«Ξυπνά» το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου – Έρχεται η πρώτη επένδυση μετά από χρόνια

Επένδυση για την κατασκευή καλύκων για οβίδες μεγάλου διαμετρήματος – Μεταφέρεται το «οβιδουργείο» Υμηττού

«Ξυπνά» το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου - Έρχεται η πρώτη επένδυση μετά από χρόνια

Επειτα από χρόνια στασιμότητας και απαξίωσης, το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο επανέρχεται επιτέλους στο προσκήνιο, με μια απόφαση-σταθμό του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, που ελήφθη την Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή διεθνούς εμβέλειας για τη δημιουργία κοινής εταιρείας (joint venture) με στόχο την παραγωγή καλύκων μεγάλου διαμετρήματος και κορμών βλημάτων.
Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει τη μεταφορά στο Αίγιο του εξοπλισμού από το αδρανές «οβιδουργείο» του Υμηττού, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, με χρηματοδότηση και τεχνογνωσία από τον ιδιώτη επενδυτή. Τα ΕΑΣ θα διατηρήσουν τον έλεγχο με ποσοστό 51% στην κοινή εταιρεία, δίνοντας παράλληλα νέα πνοή στο εργοστάσιο του Αιγίου.

Η διαδικασία θα κινηθεί μέσω διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με βάση τις διατάξεις για τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Το σχέδιο αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες κινήσεις των τελευταίων ετών για την επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, και αν υλοποιηθεί, θα σημάνει την επιστροφή του Αιγίου στον χάρτη της στρατηγικής παραγωγής.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έδωσε εξουσιοδότηση στον διευθύνοντα σύμβουλο Χριστόφορο Εμμανουήλ Μπουτσικάκη, προκειμένου να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας τα ΕΑΣ να προχωρήσουν στην υλοποίηση της διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη σύσταση κοινής εταιρείας με ιδιώτη επενδυτή για την παραγωγή καλύκων μεγάλου διαμετρήματος και κορμών βλημάτων και με ειδικότερους όρους ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας, της συνεργασίας και της συνεκμετάλλευσης των
αποτελεσμάτων της εν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας, οι οποίοι θα καθορισθούν μέσω της εν λόγω ανταγωνιστικής διαδικασίας.