«Τίς πταίει» για τις κατολισθήσεις;
Του Κώστα Σπηλιόπουλου, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός».
Αναδεικνύεται και περιγράφεται, τελευταία, το αλαλούμ αρμοδιοτήτων, Υπηρεσιών και Φορέων, στο ζήτημα των κατολισθήσεων στην περιοχή γύρω από το Διακοπτό και το Φαράγγι του Βουραϊκού.
Και τούτο, διότι μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού το γεγονός υποτιμήθηκε και υποβαθμίστηκε. Είτε από άγνοια, είτε από παράλειψη, είτε από τη σύγχυση του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Δασικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας και των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.
Αποτέλεσμα, κάθε φορά που έχουμε φαινόμενα βροχόπτωσης να πλημμυρίζουν από φερτά υλικά οι κατάντη περιοχές του βουνού, που κάηκε. Πέντε φορές, έως τώρα, είχαμε κλείσιμο ή μερική εκτροπή της κυκλοφορίας της «Ολυμπίας Οδού» και της ΠΕΟ. Ταυτόχρονα, κατακλύσθηκε η γραμμή του Οδοντωτού Διακοπτό-Καλάβρυτα και διακόπηκε η κυκλοφορία του τρένου, που παραμένει ακόμη εκτός κυκλοφορίας.
Στο περιφερειακό συμβούλιο έθεσα το ζήτημα και επισήμανα την ολιγωρία και ανικανότητα, που επέδειξαν οι αρμόδιοι για να προλάβουν τα φαινόμενα.
Κι επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα, βροχές, χιόνια και παγετός θα συνεχίσουν να προκαλούν τα ίδια κατολισθητικά φαινόμενα, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δεπούντης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: μπορούσαν να γίνουν ενέργειες, που θα απέτρεπαν τη δημιουργία των κατολισθήσεων ή θα μείωναν την έντασή τους;
Η απάντηση είναι «ναι».
Καταρχάς, η πυρκαγιά δεν ήταν από τις λεγόμενες μεγάλες. Είχε, όμως, μία ιδιομορφία. Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι κυρίως δασικές, με έντονο ανάγλυφο (πολύ μεγάλες κλίσεις) και γειτνιάζουν με ιδιαίτερης, εθνικής σημασίας συγκοινωνιακούς άξονες. Αυτό δεν αξιολογήθηκε σωστά και δεν εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις των κατολισθητικών φαινομένων.
Για να ελαχιστοποιηθούν αυτά έπρεπε, άμεσα, όπως γινόταν παλαιότερα στις μεγάλες φωτιές, να κατασκευαστούν αναβαθμοί με κορμοδέματα που μειώνουν την ορμή του νερού και συγκρατούν τα φερτά υλικά της διάβρωσης, συγκρατούν τους σπόρους από τους θάμνους και τα δέντρα για να ξαναφυτρώσουν και να σταθεροποιήσουν το έδαφος. Αυτή είναι απλή και δοκιμασμένη συνταγή, με καλά αποτελέσματα.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν αξιολόγησαν σωστά το πρόβλημα και τους κινδύνους. Δεν έκαναν καμία παρέμβαση και τρέχουν τώρα κάθε φορά που βρέχει να καθαρίζουν.
Και κάθε φορά, που θα έχουμε βροχοπτώσεις λίγο εντονότερες, οι δρόμοι θα κλείνουν, οι πολίτες και οι οδηγοί θα ταλαιπωρούνται, ενώ η μοναδικής ομορφιάς γραμμή του Οδοντωτού θα παραμένει, άγνωστο μέχρι πότε, εκτός λειτουργίας και θα στερεί ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης και τουρισμού.
Κι ενώ έχουν περάσει μήνες, αναμένονται ακόμη οι κατευθύνσεις από την επιστημονική κοινότητα.
Αλήθεια, οι εκπρόσωποι των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα, γιατί σιωπούν ή τι λένε για αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση στην περιοχή;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News