Βουλή – Προανακριτική Τέμπη: Τρεις προτάσεις, δεκατέσσερα πολιτικά πρόσωπα και μια κρίσιμη ψηφοφορία
Στην Ολομέλεια η συζήτηση και λήψη απόφασης για σύσταση Προκαταρκτικής για τα Τέμπη. Ομιλίες πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Η συζήτηση αφορά τρεις διαφορετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές και στοχεύει στη διερεύνηση ευθυνών δεκατεσσάρων πολιτικών προσώπων.
Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9:00 το πρωί και, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμά της αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση συμμετέχουν εισηγητές των κομμάτων και αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Όποιο από τα δεκατέσσερα προτεινόμενα πρόσωπα επιθυμεί, μπορεί να μιλήσει, ανεξαρτήτως αν είναι εν ενεργεία βουλευτής.
Η πρώτη πρόταση, που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφορά την παραπομπή οκτώ πρώην υπουργών και υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης. Η πρόταση αναφέρεται στο αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων σε συγκοινωνίες μέσων σταθερής τροχιάς, όπως προβλέπεται από το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα.
Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και αφορά αποκλειστικά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Η πρόταση ζητεί να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Ειδικότερα, η ΝΔ επικαλείται ότι, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, δεν διαμορφώθηκε επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις ανάγκες του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να προκληθεί οικονομική ζημία στον οργανισμό.
Η τρίτη πρόταση, που κατατέθηκε από κοινού από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης, της “Νίκης”, της Πλεύσης Ελευθερίας και έξι ανεξάρτητους βουλευτές, είναι η ευρύτερη και βαρύτερη νομικά. Περιλαμβάνει δεκατέσσερα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τους πρώην υπουργούς Καραμανλή, Σπίρτζη, Γεραπετρίτη, Πλεύρη, Παπαθανάση, την πρώην υφυπουργό Ζωή Ράπτη και άλλα στελέχη. Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά από βαρύτατες κατηγορίες, όπως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη, κακουργηματική έκθεση, επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία, απιστία κατά του Δημοσίου, παρασιώπηση εγκλημάτων, υπόθαλψη, απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμα και εσχάτη προδοσία. Η πρόταση αυτή στηρίζεται επίσης και από εκπροσώπους των οικογενειών των θυμάτων.
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με δεκατέσσερις ξεχωριστές κάλπες, καθεμία αφιερωμένη σε ένα πρόσωπο που προτείνεται για παραπομπή. Η σειρά τοποθέτησης των καλπών ακολουθεί τη χρονολογική σειρά κατάθεσης των προτάσεων. Κάθε βουλευτής θα λάβει 14 ψηφοδέλτια, ένα για κάθε πρόσωπο, καθώς και ισάριθμα λευκά. Στο κάθε ψηφοδέλτιο αναγράφονται οι τρεις προτάσεις που αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο και δίνονται οι επιλογές «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και «ΠΑΡΩΝ» για κάθε μία από αυτές. Ο βουλευτής μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις προτάσεις για το ίδιο πρόσωπο, με όλες τις επιλογές να προσμετρώνται κανονικά στο αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News