Στουρνάρας: Το τέλος της εποπτείας δεν σημαίνει «χαλάρωση»

Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό και δημοσιονομική χαλάρωση, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στουρνάρας

Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό και δημοσιονομική χαλάρωση.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα μνημόνια» προειδοποιεί μέσω της «Καθημερινής» ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι δύο φορές κατά το παρελθόν, το 2012 και κυρίως το 2015 η πλειονότητα των αναλυτών και ακαδημαϊκών οικονομολόγων πίστευε ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στο ευρώ είναι μεγάλη επιτυχία ότι σήμερα επιστρέφει στην κανονικότητα» σχολιάζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ωστόσο εφιστά την προσοχή επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τα σωστά μέτρα των μνημονίων πχ στο ασφαλιστικό, στη φορολογία και τη δημοσιονομική διαχείριση που εξασφάλισαν δημοσιονομική ισορροπία».

Κατά τον Γ. Στουρνάρα η Ελλάδα έχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους που εξασφάλισαν τα 3 μνημόνια και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% κατά μέσο όρο την προσεχή δεκαετία.

Προϋπόθεση τονίζει ο Γ. Στουρνάρας «είναι να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις».