Ζώδια: Πώς δημιουργήθηκαν – Από που προήλθαν οι ονομασίες τους
Πως συνδέονται τα ζώδια με την ελληνική μυθολογία.
Όλοι γνωρίζουμε το δικό μας αστρολογικό ζώδιο. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουμε τις ρίζες της αστρολογίας , αλλά και το τι αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα το κάθε ζώδιο. Ας διαβάσουμε μαζί για την προέλευση και τη σημασία τους.
Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς άμεσα στο ερώτημα «πόσο παλιά είναι τα ζώδια;» επειδή εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Η σημερινή εκδοχή της δυτικής αστρολογίας είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Βαβυλώνα.
Αυτές οι κοινωνίες άρχισαν να παρατηρούν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων στο διάστημα και πώς αυτή επηρέαζε τον πλανήτη. Είδαν ότι τα αστέρια κινούνταν και σχημάτιζαν μοτίβα, τα οποία αργότερα έγιναν γνωστά ως αστερισμοί.
Επιπλέον, η ιστορία των Ζωδίων, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, προέρχεται κυρίως από την Τετράβιβλο του μαθηματικού και αστρονόμου Πτολεμαίου, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από περίπου 1.800 χρόνια. Αυτό σηματοδοτεί τυπικά την αρχή της αστρολογίας.
Ο Πτολεμαίος χώρισε την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο -μια εμπειρία 360 μοιρών- σε διακριτούς τομείς 30 μοιρών, καθένας από τους οποίους είχε διαφορετική ταυτότητα. Κατέγραψε προσεκτικά τα αστέρια που μπορούσαν να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία συχνά περιλάμβαναν διακριτούς αστερισμούς.
Τελικά, αυτό οδήγησε στη δημιουργία των αρχαίων ζωδίων, τα οποία είναι 12 κοσμικές φάσεις που συσχετίζονται με κάθε τομέα 30 μοιρών.
Τα ζώδια στην αρχαιότητα
Κριός
Ο Κριός είναι το πρώτο αστρολογικό ζώδιο. Αυτό το ζώδιο αντιπροσωπεύεται από το κριάρι, το οποίο συμβολίζει την αναγέννηση και το ξεκίνημα. Ο Κριός, ο οποίος κυβερνάται από τον πλανήτη Άρη, συνδέεται με τον ελληνικό μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών.
Ο μύθος αφηγείται την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης, οι οποίοι γεννήθηκαν από τον Αθάμα, έναν Βοιωτό βασιλιά, και τη θεά των νεφών, τη Νεφέλη. Ο Αθάμας ερωτεύτηκε μια γυναίκα με το όνομα Ινώ και η Νεφέλη έφυγε οργισμένη, προκαλώντας στο πέρασμά της ξηρασία. Η Ινώ προσπάθησε να θυσιάσει τον Φρίξο και τη Έλλη προκειμένου να τερματιστεί η ξηρασία που είχε πλήξει τη χώρα. Η Νεφέλη απέτρεψε αυτό το γεγονός στέλνοντας ένα κριάρι με χρυσά μαλλιά για να τους σώσει. Τα δύο παιδιά δραπέτευσαν στην πλάτη του φτερωτού κριού.
Ταύρος
Ο Ταύρος, ο δεύτερος αστερισμός, συμβολίζεται από έναν ταύρο που αντιπροσωπεύει τη γονιμότητα. Είναι ένας από τους αρχαιότερους αστερισμούς στο σύμπαν και κυβερνάται από τον πλανήτη Αφροδίτη.
Ο αστερισμός του Ταύρου συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ευρώπης. Η Ευρώπη βιάστηκε από τον Δία, ο οποίος είχε πάρει τη μορφή λευκού ταύρου. Λέγεται ότι ο Ταύρος αντιπροσωπεύει τον Δία σε αυτή την κατάσταση.
Δίδυμοι
Οι Δίδυμοι, το τρίτο αστρολογικό ζώδιο, αντιπροσωπεύονται από δύο δίδυμα αδέλφια, τα οποία συμβολίζουν τη δυαδικότητα, την εσωτερική ξεδίπλωση και τον ανταγωνισμό του σώματος και της ψυχής. Συνδέεται με την ελληνική θεά Αθηνά και κυβερνάται από τον πλανήτη Ερμή.
Οι Δίδυμοι συνδέονται με τον ελληνικό μύθο του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ήταν οι γιοι της Λήδας, μιας πριγκίπισσας της Αιτωλίας. Η Λήδα αποπλανήθηκε από τον Δία αφού εκείνος πήρε τη μορφή κύκνου. Ο Πολυδεύκης ήταν αθάνατος, αλλά ο Κάστορας όχι. Όταν τελικά ο Κάστορας σκοτώθηκε, ο Πολυδεύκης ζήτησε από τον Δία να τον ενώσει ξανά με τον πεσόντα αδελφό του. Ο Δίας τον υποχρέωσε μετατρέποντας και τους δύο στον αστερισμό των Διδύμων.
