Βουλή – Υποκλοπές: Αναγνώρισα το λάθος, λέει ο Μητσοτάκης – Είναι αξιόποινη πράξη, απαντά ο Τσίπρας

Σφοδρότατη η σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων που έχει ανεβάσει το «θερμόμετρο» της έντασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Βουλή

Με καταγγελία για συνακροάσεις του ίδιου και της οικογένειάς του επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με τις παρακολουθήσεις. «Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Καταθέστε πρόταση μομφής, αλλιώς είστε θρασύδειλος πολιτικός

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, προκάλεσε ο κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αν θεωρεί ότι δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της Βουλής.

«Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση για τις υποκλοπές.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «αν και η επισύνδεση ήταν νόμιμη, πολιτικά ήταν λάθος που η κυβέρνηση αναγνώρισε» κάνοντας παράλληλα λόγο για άμεσες αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη γραμματεία του πρωθυπουργού.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως με δικό του νόμο καταρρίφθηκε η «δικλείδα ασφαλείας» των δύο εισαγγελέων που πρέπει να πάρουν απόφαση για την επισύνδεση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έμαθα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος
«Παίρνω το λόγο στη σημερινή συζήτηση που διεξήχθη με πολύ μεγάλη ταχύτητα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις τα όποια κενά εντοπίζονται σε κρίσιμες λειτουργίες των κρατικών δομών. Χρειάζεται εθνική ευθύνη όπως κάθε θέμα που αφορά την εθνική ασφάλεια. Να αναζητήσουμε συγκλήσεις στο θέμα που δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Γι αυτό άλλωστε υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Όταν το έμαθα παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη γγ του Πρωθυπουργού. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας.

Καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε το δικαίωμα που σας δώσαμε. Κατέθεσα τέσσερις τομές αλλαγών για να διαμορφώσουμε νέα πραγματικότητα στις μυστικές υπηρεσίες. Καμία πρωτοβουλία μας όμως δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο τους. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Είναι η υπηρεσία που συντέλεσαι να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Εξιχνιάζονται σοβαρά ποινικά εγκλήματα. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διεθνές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία».

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται σε λεπτή γραμμή. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες. Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παγκοσμίως παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας. Η μάχη δεν είναι ελληνική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών. Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι παρακολούθησης.

Τα περιγράφει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας στον Παπαδημούλη που παρουσίασε το θέμα ως ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει και η εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας που παρακολουθούσε βουλευτές της. Ανακαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν δημιουργήθηκε όμως πολιτειακή κρίση. Πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους, ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.

Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε με έγκριση της εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρακολούθηση όμως αφορούσε ένα προβεβλημμένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά. Ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Αυτή είναι και η ουσία της απόφασής μας μέχρι να καταλήξουμε σε πιο δραστικές λύσεις στο να προσθέσουμε δεύτερο εισαγγελέα προκειμένου να εγκριθεί η νομιμότητα κάθε νόμιμης επισύνδεσης.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την υπόθεσή του καθώς τα στοιχεία αυ΄τα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως για όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ έχει ενημερωθεί και η Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν για να αποκομίσουν κέρδη. Όσο για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρω¨παϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια. Στο όνομα αυτής όμως δεν θα γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας.

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται με αυξημένο φίλτρο προστασίας, όχι όμως να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε και συμφωνείτε με την άποψη Βενιζέλου ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται να βγείτε να το πείτε ανοιχτά. Αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή. Ένα μικρό σύνολο επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από την ΕΥΠ, οι υπόλοιπες από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι πρακτόρων, είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Γι αυτό έχει τη δύναμη να βλέπει τις ελλείψεις της και να τις καλύπτει με πραγματικές τομές. Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει αλλαγές στον τ΄ρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ

Απέφυγα να αναφερθώ σε όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε κίνηση ήταν απέναντι με μια μίζερη τοποθέτηση. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στη θωράκιση των συνόρων. Απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Απέναντι στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία. Όχι γιατί στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα, αλλά γιατί αναλάβαμε αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Αμέσως τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών. Εσείς έχετε δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικα΄στήριο. Υιοθετείτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αλλά κύριε Τσίπρα πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσ΄σς σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας ακόμα παρών. Για τον πέμπτο όμως τον κ. Βαρουφάκη θα τον ακούσω με μεγάλη προσοχή, να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στη Βουλή, το οποίο έχετε αναφέρει και στο βιβλίο σας. “Άκουσα τον Τσίπρα να λέει για χρυσή περίοδο Ρουμπάτη. Δεν ήταν χρυσή περίοδος.

