Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη για το Ουκρανικό: Γιατί η Μόσχα είπε «κλόουν» τον Ζελένσκι
Διπλωματικός πόλεμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία

Σκληρές είναι διαπραγματεύσεις για… την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Μετά από 2 ώρες και 45 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο διευθυντής της MIT, Ιμπραχίμ Καλίν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ακίφ Τσαγκατάι Κίλιτς.
Tass: Καμία συμφωνία ακόμα σχετικά με την ώρα έναρξης των συζητήσεων
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία συμφωνία σχετικά με την ώρα έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τη θέση του, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Tass.
Νωρίτερα, ουκρανική διπλωματική πηγή περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, λέγοντας πως η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη για να δει τι έχει να πει η αντιπροσωπεία της Μόσχας, αλλά και για να διαπιστώσει αν τα μέλη της αντιπροσωπείας είναι εξουσιοδοτημένα να λάβουν αποφάσεις.
Η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι αν η ρωσική αντιπροσωπεία είναι πρόθυμη να έχει μια «σοβαρή συζήτηση», η ουκρανική πλευρά θα μπορούσε να τη συναντήσει. Αλλά αν η ρωσική αντιπροσωπεία δεν δείξει κανενός είδους σοβαρή προσέγγιση προς τις συνομιλίες, «θα έχουμε το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για μια ρωσική παρωδία και όχι για ουσιαστική εργασία για την ειρήνη», δήλωσε η πηγή.
Με αυτά τα αιτήματα πήγαν Ρώσοι και Ουκρανοί στην Τουρκία
Ρώσοι και Ουκρανοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες διμερείς τους συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου από την άνοιξη του 2022, όταν οι πρώτες συνομιλίες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είχαν καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Ακολουθούν οι επίσημες θέσεις των δύο πλευρών πριν από την πολυαναμενόμενη αυτή συνάντηση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί από την έναρξη της εισβολής μαξιμαλιστικές αξιώσεις. Επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης, πρωτίστως τη βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο NATO, συμμαχία που η Μόσχα θεωρεί υπαρξιακή απειλή που επεκτείνεται στα σύνορά της.
Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.
Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η διεθνής αναγνώριση» του ότι ανήκουν στη Μόσχα αυτά τα εδάφη είναι «επιτακτικής σημασίας» για μια διευθέτηση της σύγκρουσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε πληθώρα αιτιολογιών για την εισβολή το 2022 στην Ουκρανία, κυρίως την «προστασία» των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας και την «αποναζιστικοποίηση» μιας χώρας που κατηγορεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή των εχθρικών προς τη Ρωσία δυτικών δυνάμεων.
Η Μόσχα ζητεί κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων και να αποκλειστούν ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Πούτιν ανέφερε επίσης την ιδέα μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» για την Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιλογή που θα συνεπάγετο την αποχώρηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι, επιχειρηματολογώντας ότι η πενταετής θητεία του Ουκρανού προέδρου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024, μολονότι η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία καθίστατο αδύνατη εξαιτίας του πολέμου. Θεωρεί επίσης ότι η εξέγερση της Μαϊντάν, που έφερε φιλοευρωπαϊκές αρχές στην εξουσία του Κιέβου το 2014, ήταν ένα «πραξικόπημα» εναντίον του τότε φιλορώσου προέδρου.
Στην Ουκρανία, το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων είναι άκρως διχαστικό, καθώς ο πληθυσμός έχει κάνει από το 2014 τεράστιες ανθρώπινες θυσίες και υποστεί σημαντικές υλικές καταστροφές για να διατηρήσει τα σύνορα της χώρας όπως αυτά ορίστηκαν όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ το 1991.
Ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αξιώνει ξεκάθαρα την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.
Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, βρίσκεται το ακανθώδες θέμα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει αυτήν την ουκρανική χερσόνησο με τον στην πλειονότητά του ρωσόφωνο πληθυσμό που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, καθώς το ουκρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει στην επικράτειά της.
Γενικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία που θα αποτρέψουν νέα εισβολή της Ρωσίας μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Κίεβο θέτει ως βασικό αίτημα την ένταξή του στο NATO, πιθανότητα που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα και αποκλείει επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ως εναλλακτική η Ουκρανία έθιξε με Ευρωπαίους τη δημιουργία μιας δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα, με την υποστήριξη του NATO, στην περίπτωση ειρήνευσης. Πιθανότητα που επίσης απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Μόσχα.
Για να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης, το Κίεβο ζητεί εδώ και εβδομάδες, όπως και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μια «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών πριν από συνομιλίες.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, από κοινού με τους Αμερικανούς, έθεσαν το περασμένο σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: να αποδεχθεί την κατάπαυση αυτή του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα.
Ο Πούτιν έχει μέχρι στιγμής απωθήσει τα αιτήματα του Κιέβου και των συμμάχων του για εκεχειρία, κρίνοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, να επανεξοπλιστούν χάρη στους δυτικούς.
Ωστόσο ύστερα από αυτήν την πίεση, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή σήμερα στην Κωνσταντινούπολη άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται από την άνοιξη του 2022, όταν πρώτες συνομιλίες που είχαν γίνει στη Λευκορωσία και την Τουρκία είχαν αποτύχει να κάνουν τα όπλα να σιγήσουν.
Τραμπ: Δεν θα συμβεί τίποτα μέχρι να συναντηθώ εγώ με τον Πούτιν
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, «τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι» να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι να συναντηθούμε ο Πούτιν και εγώ, εντάξει; Και προφανώς δεν θα πήγαινε (στην Τουρκία). Θα πήγαινε, αλλά νόμιζε ότι θα πήγαινα εγώ. Δεν θα πήγαινε αν δεν ήμουν εγώ εκεί και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί τίποτα, είτε σας αρέσει είτε όχι, μέχρι να συναντηθούμε. Αλλά θα πρέπει να το λύσουμε γιατί πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One κατά την προσγείωσή του στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν ήταν απογοητευμένος από το γεγονός ότι η ρωσική αντιπροσωπεία που στάλθηκε στην Τουρκία την Πέμπτη για υψηλού επιπέδου συνομιλίες με την Ουκρανία δεν περιελάμβανε τον Πούτιν: «Δεν είμαι απογοητευμένος από τίποτα. Δεν είμαι απογοητευμένος. Γιατί να είμαι; Μόλις εισπράξαμε 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και είστε απογοητευμένοι για μια αντιπροσωπεία; Δεν ξέρω τίποτα για την αντιπροσωπεία, δεν το έχω καν ελέγξει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Ανήλικη «μαρτυρούσε» στα χέρια του νονού της
Ληστεία υπό την απειλή ψαλιδιού στην Πάτρα
Γιατί η Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε αιφνιδίως στις φυλακές Θήβας
Αχαΐα: Καρατομείται η «τιμωρός» γυμνασιάρχης, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π»
Η στιγμή που Αστυνομικός βρίσκει το βρέφος δίπλα σε κάδο στον Αλιμο
Αχαΐα: Σε συσκευασία κακάο μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, η στιγμή «εφόδου» της Αστυνομίας
Απόντες Πούτιν – Τραμπ από τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης για το Ουκρανικό
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News