει και ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καπέλου που θα συνοδεύεται από μία επίδειξη κατά τη διάρκεια του προ-τελευταίο Σαββάτου του Καρναβαλιού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποδεχθεί την συγκεκριμένη δράση όλη η πόλη» τονίζει η Βικτωρία Αγγελοπούλου.

 

Σφήγκες

Πολλές δράσεις, εντός και εκτός Καρναβαλιού ετοιμάζουν οι Σφήγκες όπως σημειώνει μιλώντας στο pelop.gr η Βικτωρία Αγγελοπούλου

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε άλλη μία πρόταση που περιλαμβάνει συνεργασία με διάφορες χορωδίες της πόλης. «Θέλουμε να περπατήσουμε στην παλιά πόλη, ανάμεσα από τα σπίτια και να τραγουδήσουμε και να θυμηθούμε το καρναβάλι το παλιό» μας λέει η κ. Αγγελοπούλου. Η κάθε χορωδία θα μπορεί να «αναλάβει» μία συγκεκριμένη περιοχή και γειτονιά και όλη η πόλη να γεμίσει μελωδίες και τραγούδια. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρξει και μία εκδήλωση το τελευταίο Σάββατο του Πατρινού Καρναβαλιού, πιθανότατα σε συνεργασία με τους αγαπημένους «Στρατηγούς».

ΕΚΤΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Βέβαια, οι Σφήγκες δεν περιορίζονται μόνο στο Πατρινό Καρναβάλι. Στόχος είναι κάθε Μάιο να καθιερωθεί η εκδήλωση με τίτλο «Πανσέληνος των λουλουδιών» που φέτος λόγω covid 19 πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ενώ θα γίνει και προσπάθεια τον επόμενο Σεπτέμβριο με την βοήθεια και τη συνεργασία φορέων να πραγματοποιηθεί η δράση «Πάρα θιν’ αλός».Τέλος ενισχυμένες θα δούμε τις φωτιές του Αϊ Γιαννιού του Λαμπαδιάρη, με τις φωτιές να «εξαπλώνονται» σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Και για να γίνει αυτό θα υπάρξει επικοινωνία με φορείς αλλά και τοπικούς συλλόγους.

«Γενικότερα, θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς και έθιμα που θα προκαλέσουν τόσο επισκέπτες να έρθουν στην Πάτρα όσο και τους ίδιους τους Πατρινούς να κατέβουν στην πόλη τους» κατέληξε η Βικτωρία Αγγελοπούλου.