Επί του Ρουμπάτη, το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εναντίον της κυβέρνησής μας. Τα έχω καταγγείλει στο βιβλίο μου”. Να μην μιλάμε λοιπόν για την ΕΥΠ. Περιμένω την τοποθέτησή σας για το θέμα αυτό. Εσείς κ. Τσίπρα που λέτε για τη Δημοκρατία και τη θεσμική τάξη. Εσείς δεν ήσασταν πρωθυπουργός όταν υπεκλέπησαν email του αντιπροέδρου του ΣτΕ που κατέληξαν στην Αυγή πριν εξεταστεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Δεν ήταν συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στο παρελθόν. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη των αντιπάλων γίνονται ελαφρύτερα τα δικά μας. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ακριβώς γιατί δεν διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα ίδια προβλήματα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα διαμορφώνοντας σκηνικό πολιτικής κρίσης. Μια επιχειρησιακή αστοχία ως μια τάχα εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αποδίδετε τη δήθεν εντολή σε εμένα προσωπικά. Αυτό που λέτε είναι ψέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο. Περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης γι αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα.

Είναι κρίμα πραγματικά μέσα από τη μεγαλοποίηση του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται αυτοί που καραδοκούν εκτός συνόρων ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια. Δίνετε επιχειρήματα σ’ εκείνους που θέλουν αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών. Όπως γνωρίζετε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, να γνωριστούμε. Αρνήθηκε. Όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί σ΄χέση με την κυβέρνηση. Δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργό ακόμα και αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Να ξέρει όμως ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος.

Ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει τη συγκυρία από την εθνική πορεία. Ο Ανδρουλάκης έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει Τσίπρας. Η Δημοκρατία έχει το θάρρος να κοιτά κατάματα τα κενά στη λειτουργία της. Δεν μπορεί μια αστοχία να προβάλλεται ως συνολική δυσλειτουργία. Τι σημαίνει άραγε για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία”.

Τι εγκυμονεί για το πολίτευμα και τη διάκριση των εξουσιών η πρόθεσή σας για ανασύνταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, ΄΄οπως γράψατε δημόσια. Η Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλού πολιτικού βίου. Έχουμε σύγχρονο Σύνταγμα, ισχυρούς θεσμούς, υποδειγματικό κοινοβούλιο. Είναι απαράδεκτο, ανεύθυνο, ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Πώς θα συμβεί ακριβώς αυτό; Με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική βουλή που δεν προβλέπεται; Οι λέξεις έχουν το βάρος και τη σημασία τους.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ποιος είναι ο κριτής του κράτους Δικαίου; Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεσή της του 2022 κάνει μια συνολική αποτύπωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Δεν έχει καμία σχέση με τη δική σας αποτύπωση με τη δυστοπική εικόνα που παρουσιάζετε. Να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με τα λάθη του χθες. Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι.

Προοιωνίζεται δύσκολος χειμώνας, όχι μόνο στον Έβρο. Μεθοδεύεται ήδη νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν σ’ αυτή τη συγκυρία είναι δυνατόν να μην έχουμε κοινή στάση. Να υπάρχουν δυνάμεις που να σιγοντάρουν ψέματα, ότι δ΄ήθεν Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος.

Δεν θα επιτρέψω μια μακρά προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω μνημόνια, φόρους, κλειστές τράπεζες, μαζί τους εγκαταλείπει και τις πλατείες του λαϊκισμού. Αυξάνει το δημόσιο πλούτο μειώνει την ανεργία, μεγαλύτερος κατώτατος μισθός σε μια δύσκολη συγκυρία και έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Μπήκαμε με ισχύ στον διπλωματικό χάρτη. Σ’ έναν πολύ ασταθή κόσμο, ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες. Υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις.

Γνωρίζω και γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς λέω. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ για να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Σε όσους σκέφτονται έτσι η απάντηση είναι μια. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω

Θα το ξανακάνετε σήμερα, ζητάτε εκλογές σ’ αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα στην περιπέτεια. Η Ιταλία σήμερα είναι αντικείμενο επίθεσης. Για σκεφτείτε λίγο κύριε Τσίπρα τι θα σήμαινε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Για να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια. Να κάνετε το χατίρι αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει δημόσια. Εγώ θα οδηγήσω το κόστος να οδη΄γησω τη χώρα σε ήρεμο λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε.».

Αλέξης Τσίπρας: Δεν είναι πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη
Να παραιτηθεί κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος… ανένδοτο θεσμικό αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση. Παράλληλα χρέωσε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο γνώση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και την εντολή παρακολούθησης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν του έφτανε να ελέγχει το πρώτο κόμμα, ήθελε να ελέγχει και το τρίτο».

Ο Αλέξης Τ΄σίπρας ανέφερε στην παρέμβασή του: «Σήμερα δεν έρχεστε ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για ένα σοβαρότατο, βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Δεν πρόκειται όμως κανείς να φοβηθεί. Είστε κατηγορούμενος για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Δεν είναι πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη. Ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για αρχηγό πολιτικό κόμματος, δεν νοείται επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας. Ποιος θα κρίνει τον λόγο της πολιτικής ασφάλειας; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του;

Πρέπει να δώσετε απάντηση. Γιατί παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας, που σας οδήγησε να παρακολουθείτε τον Ανδρουλάκη. Δώστε μια απάντηση. Είστε υποχρεωμένος να τη δώσετε. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκποπος; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα; Σας δίνω το λόγο.

Πάρτε το μικρόφωνο. Πάρτε το λόγο. Δεν απαντάτε. Σήμερα όμως καλείστε να δώσετε απαντήσεις. Ακόμα κι οι αποσιωπήσεις σας, η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτή μια απάντηση. Η σιωπή αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη της ενοχής σας. Οι υπεκφυγές και τα ψέματα τελείωσαν.

Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο του ανιψιού σας και του κ. Κοντολέοντα. Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν το κάνουν αυτό. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το τείχος του ψεύδους με όσα ψευδή κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες, μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας.

Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά και αποκλειστικά. Όχι μόνο γιατί είστε πρωθυπουργός αλλά και γιατί το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να περάσετε την ΕΥΠ αποκλειστικά στη δική σας ευθύνη. Και έπειτα να περάσετε νόμο για να διορίσετε τον Κοντολέοντα που δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα. Σας προειδοποίησα γι αυτό που πάτε να κάνετε. Η ευθύνη είναι αντικειμενικά δική σας. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη.

Αφού δεν θέλετε να μας πείτε γιατί η ΕΥΠ υπό τη δική σας αποκλειστική ευθύνη, παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη την περίοδο της εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, ποιοι ήταν οι λόγοι. Ποιο το σκεπτικό. Ποια η επιδίωξη της επισύνδεσης. Δεν το γνωρίζατε λέτε. Να δεχθούμε την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια που επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη ικανότητα αντίληψης.

Ότι είστε τόσο ανεύθυνος και τόσο ανεπαρκής που και ο πιο στενός σας συγγενής – λέτε- ότι ενεργούσε χωρίς τη γνώση σας. Λέτε στον Ανδρουλάκη να πάει στα δικαστήρια. Πήγε και έκανε μηνυτήρια αναφορά. Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας και τον ανιψιό σας, δεν τους ρωτήσατε να μάθετε γιατί πάει εκεί και καταγγέλλει; Δεν σας εί΄παν τι έγινε; Ποιος σας είπαν ότι ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Τον γνωρίζετε σήμερα;

Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο λέτε αυτά τα αστεία αφήνετε να σέρνεται μια τέτοιου είδους υποψία που προσβάλλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον πρόεδρό του. Μέσα στον πανικό σας, εκθέσατε όλες τα φιλικά σας ΜΜΕ. Εμπλέκοντας στην υπόθεση τρίτες χώρες, δεν διστάσατε να αναζητήσετε άλλοθι διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Μιλήσατε για την Κίνα, για την Αρμενία, για την Ουκρανία.

Η πρώτη δεν αξίωσε καν να ασχοληθεί. Οι πρεσβείες των δύο άλλων διέψευσαν. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα για να δικαιολογήσετε την εγκληματική πράξη. Σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς. Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή ΜΜΕ. Ούτε ανέχονται τις πιέσεις σας για να αλλάξουν πρωτοσέλιδα. Ξεφτιλίζεστε μ’ αυτά που λέτε και ξεφτιλίζετε και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σας εξαπάτησε ο ανιψιός σας; Σας έκρυψαν την αλήθεια; Να δεχτούμε ότι δεν ήσασταν πρωθυπουργός απλά προεδρεύατε και ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας. Όταν νομοθετούσατε μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Κουκάκη γιατί νομοθετήσατε την απαγόρευση της ενημέρωσης της ΑΔΑΕ να ερευνήσει την παρακολούθησή του ακόμα και όταν αυτή έχει αρθεί.

