Συνέντευξη στην «Π»: Η Όλγα της Ουκρανίας για τους φιλορώσους Έλληνες

Η Ολγα Σαπολάγιεβα εργάζεται ως μεταφράστρια της ουκρανικής και της ρωσικής γλώσσας και είναι ομογενής από τη Μαριούπολη. Μάλιστα, το ελληνικό DNA δεν μπορούσε να κρυφτεί σε όλη τη διάρκεια της κουβέντας που είχαμε μαζί της!

Συνέντευξη

Το όνομά της είναι Ολγα Σαπολάγιεβα. Είναι ρωσόφωνη, αλλά πάνω από όλα υπερήφανη Ουκρανή. Ισως επειδή στις φλέβες της κυλάει ελληνικό αίμα από την πλευρά του πατέρα της.

Σε κάθε περίπτωση, μας κέρδισε από την πρώτη κιόλας στιγμή με τον δυναμισμό της και με τις σταράτες κουβέντες της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τη γνωρίσαμε από κοντά στο περιθώριο της σχετικής εκδήλωσης του «Κοινοτικόν» στην αίθουσα του ΤΕΕ και σας παραθέτουμε όλα όσα μας απάντησε στην «ανάκριση» που της κάναμε.

Πώς είναι η κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα; Πώς αντιμετωπίζετε τη ρωσική εισβολή;

«Τον περασμένο Φεβρουάριο, κάποιες ημέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, είχα γράψει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στην ανεξάρτητη Ουκρανία είναι πλέον 30 ετών. Ανοιχτόμυαλοι και απαλλαγμένοι από τα δεσμά και τα βαρίδια του σοβιετικού παρελθόντος, έμαθαν να ζουν σε μια ελεύθερη κοινωνία. Είπα, επίσης, ότι αυτά τα παιδιά θα αντισταθούν. Θα γίνει μακελειό, αλλά θα αντισταθούν. Και σήμερα, σχεδόν 9 μήνες μετά, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά ενάντια στον Ρώσο εισβολέα. Δεν το περίμενε κανείς, αλλά εμείς το ξέραμε. Γιατί για αυτά τα παιδιά η Ρωσία δεν ήταν τίποτα άλλο, εκτός από ένα γειτονικό κράτος…».

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Πατρινούς που σας ακούν αυτήν τη στιγμή;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους δημότες της Πάτρας που συμπαραστάθηκαν στον ουκρανικό λαό κι άνοιξαν τις αγκαλιές τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. Γιατί ο σκοπός όλων μας και πρώτα απ΄ όλα των πολιτισμένων χωρών, είναι να στηρίξουμε την Ουκρανία. Ο θάνατος τόσων αθώων ψυχών δεν πρέπει να είναι μάταιος.

Οι καταστραμμένες πόλεις, τα εκτοπισμένα παιδιά, οι παππούδες μας, που σήμερα εξαιτίας της βάρβαρης ρωσικής εισβολής, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, πρέπει κάθε μέρα να μας θυμίζουν ότι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε την ελευθερία μας δεδομένη. Η ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες του πολέμου καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή. Οι Ουκρανοί πολίτες ευχαριστούν για τη σταθερή θέση της επίσημης Ελλάδος, αλλά και των Ελλήνων πολιτών που υποστηρίζουν τον αγώνα των Ουκρανών για την ελευθερία της χώρας τους.

Από την άλλη, με στεναχωρεί βέβαια ότι αρκετά μεγάλος αριθμός των Ελλήνων δικαιολογούν την απάνθρωπη και αιματηρή εισβολή της Ρωσίας με θύματα δεκάδες χιλιάδες αμάχους, κλείνοντας τα μάτια τους σε εγκλήματα πολέμου και στην ολική καταστροφή πόλεων και αρέσκονται στη ρωσική προπαγάνδα, την οποία εδώ και χρόνια μεταδίδουν ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ και κάποιοι Ελληνες ανταποκριτές από τη Μόσχα».

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία; Το τραύμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων μπορεί να επουλωθεί;

«Αυτός ο πόλεμος έχει επηρεάσει όλους μας, όχι μόνο τους Ουκρανούς. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία μόνο, αλλά ενάντια σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ενάντια στις αξίες και τις ελευθερίες μας, για τις οποίες γενιές ολόκληρες έχουν δώσει αγώνα και πλήρωσαν με τις ζωές τους. Πλέον δεν υπάρχει Ουκρανός, που να μην έχει χάσει έστω κι έναν συγγενή ή γνωστό του. Στη Μαριουπολη δε, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, οι νεκροί άμαχοι είναι δεκάδες χιλιάδες. Κάποιοι από συμμαθητές μου, με τους οποίους πηγαίναμε μαζί σχολείο, έχασαν τα παιδιά τους.

Η νονά μου καταπλακώθηκε από τους τοίχους του σπιτιού της μετά από βομβαρδισμό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και βρήκε φρικτό θάνατο. Μεγάλη ευθύνη, όμως, εκτός από την ηγεσία του ρωσικού κράτους, φέρει και ο ρωσικός λαός. Δυστυχώς, οι Ρώσοι πολίτες εδώ και 8 μήνες δεν είχαν καθόλου πρόβλημα, μην πω ότι περίμεναν να στεφθεί με επιτυχία η… «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν. Δεν τους ένοιαζαν οι σφαγές ούτε στην Μπούτσα, ούτε στη Μαριούπολη, ούτε στο Ιζιούμ. Τώρα, όμως, που τα φύλλα πορείας άρχισαν να φτάνουν στα σπίτια τους, διαμαρτύρονται, όχι βέβαια κατά του πολέμου, αλλά κατά της επιστράτευσης.

Το τραύμα μεταξύ των δύο λαών μπορεί να επουλωθεί, αλλά θα επουλωθεί, μόνο αν ο ρωσικός λαός αναγνωρίσει και αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν».