Βανταράκης: «Καταστάσεις τρίτων χωρών στη Θεσσαλία» – Ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών για το επικίνδυνο νερό

Χιλιάδες νεκρά ζωά, τρωκτικά, κουνούπια και φυτοφάρμακα απειλούν την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας, γεμίζοντας το νερό με επικίνδυνα συστατικά.

Βανταράκης

Τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει με το νερό αναλύει ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ένα ακραίο γεγονός που προκάλεσε ανακατάταξη του υδροφόρου ορίζοντα και του επηρεασμού του ενδεχομένως από ένα σωρό μολυσματικούς και πιθανόν ρυπογόνους παράγοντες. Τέτοιες καταστάσεις καταγράφουμε σε τρίτες χώρες. Το τονίζω αυτό διότι ακούγονται διάφορα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και ξεκάθαροι. Δεν ήταν μία απλή βροχή που έσπασε κάποιες σωληνώσεις» και εξηγεί:

«Εχουμε χιλιάδες νεκρά ζώα, τρωκτικά που βγήκαν από τις φωλιές τους για να σωθούν, τα κουνούπια από τις ελώδεις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν, φυτοφάρμακα που έχουν ξεπλυθεί από καλλιέργειες. Εχουμε δηλαδή πάρα πολλούς πιθανούς μολυσματικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν πολλαπλοί έλεγχοι».

Βανταράκης

Απόστολος Βανταράκης

Ενδεικτικά, ο κ. Βανταράκης περιγράφει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, ο νόμος προβλέπει σε μία πόλη όπως ο Βόλος, ο έλεγχος του νερού να γίνεται μία φορά την εβδομάδα σε διάφορα σημεία. «Σκεφτείτε σε αυτές τις συνθήκες για να συζητήσουμε για ποιότητα νερού και να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα σε διάφορα σημεία. Η ποιότητα του πόσιμου νερού ελέγχεται τουλάχιστον από 80 τουλάχιστον παραμέτρους».

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Οπως εξηγεί ο κ. Βανταράκης: «Το νερό για ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνει τα πάντα. Ακόμα και για πότισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το νερό αυτό σε φυτά που παράγουν καρπούς που καταναλώνουμε, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες. Δεν είναι απλό το θέμα παρ’ ότι κάποιοι προσπαθούν να το απλοποιήσουν. Χρειάζονται πολλαπλοί έλεγχοι σε διάφορα επίπεδα, εκτίμηση μελέτης επικινδυνότητας και ταυτόχρονα αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών. Ολα αυτά απαιτούν σχεδιασμό. Η κ. Αγαπηδάκη το βάζει σε μία σωστή βάση και προτάσσει τη δημόσια υγεία, αλλά έχει σημασία η προετοιμασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Για παράδειγμα, υπάρχουν βυτία που διανέμουν νερό στους πολίτες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους; Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μπουκάλια με το νερό δεν είναι αρκετά».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, αριθμός που προς το παρόν δεν είναι ανησυχητικός.