Συντονισμός δράσεων από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων στα σχολεία ΦΩΤΟ

Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συντονισμός

Με αντικείμενο, τα μέτρα αντιμετώπισης μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου,στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενημερωτική συνάντηση με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα μια ανοικτή συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την ώσμωση, την ανταλλαγή εμπειριών και φυσικά τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε τον στόχο της πρόληψης. Προχωράμε σε συντονισμό δράσεων για την τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς των λοιμώξεων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς τους προσκεκλημένους.

«Επιδιώκουμε να προσδώσουμε περισσότερο εξωστρεφή χαρακτηριστικά στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, να την καταστήσουμε το «όχημα» μας για άμεση επικοινωνία με τον κάθε πολίτη, ώστε να είναι ενημερωμένος για τα προληπτικά μετρά και ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα προάσπισης υγείας» πρόσθεσε από την πλευρά της η κ. Μαστοράκου.

Συντονισμός

Στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, των γονέων και κηδεμόνων, που παρευρέθηκαν, αρχικά έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν και τους παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Στη συνέχεια δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες που θα πρέπει να τηρούνται στην κοινότητα και στο σχολικό περιβάλλον ενώ συζητήθηκε η δημιουργία ενός οδικού χάρτη με τις καλές πρακτικές και την αμεσότητα στην επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη RSV κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, τονίστηκε ότι θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να προβούν σε κοινοποίηση των οδηγιών, σχετικά με την τήρηση των βασικών κανόνων υγειονομικού πρωτοκόλλου από καθηγητές, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στο σχολικό περιβάλλον, που είναι οι εξής:

• Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20΄ και στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες μίας χρήσης ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα ή μαντήλι (γεύμα, τουαλέτα, διάλειμμα, κ.λ.π).

Συντονισμός

• Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

• Αποφυγή συνωστισμού ατόμων σε χώρους μη αεριζόμενους (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ). Τήρηση φυσικών αποστάσεων.

• Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος.

• Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

• Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Συντονισμός

• Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

• Σε περιπτώσεις εκπαιδευτικών ή παιδιών με χρόνιο νόσημα, να υπάρχει η φροντίδα για τον κατάλληλο εμβολιασμό μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Αντίστοιχες, ενημερωτικές συναντήσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.