Σύσκεψη στου Μαξίμου για Πάρνηθα και Έβρο: Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία, στη μάχη και drones – Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

Η αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και την Πάρνηθα είναι το θέμα της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, την Πέμπτη θα διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών.

Σύσκεψη

Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και στην Πάρνηθα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Φωτιά στην Έβρο: Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για επιχειρήσεις και σπίτια

Την Πέμπτη στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και «σε προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

Φωτιά στον Έβρο: Καίει για 11η ημέρα το πύρινο μέτωπο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο θέμα της πρόληψης και θα υπάρχουν στοχευμένες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, προτεραιότητα δίνεται στην ενεργότερη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στην κινητοποίηση των πολιτών (για το κρίσιμο θέμα των καθαρισμών των αυλών και των οικοπέδων).

Επίσης, θα αξιοποιηθούν περαιτέρω και οι νέες τεχνολογίες και μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουν αποκτηθεί 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη δήμοι (όπως της Φιλοθέης- Ψυχικού) που έχουν drones και τα αξιοποιούν για να έχουν εικόνα του τι συμβαίνει.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν πρέπει να μηδενίζονται όλα όσα έχουν γίνει. Και αναφέρονται μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών, των εθελοντών αλλά και των εναέριων μέσων.

Βέβαια, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως υπάρχει δρόμος μπροστά και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να αξιοποιηθούν και κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κοινοτικά κονδύλια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο υλοποιείται για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με συνολικό προϋπολογισμό 1.97 δισεκατομμυρίων ευρώ

Τέλος, στα σκαριά είναι και ένα αυστηρότερο πλαίσιο για όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας και εξετάζεται η αύξηση του ορίου της ποινής, η υποχρεωτική έκτιση ενός μέρους αυτής αλλά και η αύξηση των προστίμων. Να επισημανθεί εδώ πως με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

Ταυτόχρονα, στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο προχωρά η Κυβέρνηση με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο να ανακοινώνει χθες τα μέτρα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».

Μιλώντας στο Σκάι ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως: «αν έχει δείξει κάτι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από λάθη, δεν κρύβουμε τα λάθη κάτω από το χαλί. Μαθαίνουμε από αυτά και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Εδώ δεν υπάρχει μόνο η Πολιτεία στο κάδρο, κάθε δήμος, αλλά και οι ίδιοι οι δημότες πρέπει να αυτοοργανωθούν, να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».

Σειρά μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο προωθεί η κυβέρνηση. Κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης στην περιοχή βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Θέλουμε από όλους προτάσεις για τον Έβρο, στη διάθεσή μας να σταθούμε δίπλα στον Έβρο, για την κυβέρνηση η περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αφού λάβει υπόψιν και τις δικές σας προτάσεις».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «προχωράμε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ζητήματα που θα προκύπτουν να γίνεται αξιολόγηση…ώστε να επιταχύνουμε το ρυθμό. Προχωράμε στην αναστολή πληρωμής τελών για δύο χρόνια για γάλα και κρέας, θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ζωοτροφών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε: «εντατικοποίηση παρουσίας, ενίσχυση δυναμικού, έχουμε δρομολογήσει κονδύλια για πρόσληψη συνοριοφυλάκων, οι διαδικασίες στο φράχτη προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αποφασισμένοι για συνολική επιτήρηση των συνόρων μας στον Έβρο, είμαστε εδώ συντεταγμένα να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή».