Θερινή ώρα: Πότε θα αλλάξουμε τα ρολόγια – Πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας
Τι αντίκτυπο έχει η αλλαγή της ώρα στην ψυχολογία μας.
Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά και πώς αυτή η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας;
Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή;
Σύμφωνα με το ημερολόγιο του 2024, η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Ειδικότερα, στις 31 Μαρτίου 2024, τα ξημερώματα, τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά, προκειμένου να δείξουν τη θερινή ώρα και συγκεκριμένα 04:00 (από 03:00).
Πότε καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975.
Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών πηγαίνουν μία ώρα πίσω, για τη χειμερινή ώρα.
Τι αντίκτυπο έχει η αλλαγή της ώρα στην ψυχολογία μας
Ενώ οι μεγαλύτερες, πιο ηλιόλουστες μέρες για πολλούς σηματοδοτούν την έναρξη της καλύτερης περιόδου της χρονιάς, για άλλους έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία.
Η εποχιακή κατάθλιψη, γνωστή και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), περιλαμβάνει συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται, καθώς αλλάζουν οι εποχές. Συνηθέστερα, τα συμπτώματά της ξεκινούν το φθινόπωρο, κορυφώνονται το χειμώνα και βελτιώνονται καθώς πλησιάζει η άνοιξη, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίστροφο: Αλλαγές στη διάθεση που ξεκινούν την άνοιξη και επιμένουν μέχρι το καλοκαίρι.
Εφόσον οι ειδικοί έχουν συνδέσει τον χειμερινό τύπο της εποχικής κατάθλιψης με την έλλειψη ηλιακού φωτός, ίσως αναρωτιέσαι τι μπορεί να ρίχνει τη διάθεση σου την άνοιξη. Όπως αποδεικνύεται, οι μεγαλύτερες μέρες, ο πιο ζεστός καιρός και όλη αυτή η φύση που ανθίζει, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει κάποια σχέση με την ανοιξιάτικη κατάθλιψη. Παρακάτω, θα διερευνήσουμε τα βασικά σημάδια καθώς και μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της.
Αλλαγή ώρας και ανοιξιάτικη κατάθλιψη
Σύμφωνα με το ladylike, η ανοιξιάτικη κατάθλιψη περιλαμβάνει πολλά ίδια συμπτώματα με τη μείζονα κατάθλιψη, αν και δεν θα εμφανιστούν απαραίτητα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε όλους. Καθώς οι μέρες του χειμώνα επιμηκύνονται και η άνοιξη πλησιάζει, μπορεί να παρατηρήσεις:
- Μια γενική χαμηλή διάθεση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επίμονα συναισθήματα θλίψης.
- Λιγότερο ή καθόλου ενδιαφέρον για τις συνήθεις δραστηριότητές σου.
- Δυσκολία να βρεις κίνητρα για την καθημερινή σου ρουτίνα.
- Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειάς σου.
- Αϋπνία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σου.
- Δυσκολία συγκέντρωσης.
- Αυξημένη όρεξη ή απώλεια βάρους.
- Ευερεθιστότητα.
- Αισθήματα θυμού ή επιθετικότητας.
Πώς να το αντιμετωπίσεις
Δεν χρειάζεται να περιμένεις την επόμενη αλλαγή ώρας για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης κατάθλιψης. Αντιθέτως, οι ειδικοί συμβουλεύουν:
- Να φροντίζεις για την ποιότητα του ύπνου σου.
- Να αφιερώνεις χρόνο για σωματική δραστηριότητα.
- Να δοκιμάσεις τον διαλογισμό.
- Να μιλάς στα αγαπημένα σου πρόσωπα.
- Να ακολουθείς πιστά μια καθημερινή ρουτίνα.
- Να φροντίζεις για μια ισορροπημένη διατροφή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News