ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: Ξεκινά ο αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων – «Ας πάθουν ζημιές, να μην πέσουν»
Καραχάλιος: Ανεπίτρεπτο να επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων χωρίς αντισεισμική θωράκιση
Προ των πυλών βρίσκεται μετά από 20 χρόνια, το νέο πρόγραμμα πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου που θα «τρέξει» το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ σε όλη την Ελλάδα σε 40.000 δημόσια κτίρια, τα οποία έχουν δηλωθεί μέσα στην πλατφόρμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η αφετηρία του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, που είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας, και στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί από χθες διήμερο σεμινάριο προετοιμασίας των μηχανικών που θα απασχοληθούν στο συγκεκριμένο έργο.
Καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη του ΟΑΣΠ ενημερώνουν από χθες τα μέλη του ΤΕΕ για τους προσεισμικούς ελέγχους, ενώ αντίστοιχες ημερίδες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα φιλοξενηθούν στις 13 Απριλίου στον Πύργο και στις 17 Απριλίου στη Ζάκυνθο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Καραχάλιος τόνισε ότι από τις αυτοψίες των μηχανικών στα δημόσια κτίρια θα διακριβωθεί η αντισεισμική ικανότητα δημοσίων κτιρίων, όπου συναθροίζεται το κοινό, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία της χώρας, τα σχολεία, τα αστυνομικά τμήματα κ.ά.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για την αντισεισμική θωράκιση και των ιδιωτικών κατασκευών με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές, με θεσμοθέτηση ενός προγράμματος στα πρότυπα «Εξοικονομώ» με την κατάρτιση κινήτρων και ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο θα επιδοτεί τον προσεισμικό έλεγχο κάθε οικοδομής και στις περιπτώσεις που υπάρχει διαπίστωση δομικών προβλημάτων -ρηγματώσεις, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός, κακοτεχνίες- να επιδοτεί σημαντικό μέρος των δαπανών για την ενίσχυση όλων κατασκευών που έχουν ανεγερθεί πριν το 1985, με βάση τον παλιότερο, αλλά παρωχημένο πλέον αντισεισμικό κανονισμό.
Ο κ. Καραχάλιος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός να επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων και να τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση στις πωλήσεις και την ίδια στιγμή να μην τίθεται κανένας όρος για τη δομική επάρκεια των κατασκευών.
Παίρνοντας τον λόγο, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σ. Δρίτσος παρουσίασε τα στάδια του προσεισμικού ελέγχου, τονίζοντας ότι ο βασικός κανόνας που διαφοροποιεί τα παλιά κτίρια από τις νέες αντισεισμικές κατασκευές είναι η αρχή της «πλαστιμότητας», με βάση την οποία ένα κτίριο είναι αποδεκτό να υποστεί ζημιές, αρκεί να μην πέσει.
Στο διήμερο σεμινάριο συμμετείχε και ο υπεύθυνος του προγράμματος και γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος, που παρουσίασε το ερωτηματολόγιο που θα πρέπει να συμπληρωθεί στη διάρκεια των ελέγχων στα δημόσια κτίρια.
Μετά από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο θα ακολουθήσει η σύνταξη της λίστας των κτιρίων, όπου θα χρειαστεί να γίνει ο δευτεροβάθμιος ή και τριτοβάθμιος έλεγχος στατικότητας, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι πρώτες αυτοψίες των μηχανικών στα δημόσια κτίρια, μέσω του προγράμματος, θα ξεκινήσουν ενός του επόμενου τριμήνου. Οι έλεγχοι θα φορούν την αξιολόγηση της στατικότητας και της τρωτότητας των κτιρίων, με αξιολόγηση της σεισμικής συμπεριφοράς, υφιστάμενες βλάβες και αποκατάσταση.
Διαβάστε επίσης:
Πατρινός πλήρωσε ακριβά ένα του…. φιλί! Η καταγγελία που οδήγησε στη σύλληψη του
Πάτρα – Επ’ αόριστον κλείσιμο του Δημαρχείου από συμβασιούχους ΦΩΤΟ – ΝΕΟΤΕΡΑ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News