Εστίαση: Ξεπαγώνουν συμβάσεις και αυξήσεις μισθών – Ο οικονομολόγος Βασίλης Πρασσάς αναλύει στην «Π»

Κινητικότητα ξανά στην αγορά εργασίας μετά από δέκα χρόνια αδράνειας και απαγορεύσεων.

Εστίαση

Οι εργοδότες των επισιτιστικών επαγγελμάτων της χώρας, θα πρέπει να προετοιμάζονται για σοβαρές εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς τις επόμενες ημέρες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστεί υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση της εστίασης, γεγονός που θα σημάνει μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού.

Την πληροφορία αυτή έδωσε την Πέμπτη ο γνωστός οικονομολόγος και σύμβουλος εργασίας Βασίλης Πρασσάς, ο οποίος ήταν εισηγητής σε σεμινάριο της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαϊου.

Ο κ. Πρασσάς, τόνισε ότι την τελευταία δεκαετιά είχαμε συνηθήσει τον κατώτατο μισθό και την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ως ρυθμιστές του μισθολογικού  καθεστώτος των περισσότερων υπαλλήλων.

Η μόνη κλαδική σύμβαση η οποία βλέπουμε να ανανεώνεται και μάλιστα να κυρύσσεται και υποχρεωτική, ήταν αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κάτι που σημαίνει ότι από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο την εφαρμόσουν, με μισθούς μεγαλύτερους από τα κατώτατα όρια, κατά ποσοστό περίπου 20%.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τώρα, είπε ο κ. Πρασσάς, βλέπουμε μια κινητικότητα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Αποκάλυψε ότι στις επαφές που έχει με το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι πιθανότητα μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα κηρυχθεί υποχρεωτική και η σύμβαση των επισιτιστικών επαγγελμάτων.

Αυτό για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει, αξίζει να αναφερθεί πως 400.000 εργαζόμενοι που σήμερα αμείβονται με τα κατώτατα όρια, θα αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο και θα δουν αυτόματα αυξήσεις από 5%-30%, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, την προϋπηρεσία και άλλα κριτήρια.

Αυτή η υποχρεωτικότητα, πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς, θα δημιουργήσει σίγουρα θέμα στον κλάδο της Εστίασης, όπου είναι γνωστό πως υπήρχε μια πίεση από τις ήδη αυξημένες εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες, όχι επί των δηλωθέντων ή πραγματικών μισθών των εργαζομένων, αλλά επί ενός τεκμαρτού ποσού ημερομισθίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο οικονομολόγος τόνισε ότι, αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία δείχνει που θα κινηθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, γιατί, για να κηρυχθεί μια σύμβαση υποχρεωτική πρέπει να δώσει την έγκρισή της πρώτα η ίδια η κυβέρνηση.

Η σύμβαση στα επισιτιστικά επαγγέλματα είναι σήμερα σε ισχύ και από επαφές που έχει κάνει ο ίδιος στο Υπουργείο Εργασίας, αποκόμισε την εντύπωση ότι οδηγούμαστε στην υποχρεωτική εφαρμογή της, με πιέσεις που ήδη ασκούνται στο Συμβούλιο Εργασίας.

Οσον αφορά τις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες υποχρεωτικές συμβάσεις εργασίας. Για παράδειγμα, ανέφερε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακολουθούν τα ξενοδοχεία. Δεν ξέρει τι θα γίνει με άλλους κλάδους, σίγουρα όμως θεωρεί ότι τελευταίες θα μπουν σε καθεστώς υποχρεωτικών συμβάσεων οι εμπορικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία, γιατί ακόμα δεν έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέες συμβάσεις τους.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ 

Ο κ. Πρασσάς, τόνισε στην «Π» ότι, αν δεν είχαμε τις αρνητικές εξελίξεις με την  ενέργεια και τον πληθωρισμό, στην αγορά υπήρχε ένα θετικό κλίμα. Ειδικά στη βαριά βιομηχανία τα νούμερα ήταν εντυπωσιακά και υπήρχε η ελπίδα της ανάκαμψης. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μειώσει πολύ τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως, κατά τον κ. Πρασσά αυτή τη στιγμή, είναι η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κενές 50.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιλογή ανειδίκευτου προσωπικού και σε μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό επενδύουν και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Το πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού θα το δούμε την επόμενη διετία – τριετία, είπε ο κ. Πρασσάς, ειδικά στον τουρισμό, στη βιομηχανία και στις κατασκευές που φαίνεται ότι ανακάμπτουν, γι΄αυτό και πρέπει να υπάρξει κάποια στρατηγική.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ  ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ 

Οπως είναι γνωστό, από την 1η Μαΐου «τρέχει» ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 10%. Ο Βασίλης Πρασσάς τόνισε ότι η αύξηση θα έδινε μια σημαντική ώθηση στην αγορά, η οποία δυστυχώς απορροφάται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Πρακτικά, οι εργαζόμενοι θα δουν από τους μισθούς του Μαΐου μια «καθαρή» αύξηση περίπου 50 ευρώ, άρα μιλάμε για μια ετήσια αύξηση μισθών ύψους έως 700 ευρώ. Αυτό βέβαια έρχεται σε αναντιστοιχία με το τεράστιο κύμα αυξήσεων στην αγορά, πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Πάντως αυτή η αύξηση θεωρείται ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς θα ακολουθήσει και άλλη από τις αρχές του 2023.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει ένα ακόμα πρόσθετο βάρος, παράλληλα με τις άλλες επιβαρύνσεις από τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

Ως μικρό αντιστάθμισμα, από την 1η Ιουνίου οι επιχειρήσεις θα δουν μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 1%, που θα το μοιραστούν κατά το ήμισυ με τους εργαζόμενους, η οποία φυσικά δεν αρκεί για να καλύψει το αυξημένο μισθολογικό κόστος.

Η μείωση αυτή, ήταν νομοθετημένη στα πλαίσια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ολοκληρώνει μια συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% την τελευταία τριετία.

«Οι επιχειρήσεις, όπως είναι προφανές, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νέα δεδομένα λόγω των συνθηκών που επικρατούν. Σίγουρα αν δεν υπήρχε αυτό το έκτακτο της ενεργειακής κρίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν κάτι το αναμενόμενο και περίμεναν ότι θα έδινε ώθηση στην αγορά. Ωστόσο, δεν είχαν υπολογίσει την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα σήμερα να δυσφορούν» είπε ο κ. Πρασσάς.