Υπάρχουν και άλλα δένδρα

“Πρέπει και στις αναδασώσεις να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Να υπάρχουν εναλλαγές δένδρων, έτσι ώστε να ανακόπτεται η ταχύτητα της φωτιάς, όταν ξεσπάσει”, τονίζει ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θανάσης Πετρόπουλος.

υπάρχουν Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος.

Το ζήτημα της αναδάσωσης αποτελεί τα τελευταία χρόνια θέμα έντονων συζητήσεων στην Ελλάδα, καθώς το πεύκο είναι ένα όμορφο αυτοφυές δένδρο, το οποίο όμως σε περίπτωση πυρκαγιάς μετατρέπεται σε εμπρηστική βόμβα.

Το θέμα απασχολεί και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Πετρόπουλο, ο οποίος από την τραγωδία στο Μάτι το 2018, είχε αναδείξει αυτό τον προβληματισμό.

Εξηγούσε από τότε, πόσο προβληματική είναι η εξάπλωση της «μονοκαλλιέργειας» των πεύκων, τα οποία ειδικά σε κατοικημένες περιοχές, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα και απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Διαθέσιμοι οι Μηχανική του ΤΕΕ για αποτίμηση ζημιών

Επιστολή δήλωσης διαθεσιμότητας των μηχανικών του ΤΕΕ / Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας για συμμετοχή τους στα κλιμάκια καταγραφής και αποτίμησης ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία, ο πρόεδρος του φορέα Βασίλης Αϊβαλής.

Για ακόμα μία φορά η χώρα μας βιώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πύρινης λαίλαπας, η οποία κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της καταστρέφοντας ζωές, σπίτια, περιουσίες, περιβάλλον.

Για ακόμα μια φορά η φύση και όλοι εμείς είμαστε τα θύματα μιας αναχρονιστικής πολιτικής η οποία, όπως καλά γνωρίζουμε, ουδέποτε είχε σε προτεραιότητα την πολιτική προστασία ως πρόληψη, μα πάντα έτρεχε πίσω από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς και κάθε καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, προσπαθώντας να τα καταστείλει. Αλήθεια πόσο εφικτό είναι αυτό; Τα αποτελέσματα οδυνηρά, ορατά μπροστά μας.

Για ακόμα μια φορά οι περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς μας και οι συμπολίτες μας πληρώνουμε πολύ ακριβά τις επιλογές αυτές.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και το ΤΕΕ/ΤΔΕ μαζί με τις Νομαρχιακές του Επιτροπές είναι εδώ με όλες του τις δυνάμεις, τονίζει ο Βασίλης Αϊβαλής.

 
ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
«Το πεύκο είναι ένα όμορφο δένδρο από αισθητικής πλευράς, αυτοφυές της ελληνικής χλωρίδας, φυτρώνει και πολλαπλασιάζεται εύκολα και θέλει από καλλιεργητική φροντίδα τα ελάχιστα». Γι΄αυτό και αποτελεί την αγαπημένη επιλογή εργολάβων και αναδασωτών. Ιδίως όταν μιλάμε για την αναδάσωση περιοχών που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε κατοικημένες ζώνες.
Καθόλου τυχαία λοιπόν η προτροπή, «φύτεψε ένα δένδρο μπορείς», που κάποια στιγμή περιορίστηκε στο «φύτεψε κι εσύ ένα πεύκο, μπορείς».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ τόνισε όμως ότι «το πεύκο, όχι μόνο πιάνει εύκολα φωτιά, αλλά εφόσον πιάσει σβήνει πολύ δύσκολα», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Το ρετσίνι με το οποίο είναι γεμάτο το πεύκο, είναι καύσιμο. Οταν το δένδρο καίγεται και αυτό το καύσιμο εξατμίζεται, προκαλείται μια χημική αντίδραση που εκλύει κηροζίνη υπό τη μορφή ενός σύννεφου που κινείται με τον άνεμο. «Μιλάμε δηλαδή για μια βόμβα, την οποία επιλέγουμε ακόμη και για κατοικημένες περιοχές», τονίζει.

Ο Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε στην «Π» πως ο ίδιος διαφωνεί με τη ριζική κατάργηση του πεύκου. Όπως και με την μονοκαλλιέργεια αυτού του δένδρου. Όπως σημειώνει, το δάσος είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα που φιλοξενεί φυτά, ζώα, έντομα και μύκητες που συμβιώνουν αρμονικά. Οποιαδήποτε παρέμβαση για ριζική αναθεώρηση του συστήματος αναδασώσεων πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, αυτή την παράμετρο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να δούμε και άλλες εναλλακτικές δενδροφύτευσης στις καμένες εκτάσεις.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές φύτευσης με δένδρα που καίγονται πιο δύσκολα και δένουν άριστα με το ελληνικό τοπίο, όπως είναι οι δρύες, οι κουτσουπιές, οι χαρουπιές, οι ακακίες, τα πουρνάρια, τα κυπαρίσσια και άλλα αυτοφυή της ελληνικής υπαίθρου.
«Πρέπει λοιπόν και στις αναδασώσεις να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Να υπάρχουν εναλλαγές δένδρων, έτσι ώστε να ανακόπτεται η ταχύτητα της φωτιάς, όταν ξεσπάσει», τονίζει ο Θανάσης Πετρόπουλος.

Επίσης, η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όλο τον χρόνο και τέτοιες είναι οι καθαρισμοί δασών, η διάνοιξη δασικών οδών, η δημιουργία αντιπυρικών δρόμων και άλλων.