Τεχνητή νοημοσύνη: Σχέδιο νόμου στην Ευρωβουλή για τον ορισμό κανόνων
Υιοθέτησης μιας πρώτης δέσμης κανόνων και θέσπισης ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη κινούνται τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Σε αλλαγές για όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επόμενο βήμα είναι η συζήτηση των λεπτομερειών με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν οι νέοι κανόνες γίνουν νόμος.
Το νομοσχέδιο είναι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας παγκόσμιων προτύπων για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται παντού – από τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια μέχρι αυτοματοποιημένες εφαρμογές, όπως το ChatGPT.
Ενδεικτικά, προβλέπεται η πλήρης απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για βιομετρική ταυτοποίηση, αναγνώριση συναισθημάτων και προληπτική αστυνόμευση, ενώ εφαρμογές «παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης», όπως το ChatGPT, θα υποχρεούνται να επισημαίνουν τα δημιουργήματά τους. Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν ψηφοφόρους να χαρακτηριστούν υψηλού κινδύνου. Στόχος συνολικά των παρεμβάσεων, είναι να καταστεί η τεχνητή νοημοσύνη ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη και χωρίς επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία.
«Η ΑΙ εγείρει πολλά ερωτήματα – κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να πατήσουμε το ‘pause’. Αντίθετα, το θέμα είναι να δράσουμε γρήγορα και να αναλάβουμε την ευθύνη» δήλωσε ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.
Το μεγαλύτερο ζήτημα αναμένεται να είναι η αναγνώριση προσώπου και η βιομετρική επιτήρηση. Μερικοί ευρωβουλευτές θέλουν πλήρη απαγόρευση, ενώ χώρες της ΕΕ θέλουν μια εξαίρεση για λόγους εθνικής ασφάλειας, άμυνας και στρατιωτικούς σκοπούς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News