Σύνοδος Κορυφής: Στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα στα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ

Οι ηγέτες των 27 κρατών θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες προσέρχονται σήμερα οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ, σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Στην σύνοδο αυτή καλούνται να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ και να καθορίσουν τη λεγόμενη «Στρατηγική Ατζέντα», που αποτελεί τον οδικό χάρτη για το θεσμικό έργο της επόμενης 5ετίας.

Μετά την συμφωνία του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων για τα τρία πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κεντρικά αξιώματα στην Ε.Ε., οι ηγέτες των 27 κρατών θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με θέμα την Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το «παρών» θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (25.06.2024) σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ για το ΕΛΚ, Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ για τους Σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους) υπήρξε συναίνεση για κοινή πρόταση στήριξης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για την θέση της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

Οι υποψήφιοι για τα ευρωπαϊκά αξιώματα μπορούν να πάρουν το πράσινο φως αφού χρειάζεται ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία (21 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού).

Η απογοήτευση της Μελόνι

Την ίδια στιγμή η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει εκφράσει με κάθε τρόπο την απογοήτευσή της για τη μη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για τους υποψηφίους για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Τζόρτζια Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας κατήγγειλε, ένα 24ωρο νωρίτερα, τις συμφωνίες από την «πίσω πόρτα» για τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ και δήλωσε ότι είναι «σουρεαλιστικό» το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά εγώ διαφωνώ», δήλωσε η Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης (26.06.2024).

«Δεν συμμερίζομαι την μέθοδο της συνάθροισης κάποιων, με στόχο την απομόνωση των υπολοίπων. Εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την αντέκρουσα και δεν εννοώ να την συμμεριστώ», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, με αναφορά στην διαδικασία επιλογής προσώπων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να γίνει διάλογος με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι θεσμοί της ΕΕ σχεδιάστηκαν με μια λογική ουδετερότητας. Οι κορυφαίες θέσεις δόθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγαλύτερες ευρωομάδες, ανεξάρτητα από λογικές πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Τώρα αποφασίστηκε η έναρξη μιας νεας φάσης, η λογική της λαϊκής στήριξης υποσκελίζεται από εκείνη των κλειστών συναντήσεων, όπου ένα μέρος αποφασίζει για ολους», συμπλήρωσε.

Στην ατζέντα Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Άμυνα, Ασφάλεια και Στρατηγική Ατζέντα

Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκονται ακόμα η Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και για η ανταγωνιστικότητα.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, στην επιστολή του προς τους «27», ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι η ΕΕ θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των όρων της πρότασης του Προέδρου των ΗΠΑ, για κατάπαυση του πυρός, όπως ορίζεται στο Ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εφαρμογή των διαταγών του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την έκκλησή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και την ακλόνητη δέσμευσή τους για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Σύμφωνα με το newsit, στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, το σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει «να μειώσει τη στρατηγική της εξάρτηση, να αυξήσει τη συνολική αμυντική ετοιμότητα και τις δυνατότητές της και να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική της τεχνολογική και βιομηχανική βάση αναλόγως».

Οι «27» αναμένεται ακόμα να εγκρίνουν τη «Στρατηγική Ατζέντα» για την πενταετία 2024-2029, η οποία καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της μετανάστευσης, της ανταγωνιστικότητας, της κλιματικής μετάβασης, του κράτους δικαίου, της Διεύρυνσης, του προϋπολογισμού, της διακυβέρνησης κ.α.

 

Διαβάστε επίσης:

Στη φυλακή Καλαβρυτινός για ενδοοικογενειακή βία, οι απειλές και η καταγγελία της συζύγου

Επίθεση με μολότοφ έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Τι εξετάζει η αστυνομία, 9 προσαγωγές ΦΩΤΟ

Καιρός: «Οαση» δροσιάς από σήμερα, με βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα

Μήνυση για σωματική βλάβη και από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, τι υποστηρίζει

Η Παναχαϊκή αδειοδοτήθηκε! Ποιες ομάδες έχουν πρόβλημα