Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έτοιμη να βοηθήσει το Αφγανιστάν – Δεν αναγνωρίζει όμως το καθεστώς των Ταλιμπάν

«Επιμείναμε στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σημαντικό να (έχουμε) επαφές με τη σημερινή διοίκηση των Ταλιμπάν. Αλλά η αναγνώριση (του καθεστώτος) και οι επαφές είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου

Αφγανιστάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επιμείναμε στη διεθνή κοινότητα ότι είναι σημαντικό να (έχουμε) επαφές με τη σημερινή διοίκηση των Ταλιμπάν. Αλλά η αναγνώριση (του καθεστώτος) και οι επαφές είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, τον Αμίρ Χαν Μουτάκι.

«Η αφγανική οικονομία δεν πρέπει να καταρρεύσει», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, καλώντας τις χώρες οι οποίες «παγώνουν τους αφγανικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό» να επιδείξουν «μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν οι μισθοί» στο Αφγανιστάν.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, στα μέσα Αυγούστου, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται.

Η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ μιας αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν και ενός Τούρκου υπουργού. Το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα.

«Συζητήσαμε επίσης μαζί τους (σ.σ. την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν) τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθούν πρόσθετες μεταναστευτικές ροές», συνέχισε ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι Αφγανοί μετανάστες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Η διοίκηση των Ταλιμπάν είπε ότι θα παράσχει την αναγκαία υποστήριξη (…) εάν επιθυμούν να γυρίσουν» στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Η Τουρκία εκτιμά ότι σήμερα φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι και έως 420.000 Αφγανοί.

Ο Τούρκος υπουργός ζήτησε επίσης να επιτραπεί στις γυναίκες του Αφγανιστάν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και στα κορίτσια να πάνε σχολείο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν είναι «απαίτηση ή προϋπόθεση» εκ μέρους της Άγκυρας αλλά «προσδοκία που εκφράζεται και από άλλες μουσουλμανικές χώρες».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