Ούτε τότε ξέρατε. Τότε δεν ήσασταν εσείς ο πρωθυπουργός, άλλος ήταν ο πρωθυπουρ΄γος. Να ψάξουμε να μάθουμε ποιος ήταν. Πιθανολογώ ότι ούτε στη δευτερολογία σας θα δώσετε απαντήσεις, έχω την υποχρέωση, στο όνομα του Συντάγματος και της Δημοκρατίας να δώσω εγώ απαντήσεις.

Επί 3,5 χρόνια χτίζετε καθεστώς χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να παραμείνετε στην εξουσία. Εκλεγήκατε υποσχόμενος αριστεία και διαφάνεια. Δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακ΄μής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Είναι πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει την καθεστωτική σας αντίληψη. Με το που αναλάβατε πήρατε υπό τον στενό σας έλεγχο την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, τη γραμματεία ενημέρωσης.

Βάλατε κολλητό σας στην ΕΥΠ και στην ΕΡΤ τον διευθυντή του γραφείου Τύπου σας. Δεν σας έφταναν τα δώρα στους ιδιοκτήτες των καναλιών, κάνατε και τη λίστα Πέτσα που σε καμία φιλελεύθερη δημοκρατία δεν θα στέκονταν. Μοιράσατε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και ιστότοπους με κριτήριο την ευνοϊκή τους γραμμή για την κυβέρνησή σας και εξαπολύσατε πογκρόμ κατά δημοσιογράφων που δεν σας έκαναν τα χατίρια.

Ήσασταν αυτός που έκανε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Διπλασιάσατε τους μετακλητούς. Διορίζατε 50 νέους μετακλητούς το μήνα. Εφορμήσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Αντλήσατε 7,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς. Ακόμα και σε εταιρείες που στήνονταν λίγες μόνο μέρες πριν την ανάθεση του έργου. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης τριπλασιάσατε αμοιβές διευθυντών στη ΔΕΗ. Στήσατε μεγάλο πάρτι με τα γαλάζια γκόλντεν μπόις να δίνουν μπόνους στον εαυτό σας. Μεγάλος σας στόχος τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι αυτό και απορρίψατε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει την κατανομή και διαχείριση των πόρων. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο και θεσμό λογοδοσίας. Ακριβώς γιατί η πρωτοφανής μιντιακή στήριξη σας είχε δημιουργήσει ψευδαίσθηση της παντελούς απουσίας πολιτικού κόστους. Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος και ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Αυτή η αίσθηση ασυδοσίας, μεγέθυνε την αλαζονεία. Προσωπικά εσείς δώσατε εντολή να παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης γιατί δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και το τρίτο κόμμα. Για να ελέγξετε τις εξελίξεις. Γι αυτό παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη. Αυτός είναι ο λόγος και είναι τόσο ποταπός όσο και οι προθέσεις σας.

Οι έρευνες και τα δημοσιεύματα του Θανάση Κουκάκη, ήταν που σας οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του. Όχι μόνο γνωρίζατε αλλά ήσασταν ο ιθύνων νους. Και γνωρίζατε και χρησιμοποιήσατε άθλιες μεθόδους με στόχο την εδραίωσή σας στην εξουσία. Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με αυτήν της πολιτικής σας. Δεν ήταν η κακιά στιγμή, ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε. Αυτές είναι μόνο οι άκρες ενός μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά και με πλήρη γνώση του εγκληματικού της χαρακτήρα.

Δεν λογαριάζατε ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία. Δεν έχουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες. Κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου. Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του. Γι αυτό οφείλετε απολογία. Να δώσετε απάντηση και στο πιο κρίσιμο. Ο μέσος πολίτης, ξέρετε τι σκέφτεται; Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής, τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Ο νέος διοικητής όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, απάντησε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Και ΄ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε.

Πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε πρόταση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Όλοι είναι στόχοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Όταν το επιχείρημα είναι αυτό και δεν υπάρχει συνταγματική προστασία, αυτό σημαίνει. Δεν ξέρω αν αυτό που σας ενοχλεί είναι ότι αναφέρομαι και στη συμπολίτευση. Δεν θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε αυτή τη κατάντια. Πέρα από τις πολιτικές διαφορές είμαστε αντιμέτωποι με τη δημοκρατική μας ευθύνη. Στις κρίσιμες στιγμές είμαστε αντιμέτωποι και με την αξιοπρέπεια. Με τη στάση σας κ. βουλευτές της ΝΔ,θα αποφασίστε αν θα καταγραφεί στην ιστορία ως σκάνδαλο Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πολύ βολικό αν υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις να πείτε ότι δεν ξέρατε. Η μόνη σοβαρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι η αποδοχή από εσάς να νομοθετήσετε την κατάργηση του άρθρου 87 με το οποίο απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου. Προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου όπως ήταν πριν την παρέμβασή σας. Φοβάστε νέες και πιο σημαντικές αποκαλύψεις. Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη. Ένα καθεστώς που κόστισε σε δικαιώματα και ελευθερίες.

Η απαλλαγή από τη σήψη πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε βουλευτή. Κοινός τόπος είναι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε εκλεγμένου και κάθε πολίτη στην ιδιωτικότητα των επικοινωνιών του. Όσο για εσάς κ. Μητσοτάκη, έχετε δύο επιλογές. Τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών και παραίτηση ή την καθεστωτική της συγκάλυψης, των προκλήσεων της τοξικότητας και των κινήσεων πανικού που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.

Με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει, παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν. Οι υποκλοπές, η κακοποίηση του κράτους δικαίου δεν μπορούν πια να γίνουν αποδεκτές. Σ’ ό,τι μας αφορά δεν έχουμε επιλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής. Να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα.

Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι έχει άγνοια για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά δεν πείθει

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος, ούτε για τον κύριο Μητσοτάκη αλλά ούτε και για τον κύριο Τσίπρα που εμφανίζεται ως προστάτης. Και επειδή αναρωτηθήκατε, τι ψηφίζει τελικά όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη, σας απαντώ: όποιος ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει προοδευτικές αξίες και θέσεις.

Ψηφίζει λύσεις και προτάσεις για τους πολλούς, ψηφίζει προοπτική για τη χώρα, για την εντιμότητα, για τη διαφάνεια, για τη λογοδοσία του δημόσιου βίου. Συνεχίζουμε την αυτόνομη και αυτοδύναμη πορεία με το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των εξελίξεων. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες μίας Πομπηίας που ξεκίνησε με στόμφο και καταλήγει με πάταγο μιας αλαζονικής και επηρμένης πορείας», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης κατά τη διάρκεια της πρo ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

Και συνέχισε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν την υπόθεση των υποκλοπών ως ολίσθημα, λάθος, επιχειρησιακή αστοχία. Έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν το πρωτοφανές περιστατικό της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου μας, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει άγνοια, αλλά δεν πείθει κανέναν. Ακόμη και σήμερα διά χειλέων του κύριου Μητσοτάκη, ακούσαμε ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις. Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν συνταγματική εκτροπή. Και αναρωτιέμαι: Ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνται; Έχει κανείς απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Δεν ξέρετε κύριε Μητσοτάκη; Δεν ρωτήσατε να μάθετε; Ποιοι νομίζετε ότι σας πιστεύουν ότι δεν ξέρατε;».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει την πόρτα της εξόδου. Το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει με κάθε τίμημα την αλήθεια, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Και αυτό θα γίνει άμεσα, πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τί έγινε, από ποιους έγινε και πότε έγινε. Γιατί στην περίπτωση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου που θέλησε να θέσει σε ομηρία μία ολόκληρη παράταξη, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί το σύνολο του επιχειρηματικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου».

Ζήτησε μάλιστα πολλές φορές να δοθεί απάντηση «για ποιον λόγο παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αποτελούσε μήπως απειλή για την εθνική ασφάλεια; Θέλουμε να μας πείτε ξεκάθαρα τον λόγο. Προφανώς και δεν θα μας το πείτε, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, δεν υπάρχει κανένας λόγος εθνικής ασφαλείας. Καταθέτουμε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να κατατεθεί εκεί ο πλήρης φάκελος που αφορά τον πρόεδρό μας».

