Στις Σέρρες ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίδο 2024 κατάγραψε η Ελλάδα.
Το θανατηφόρο κρούσμα εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και αναμένεται να ανακοινωθεί από την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκεί που θα φανεί αν υπήρχε κι άλλο την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.
Πρόκειται για 75χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα, από την πόλη των Σερρών κι αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στην οποία πέρυσι είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα Πανελλαδικά, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον Νομίατρο της Π.Ε Σερρών Αναστάσιο Αναστασιάδη, οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ, όπως υπογραμμίζει, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά.
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Πώς μολύνονται τα κουνούπια και μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
– Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
– Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
– Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News