Τι ισχύει με την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ

H ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

κατάργηση

Ρίχνει αυλαία η «ανεξαρτησία» του σώματος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Αν και υπήρξε μια εκ των βασικών εξαγγελιών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, δεν ανέλαβε ουδέποτε καθήκοντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα υπάρχει αλλά θα δεν έχει πλέον ανεξάρτητη δομή, καθώς θα ενσωματωθεί σε άλλα σώματα της ΕΛ.ΑΣ, και όσοι αστυνομικοί προσελήφθησαν δεν θα έχουν αποκλειστικό καθήκον τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.

 

Ήδη οι 1000 και πλέον ειδικοί φρουροί που είχαν προσληφθεί για να στελεχώσουν το συγκεκριμένο σώμα, υπηρετούν από την αρχή του καλοκαιριού σε Αστυνομικά Τμήματα και εκεί θα παραμείνουν.

Επομένως, οι περιπολίες γύρω από τα Πανεπιστήμια αλλά και η φύλαξη των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ θα πραγματοποιείται από Αστυνομικά Τμήματα τα οποία έχουν στην περιοχή τους Ανώτατα Ιδρύματα.

Αυτό που επισημαίνουν πηγές της Κατεχάκη στο ethnos.gr είναι ότι οι ΟΠΠΠΙ επί της ουσίας δεν βρήκαν ποτέ την απαιτούμενη υποστήριξη από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές και ότι «η παρουσία των αστυνομικών στα πανεπιστήμια θα ισχύσει με τους υπάρχοντες νόμους που μπορούν να μπαίνουν κανονικά και να επιχειρούν, όποτε χρειάζεται η επέμβαση της Αστυνομίας».

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι σταματούν και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για την ΕΛ.ΑΣ και έτσι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Το άδειασμα στον Μηταράκη

Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκάλεσε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και όσα εκείνος είπε σε αστυνομικούς συντάκτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους. Αφενός έγινε γνωστό πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση Μηταράκη για σύσταση έφιππης αστυνομίας και αφετέρου με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Νότης Μηταράκης είπε στους αστυνομικούς συντάκτες πως οι περίπου 1.000 αστυνομικοί που έχουν προσληφθεί ως ειδικοί φρουροί για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα απορροφηθούν στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., για να στελεχώσουν τα αστυνομικά τμήματα και να ενταχθούν στις περιπολίες με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας.

Η δήλωση αυτή υποδήλωσε ξεκάθαρα ότι πρόθεση του υπουργού ήταν να καταργηθεί ο θεσμός της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο οποίος ουδέποτε προχώρησε σε ουσιαστική πράξη. Ωστόσο, νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι το τμήμα δεν διαλύεται.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται.

Το άδειασμα για την έφιππη αστυνομία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την που κατατέθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως ενημερώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μηταράκης είπε σε συνάντηση που είχε με αστυνομικούς συντάκτες ότι την Τρίτη υπέγραψε σχετική απόφαση για δημιουργία έφιππου τμήματος το οποίο θα αποτελείται από έξι άλογα και αναβάτες αστυνομικούς.

Το τμήμα κατά τον Μηταράκη είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσει από το 2024 και να συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.