Ταμείο Ανάκαμψης: Σημαντική ώθηση και στο Χρηματιστήριο
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει και στη χρηματιστηριακή αγορά το Ταμείο Ανάκαμψης, τα πρώτα χρήματα από το οποίο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Η χρηματιστηριακή αγορά επιβεβαίωσε τη σημασία του σχεδίου Ανάκαμψης, μετά και την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου, καταγράφοντας νέα υψηλά 14 μηνών. Η Ελλάδα αναμένεται ότι να είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επενδυτές γνωρίζουν ήδη τα πλεονεκτήματα που επιφέρει για τη χώρα, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.
Ενδιαφέρον επενδυτών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά
«Η δυναμική προοπτική που παρουσιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όχι μόνο όσο αφορά τα κεφάλαια, αλλά και από την άποψη της προετοιμασίας και της διαχείρισης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξηγούν το υφιστάμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης. «Το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα από τα καλύτερα», υποστηρίζει στους Financial Times αξιωματούχος της ΕΕ. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα 31 δισεκατομμύρια της ΕΕ καθώς και επιπλέον 27 δισεκατομμύρια τα οποία αναμένει από επενδυτές τα επόμενα 6 χρόνια. Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για προγράμματα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών και της ενέργειας. Το σχέδιο συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 25% κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και επιπλέον 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Μπορεί η επιβολή των περιοριστικών μέτρων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όμως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας για την Ελλάδα θα είναι οι μικρότερες σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Morgan Stanley στην οποία τονίζεται ότι «οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε βάθος 5ετίας θα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτήσεις ίσες με το 8,8% του ΑΕΠ της (περισσότερες από όλες τις χώρες), η μόνιμη ζημιά στην οικονομία της περιορίζεται μόνο στο 1,5%.
Οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους
Από τις αρχές του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών (με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης 15/4) καταγράφει κέρδη 11,91%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 13,41%, ενώ το τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 15,17%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς έφθασε την Πέμπτη στα 60 δισεκατομμύρι ευρώ και είναι αυξημένη κατά 6,167 δις. ευρώ από τις αρχές του 2021.
Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους καταγράφουν οι μετοχές της Ιντρακόμ (+55,31%), της Cenergy (+37,57%) και της Άβαξ (+35,96%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-98,65%), της Κέρκοψ (-28,24% ) και της Ελλάκτωρ (-22,84%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίηση, από τις αρχές του έτους, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank (+33,49%), της ΔΕΗ (+29,48%), της Viohalco (+28,34%), της ΕΥΔΑΠ (+26,64%), της Μυτιληναίος (+26,05%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+24,11%), της Τιτάν (+23,73%), της Εθνικής (+21,01%) και της Alpha Bank (+19,47%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι της Πειραιώς (-98,65%), της Ελλάκτωρ (-22,84%), της Σαράντης (-2,78%) και της Τέρνα Ενεργειακή(-1,52%).
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News