Τι σηματοδοτεί η μερική επιστράτευση του Πούτιν
* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δηµοσιογράφος-διεθνολόγος.
Την ομολογία ότι το μοντέλο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία εξάντλησε τα όρια του αποτελεί το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το δεύτερο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ουσιαστικά, η μερική επιστράτευση που ανακήρυξε ο Πούτιν (όπου περίπου 300.000 έφεδροι θα κληθούν στο ουκρανικό μέτωπο) συνοδευόμενη με την απειλητική υπενθύμιση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, αποτελεί την μεγαλύτερη πολεμική κινητοποίηση της Μόσχας, εδώ και δεκαετίες.
Είναι ένα βήμα πίσω από την ολική επιστράτευση που είχε ζητήσει ο επικεφαλής των Ρώσων Κομμουνιστών, έπειτα από την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών στην περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία συνοδεύτηκε από την άτακτη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Να σημειωθεί πως η ουκρανική αντεπίθεση οδήγησε σε ένα κύμα επικρίσεων για τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού, ακόμα και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως Δύση και Κίεβο εκλαμβάνουν την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης ως «σημάδι αδυναμίας» του Πούτιν.
Με τον Πούτιν να χαιρετίζει τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα των Ρώσων αυτονομιστών σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέσκ και Λουγκάνσκ, δείχνει πως η Μόσχα επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τα εδαφικά της κέρδη. Χερσώνα και Ζαπορίζια βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο πολεμικό επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης, επομένως η Μόσχα χρειάζεται να έχει επαρκείς δυνάμεις για την υπεράσπιση τους.
Η δε αναφορά Πούτιν ότι το νομικό καθεστώς των εθελοντών και των πολιτοφυλάκων των αυτονομιστών εξισώνεται με αυτό του ρωσικού στρατού, σημαίνει πως ένα ουκρανικό πλήγμα στις παραστρατιωτικές τους δυνάμεις, για τη Μόσχα θα αποτελεί πλήγμα στον ίδιο τον ρωσικό στρατό.
Ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει να κάνει το επόμενο πολεμικό βήμα, την στιγμή που σύμμαχοι του, από τον Κινέζο και τον Ινδό πρόεδρο μέχρι και τον Ερντογάν, εξέφρασαν δημοσίως σοβαρές ανησυχίες για την τροπή που παίρνει η ρωσική εισβολή.
Ο Πούτιν είχε υποτιμήσει την πολεμική ικανότητα των Ουκρανών, επιλέγοντας να εκστρατεύσει με ένα μικρό μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αρχή της εισβολής. Το αν «θα του βγει» η νέα πολεμική του κίνηση, θα φανεί από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.
* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δηµοσιογράφος-διεθνολόγος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News