Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Αίτημα προκαταρκτικής εξέτασης από το ΠΑΣΟΚ για Βορίδη και Αυγενάκη, ποιοι το συνυπογράφουν
Καταγγελίες για πολιτική κάλυψη εγκληματικού κυκλώματος στον Οργανισμό

Κατατέθηκε σήμερα το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με σκοπό τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος των πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το αίτημα, που υπογράφουν 33 βουλευτές του κόμματος και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Σαρακιώτης και Μπαράν Μπουρχάν, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα αύριο στην Ολομέλεια.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων, με επίκεντρο τους χειρισμούς και τις πολιτικές αποφάσεις των δύο πρώην υπουργών.
Κατά του Μάκη Βορίδη
Στην πρόταση περιγράφονται σοβαρές ενδείξεις παρέμβασης και συγκάλυψης κατά την περίοδο της θητείας του Μ. Βορίδη, με κεντρική μαρτυρία αυτή του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα.
Ο Βάρρας φέρεται να απομακρύνθηκε όταν επιχείρησε να αλλάξει το καθεστώς κατανομής ενισχύσεων και να ελέγξει τη σχέση με τον τεχνικό σύμβουλο του Οργανισμού. Καταγγέλλει «πόλεμο φθοράς» και πιέσεις από πρόσωπα διορισμένα από τον ίδιο τον υπουργό, ενώ αποδίδει την παραίτησή του στην αντίσταση που προέβαλε απέναντι στις παράνομες πρακτικές.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην απόφαση του Βορίδη, το 2019, να εγκρίνει κατανομή άνω του 1 εκατ. στρεμμάτων βοσκοτόπων σε Κρητικούς κτηνοτρόφους σε περιοχές εκτός νησιού, κάτι που –κατά το ΠΑΣΟΚ– παραβίαζε ευθέως την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και άνοιξε τον δρόμο για την καταστρατήγηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η αποχώρηση του Βάρρα, υποστηρίζεται, «έλυσε τα χέρια» στο κύκλωμα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο στη συνέχεια μπόρεσε ανενόχλητο να προχωρήσει σε παράνομες πληρωμές και να παρακάμψει ελέγχους.
Κατά του Λευτέρη Αυγενάκη
Όσον αφορά τον Λ. Αυγενάκη, ο δεύτερος πρώην υπουργός του ΥΠΑΑΤ, η πρόταση αναφέρεται σε ενεργή και άμεση εμπλοκή, με βάση τις καταγγελίες του διαδόχου του Βάρρα, Ευάγγελου Σημανδράκου.
Ο Σημανδράκος φέρεται να ήρθε αντιμέτωπος με εχθρική στάση από τον Αυγενάκη ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και κατήγγειλε “αφόρητες πιέσεις” για αποδέσμευση δεσμευμένων ΑΦΜ που εμπλέκονταν σε υποθέσεις απάτης.
Η πρόταση αναφέρει ότι, όπως και ο Βάρρας, έτσι και ο Σημανδράκος θεωρήθηκε «απειλή» για τα συμφέροντα του κυκλώματος που λυμαινόταν τον Οργανισμό, και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία Βορίδη και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες
Καθοριστικό ρόλο στην τεκμηρίωση της πρότασης παίζουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μελών του κυκλώματος, που –σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ– εμπλέκουν άμεσα τον Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται να παρείχε πολιτική κάλυψη σε ύποπτες ενέργειες, προωθούσε συγκεκριμένες πληρωμές και μεθόδευε διώξεις κατά έντιμων υπαλλήλων του Οργανισμού.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News