Ταχινόπιτα Νηστίσιμη Από τον Αξιώτη Παράσχο
Το ταχίνι και το αμύγδαλο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, αποτελούν εύγεστες λύσεις ως ενδιάμεσα γεύματα ή/και επιδόρπιο και σίγουρα πιο θρεπτικές προτάσεις από άλλα γλυκά που συνήθως σερβίρονται.
Είναι μερικές λιχουδιές, που μέσα στο χρόνο, κάπως τις ξεχνώ. Όχι ότι δεν τις χρησιμοποιώ, αλλά να, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το ταχίνι είναι μία από αυτές. Και ξαφνικά, έρχεται η Νηστεία και το ταχίνι βγαίνει από το ντουλάπι της κουζίνας και παίρνει τη θέση του στον πάγκο.
Είναι πραγματικά τόσο εξαιρετικά πλούσια τροφή σε βιταμίνες. Είναι αυτό το άρωμά του, που μοσχοβολά καβουρδισμένο σουσάμι, που με ξετρελαίνει. Κι έτσι, την περίοδο της νηστείας, μπαίνει και στα αλμυρά και στα γλυκά.
Ταχίνι είναι ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο που τρώγεται είτε σκέτο είτε σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Στην ουσία είναι 100% πολτός σουσαμιού που έχει χτυπηθεί και τοποθετηθεί σε βάζο σε μορφή ρευστής κρέμας. Τρώγεται σκέτο, με μέλι, σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί, σαν υλικό σε μπάρες, μπισκότα, σάλτσες κλπ.
Είναι πολύ γευστικό και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά και πολλές θερμίδες για αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από όσους δεν θέλουν να πάρουν βάρος.
Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε λιπαρά που προέρχονται από το σουσάμι, από το οποίο φτιάχνεται και το σησαμέλαιο.
Το ταχίνι έχει παρόμοια γεύση με τον χαλβά του εμπορίου, ο οποίος φτιάχνεται επίσης από σουσάμι με παρόμοιο τρόπο.
Υλικά
3 φλ. τσ. αλεύρι
2 φλ. τσ. Ταχίνι
1 φλ. τσ. ψύχα αμυγδάλου
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. πορτοκαλιού
1 φλ. τσ. νερό από βρασμένα κανελογαρύφαλλα
½ φλ. τσ. Κονιάκ
1 φλ. τσ. χαλβάς σε τρίμματα
1 φλ. τσ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
½ φλ. τσ. Σταφίδες
1 κ. κ. κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
2 κ. κ. μπέκιν πάουντερ
½ κ. κ. μαγειρική σόδα
2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και σιγά-σιγά, προσθέτουμε το νερό, το χυμό του πορτοκαλιού κι όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το σιμιγδάλι.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο ταχίνι, το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και προσθέτουμε το μίγμα. Ψήνουμε την ταχινόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο, για 1 ώρα περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News