Κουτσούμπας: Δεν θα ξεφύγετε των ευθυνών σας κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Είστε βαθιά γελασμένος κ. πρωθυπουργέ αν νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. Οι αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΠΑΣΟΚ για το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων

Προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Ποιος πρωθυπουργός μπορεί να λέει δεν ήξερα, δεν άκουσα;
Αν νομίζετε κύριοι της κυβέρνησης ότι θα ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, είστε βαθιά γελασμένοι. Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, μπορεί να λέει με τόση ευκολία «δεν ήξερα, δεν άκουσα» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Είστε βαθιά γελασμένος κ. πρωθυπουργέ αν νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες, ανέφερε επίσης ο κ. Κουτσούμπας και χαρακτήρισε γελοία τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από πλευράς της κυβέρνησης για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Πόσο θα γελοιοποιείστε, άλλα να λέτε τη μια μέρα και άλλα την άλλη, εξακολούθησε ο κ. Κουτσούμπας.

Σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
Το σκοτεινό και επικίνδυνο πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών και των παρακολούθησεων δεν αποτελεί επί μέρους επιχειρησιακή αστοχία, τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι οι έννοιες όπως η εθνική ασφάλεια, η τρομοκρατία κλπ έχουν γίνει έννοιες λάστιχο και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση που έχει στόχο τον «εχθρό λαό» αλλά και γεωπολιτικούς ή άλλους ανταγωνισμούς.

Διαχρονικά το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Ένα μήνα τώρα από τη μήνυση Ανδρουλάκη και κανείς σας δεν έχει πει το παραμικρό για το σάπιο αυτό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τα λούζεται τώρα το ΠΑΣΟΚ
Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα δύο κόμματα έχουν συμβάλει στον νόμο 2225 σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται νόμιμες και μάλιστα ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα λούζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι είναι παράνομο να παρακολουθείτε ένας πολιτικός αλλά το ΚΚΕ θεωρεί παράνομες όλες τις παρακολουθήσεις πολιτών, απορρίπτοντας την όλη συζήτηση περί νόμιμων ή παράνομων παρακολουθήσεων ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν διασφαλίζεται η θεσμική ομαλότητα με την εισαγγελική άδεια.

Κοροϊδία τα περί φίλτρων
Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε κοροϊδία την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί φίλτρων κλπ και παράλληλα άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ψήφιση νόμων που σχετίζονται με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, παρακολουθήσεων κλπ.

Όλοι έχετε ευθύνη γιατί αφήσατε ανέγγιχτο αυτό το πλαίσιο ή το ενισχύσατε, είπε ο κ. Κουτσούμπας ενώ επικαλούμενος την περίπτωση Δεμίρη τόνισε ότι με όποιον τρόπο και διορίζεται ο διοικητής της ΕΥΠ η δουλειά που προβλέπει το πλαίσιο θα γίνεται και άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα έχει τεθει χώρα συντονιστής της ακαδημίας κατασκόπων της ΕΕ.

Βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου
Και εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ έχετε ευθύνη που ψηφίσατε τους νόμους που νομιμοποιούν τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Είδατε κύριοι του ΠΑΣΟΚ πως έρχονται τα πράγματα; Καμιά φορά βάζεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου, ανέφερε με νόημα ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε περήφανος που το κόμμα του δεν ψήφισε κανένα νόμο που περιορίζει λαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας θύμισε ότι πριν από την υπόθεση Ανδρουλάκη υπήρξε παρακολουθηση ενός ολόκληρου κόμματος και έκανε αναφορά στις συνακροάσεις του ΚΚΕ από το 2016 έως το 2022. Έξι χρόνια, επαναλαμβανόμενα κρούσματα, δύο κυβερνήσεις και απάντηση καμία, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι απ’ ότι φαίνεται η έρευνα που γινόταν ήταν για τα μάτια του κόσμου.

Μάλιστα άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στις έρευνες και πινγκ πονγκ ευθυνών διαφόρων υπηρεσιών και αρχών. Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε με νόημα αν η κρατική ασφάλεια εξέτασε όλες τις κλήσεις συνακροάσεων;

Άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι ήταν ο αυτουργός των συνακροάσεων. Τι έκανε η ΑΔΑΕ; διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι δεν θέλουμε να πιστεψουμε ότι οι κρατικές αρχές είναι τόσο ανίκανες και άχρηστες ενώ άφησε σοβαρές αιχμές για κενά και ελλείψεις στους ελέγχους της ΑΔΑΕ.