Αχαΐα: Υπάρχει κίνδυνος για τυφλό χτύπημα; Τι εκτιμούν 4 ειδικοί σε διεθνή-πολεμικά θέματα και τι λένε στην ΕΛΑΣ
Η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη, για την ώρα, στο μέτωπο της μάχης. Και ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης παραμένει ορατός στη Μέση Ανατολή. Πόσο πιθανό ή μακρινό είναι το σενάριο να συμβεί μια τρομοκρατική ενέργεια στην περιοχή μας; Απαντούν 4 καταξιωμένοι στο είδος τους καθηγητές και διεθνολόγοι.
Συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι» η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή. Η φωτιά έχει ανάψει στη… γειτονιά μας, κοντά μας δηλαδή, κι όσο περνούν οι μέρες φουντώνει περισσότερο. Και μαζί φουντώνει και η ανησυχία. Ειδικά μετά την τρομοκρατική «τυφλή» επίθεση στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι.
Το ερώτημα που πλανάται είναι προφανές: Εμείς κινδυνεύουμε; Εστω και «ξώφαλτσα»; Πόσο πιθανό ή μακρινό είναι το σενάριο να συμβεί μια τρομοκρατική ενέργεια στην περιοχή μας; Υπάρχει κάτι που πρέπει να μας φοβίζει;
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» μίλησε με ειδικούς, καθηγητές Διεθνών Σχέσεων και διεθνολόγους, που γνωρίζουν σε βάθος τις καταστάσεις και τους ρώτησε, ευθέως και «ψυχρά», το προφανές:
–Μήπως ν’ αρχίσουμε να φοβόμαστε για το ενδεχόμενο να βρεθούμε τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος;
–Πρέπει ν’ ανησυχούμε κι εδώ στην Ελλάδα για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ;
–Σε μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, θα μπορούσε να οργανωθεί κάποια τυφλή τρομοκρατική ενέργεια από ακραίους ισλαμιστές;
–Υπάρχει κάτι άλλο που, πρακτικά, πρέπει να μας ανησυχεί;
Επιλέξαμε 4 πρόσωπα που έχουν βαθιά γνώση και εμπειρία του συγκεκριμένου «μετώπου». Οπως θα διαπιστώσετε από τις ιδιότητές τους, γνωρίζουν πολύ καλά τις εκρηκτικές ιδιαιτερότητες του Μεσανατολικού.
ΔΗΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Γεωγραφικά είμαστε στο μάτι του κυκλώνα»
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, οθωμανολόγος-τουρκολόγος, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά απαντά:
«Σαφώς πρέπει ν’ ανησυχούμε. Γεωγραφικά είμαστε στο μάτι του κυκλώνα που ξεκινά σε ένα νοητό τόξο Ουκρανία- Αρτσάχ – Ιράν – Κατάρ – Ιορδανία- Αίγυπτος- Συρία- Λίβανος- Τουρκία- Κύπρος- Ελλάδα- Βαλκάνια. Αυτό το σημείο του πλανήτη, ιστορικά διαχρονικά, έπαιξε τεράστιο ρόλο για την ανθρωπότητα, ορίζοντας Ανατολή- Δύση, Βορρά- Νότο. Εχει ενεργοποιηθεί πάλι και κινδυνεύει με ανατίναξη παγκόσμιων συνεπειών.
Επομένως, υποχρεωτικά πρέπει να είμαστε, Πολιτεία και λαός, σε πλήρη επαγρύπνηση, αναμένοντας το οτιδήποτε, έστω και εάν ευχόμαστε και δουλεύουμε για την ειρήνη.
Θεωρητικά ναι, θα μπορούσε ακόμα και στην Πάτρα να συμβεί κάτι ακραίο, διότι είναι το μεγαλύτερο λιμάνι/πύλη προς και από την Ευρώπη. Λιμάνια, αεροδρόμια, συναγωγές, στρατιωτικές βάσεις, πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και χώροι διασκέδασης όπως το Μπατακλάν στο Παρίσι ή το μουσικό φεστιβάλ των νέων που δολοφόνησε η Χαμάς πριν λίγες μέρες, είναι εν δυνάμει στόχοι.
Πρακτικά, όμως, η Ελλάδα δεν έχει χτυπηθεί μέχρι τώρα, αν αφαιρέσουμε τα παλαιά χτυπήματα όπως το city of Ρoros (1988) και τις αεροπειρατείες.
Εκτός από τα προαναφερόμενα, επιστρέφουμε στην εποχή του DAESH/ ISIS, που τρομοκράτες τους πέρασαν στην Ευρώπη, και μέσω Ελλάδας, ως τάχα πρόσφυγες. Ενδεχομένως στις τάξεις των οργανώσεων Χεζμπολάχ (το κόμμα του Θεού) και Χαμάς (Ισλαμιστική αντίσταση) έχουν εισχωρήσει και πρώην μέλη του ISIS. Σε κάθε περίπτωση, μέλη των δύο αυτών οργανώσεων πιθανώς να περάσουν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε η Χεζμπολάχ έχει κάνει χτυπήματα μέχρι την Αργεντινή (1994)».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ: «ΣΤΗΝ Τρομοκρατια δεν ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ»
Ο Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος εα, απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Υπηρέτησε στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ σε διευθυντικές θέσεις. Σε εθνικό επίπεδο, τμηματάρχης Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών. Στο ΝΑΤΟ εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Civil Emergency Planning Committee.
«Απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για τα θέματα εθνικής ασφάλειας, καθόσον τη σημερινή εποχή θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ότι είναι από τις πιο επικίνδυνες. Μια περίοδος μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αστάθεια. Αν κοιτάξουμε ένα χάρτη, θα δούμε ότι η Κρήτη απέχει περισσότερο από τη Βόρεια Ελλάδα απ΄ ό,τι από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, που είναι μια περιοχή συνεχών εντάσεων και συγκρούσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα ακραία όρια μεταξύ μιας ζώνης ειρήνης και πολέμου.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τη διεθνή τρομοκρατία. Η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική δύναμη και δεν συμμετείχε ενεργά σε πολέμους απέναντι σε μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο στην τρομοκρατία δεν υπάρχουν σύνορα και λογική. Η εκδήλωση μιας τρομοκρατικής ενέργειας από μεμονωμένα άτομα που ενστερνίζονται την ακραία ιδεολογία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Αθήνα κ.λπ. που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας».
ΣΩΤ. ΡΟΥΣΣΟΣ: «Εκτός κι αν η Ελλάδα εμπλακεί ενεργά στη σύρραξη»
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα κακό ενδεχόμενο, έτσι όπως είναι η κατάσταση, αλλά η Ελλάδα δεν αποτελεί, κατά τη συνήθη πρακτική, στόχο τέτοιου είδους επιθέσεων. Ξέρετε για ποιο λόγο; Οι επιθέσεις αυτές γίνονται, ως επί το πλείστον, από μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι 2ης ή 3η γενιάς και έχουν άλλα προβλήματα, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στις εδώ μουσουλμανικές κοινότητες. Είναι εντελώς διαφορετική η σύνθεση των κοινοτήτων.
Συνεπώς, εκτιμώ πως, προς το παρόν, ο κίνδυνος για τυφλή τρομοκρατική ενέργεια στην Ελλάδα είναι μικρός. Εκτός κι αν η Ελλάδα τις αμέσως επόμενες μέρες εμπλακεί ενεργά στη σύρραξη. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος θα μεγαλώσει. Ομως, δεν διαβλέπω τέτοια πρόθεση από τη χώρα μας.
Με ανησυχεί ότι όποιες προσπάθειες μέχρι τώρα για αποκλιμάκωση δεν έχουν επιτύχει. Αλλά ακόμα πιο πολύ με ανησυχεί το ενδεχόμενο εκτεταμένης χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Αν αυτή η επίθεση προσλάβει χαρακτήρα γενικευμένης επίθεσης, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εθνοκάθαρση, είναι πιθανό να προκληθεί επέμβαση της Χεζμπολάχ. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, αλλάζουμε επίπεδο κινδύνου, γιατί η Χεζμπολάχ είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από τη Χαμάς».
ΙΩ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ: «Παντού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο»
O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος (εα) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Υπασπιστής του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από το 1995-2000, ακόλουθος Αμυνας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, από το 2000 και μέχρι το 2003, κατά τη διάρκεια της 2ης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, του Αλ Ακτσά.
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα… Είδατε, με πόσο μένος και με πόση απανθρωπιά χτύπησαν οι καμικάζι εγκληματίες τρομοκράτες της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά και στις Βρυξέλλες. Αρα, παντού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο. Τους ακραίους ισλαμιστές δεν τους νοιάζει τίποτ’ άλλο, πέρα από το να στείλουν το μήνυμά τους. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπει στο χορό και η Χεζμπολάχ. Οι ακραίοι ισλαμιστές εκτελεστές δεν υπολογίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο τον θάνατο, γιατί θεωρούν ότι μ’ αυτό που κάνουν θα πάνε στον παράδεισο, εκεί όπου θα απολαύσουν όλα τα αγαθά που τους έχει υποσχεθεί ο προφήτης στο Κοράνι…».
Σε επαγρύπνηση και η ΕΛΑΣ – Επιτηρούνται διακριτικά επικίνδυνοι στόχοι και πρόσωπα
Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πάτρας και ρώτησε κατά πόσο τις τελευταίες μέρες υπάρχει αυξημένη επιφυλακή στην ΕΛΑΣ στην Αχαΐα και στην περιοχή υπό τον φόβο πιθανού χτυπήματος είτε απ’ τη μια είτε απ’ την άλλη πλευρά.
«Στη Δυτική Ελλάδα δεν έχουμε ιδιαίτερους εβραϊκούς στόχους… Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει κάτι από μόνο του. Γιατί πολλές φορές τα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι τυφλά.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αυξημένη επιφυλακή και διαρκής επαγρύπνηση. Σε όλη τη χώρα, άρα και εδώ στην περιοχή μας, η ετοιμότητα είναι συνεχής. Και όπου κρίνουμε ότι υπάρχουν πιο ευαίσθητοι στόχοι, αυξάνεται και το επίπεδο επιφυλακής».
Σε ερώτησή μας για το αν έχει αυξηθεί ο βαθμός επιφυλακής στα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια της περιοχής, 116ΠΜ και 117ΠΜ, το στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πάτρας ήταν σαφής: «Απ’ ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν μέτρα αλλά όχι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αντίθετα, αυξημένη επαγρύπνηση υπάρχει στα πολιτικά αεροδρόμια της περιοχής, ειδικά αν υπάρχουν πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ. Στο Ακτιο, για παράδειγμα…».
Η «ΠτΔ» ζήτησε και το σχόλιο του αερολιμενάρχη Αράξου Γιώργου Γκουβίτσα για τον βαθμό ετοιμότητας του πολιτικού αεροδρομίου: «Οι πτήσεις από και προς Ισραήλ έχουν σταματήσει. Η τελευταία έγινε στις 5 Οκτωβρίου. Απ’ όταν ξεκίνησε η σύρραξη, σταμάτησαν οι πτήσεις. Εχουμε, πάντως, λάβει σήμα για αυξημένα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο, αλλά για την ώρα μέχρι εκεί…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News