Καρκίνος
Ο Καρκίνος, το τέταρτο αστρολογικό ζώδιο και συμβολίζει την οικογένεια. Αντιπροσωπεύεται από έναν κάβουρα και κυβερνάται από τη Σελήνη.
Ο Καρκίνος συνδέεται με τον κάβουρα που έστειλε η Ήρα να πολεμήσει τον Ηρακλή. Η Ήρα, που ήταν σύζυγος του Δία, περιφρονούσε τον Ηρακλή επειδή γεννήθηκε από τη σχέση του Δία με την Αλκμήνη. Η Ήρα έριξε ένα ξόρκι τρέλας στον Ηρακλή που τον έκανε να σκοτώσει τα ίδια του τα παιδιά.
Ο Ηρακλής στάλθηκε να ολοκληρώσει δώδεκα άθλους ως μετάνοια για το έγκλημά του. Μια από τις εργασίες του ήταν να σκοτώσει το φιδίσιο θηρίο Ύδρα. Η Ήρα έστειλε έναν κάβουρα για να βοηθήσει την Ύδρα στη μάχη εναντίον του Ηρακλή, αλλά εκείνος σκότωσε εύκολα τον κάβουρα συνθλίβοντάς τον κάτω από το πόδι του. Η Ήρα μνημόνευσε την προσπάθεια του καβουριού μετατρέποντάς τον σε αστερισμό.
Λέων
Ο Λέων είναι το πέμπτο αστρολογικό ζώδιο, που συμβολίζει τη δύναμη της ζωής. Ο Λέων, ο οποίος αντιπροσωπεύεται από τη χαίτη του λιονταριού, κυβερνάται από τον Ήλιο.
Ο αστερισμός του Λέοντα συνδέεται με το μυθικό λιοντάρι της Νεμέας. Ο Ηρακλής ανέλαβε να σκοτώσει τη Νεμέα ως τον πρώτο από τους δώδεκα άθλους του. Αφού σκότωσε το λιοντάρι, αφαίρεσε το δέρμα του και το μετέτρεψε σε πανοπλία την οποία στη συνέχεια φόρεσε. Ο Δίας επιβράβευσε τη γενναιότητα του λιονταριού δίνοντάς του έναν αστερισμό.
Παρθένος
Η Παρθένος είναι το έκτο αστρολογικό ζώδιο, που συμβολίζει την εργασία. Η Παρθένος κυβερνάται από τον θεό Ερμή και αναπαρίσταται ως γυναίκα. Εξαιτίας αυτού, η Παρθένος έχει συνδεθεί με διάφορες θεές, όπως η Άρτεμις και η Αφροδίτη. Στην ελληνική μυθολογία ο αστερισμός αντιπροσωπεύεται από τη θεά Αστραία.
Η Αστραία βοήθησε τον Τιτάνα πατέρα της όντας φορέας αστραπών κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Τιτάνων και των Θεών. Ο Δίας σεβάστηκε την αφοσίωσή της και αποφάσισε να την ανεβάσει στους ουρανούς, τοποθετώντας την ανάμεσα στα αστέρια και δημιουργώντας τον αστερισμό της Παρθένου.
Ζυγός
Το έβδομο αστρολογικό ζώδιο συμβολίζει την αρμονία. Ο Ζυγός, ο οποίος αντιπροσωπεύεται από τη ζυγαριά της δικαιοσύνης, κυβερνάται από την Αφροδίτη.
Ο Ζυγός, όπως και η Παρθένος, συνδέεται επίσης με τη θεά Αστραία. Όταν ο Δίας σήκωσε την Αστραία στον ουρανό και την τοποθέτησε ανάμεσα στα αστέρια, η ζυγαριά της δικαιοσύνης που κουβαλούσε έγινε ο αστερισμός του Ζυγού.
Σκορπιός
Το όγδοο αστρολογικό ζώδιο, ο Σκορπιός, αντιπροσωπεύεται από έναν σκορπιό. Το πλάσμα συμβολίζει την καταστροφή και την αναγέννηση- ο αστερισμός κυβερνάται από τους πλανήτες Άρη και Πλούτωνα.
Η προέλευση του αστερισμού προέρχεται από τον ελληνικό μύθο του Ωρίωνα. Ο Ωρίωνας ήταν ένας κυνηγός που δήλωσε αλαζονικά ότι θα σκότωνε όλα τα ζώα στη Γη. Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, έστειλε έναν σκορπιό για να τον σκοτώσει ως απάντηση σε αυτή την απειλή. Το αραχνοειδές κυνηγούσε τον Ωρίωνα μέχρι που τελικά τον δάγκωσε και τον σκότωσε.
Οι θεοί ύψωσαν τον Ωρίωνα και τον σκορπιό στους ουρανούς και τους τοποθέτησαν στα αντίθετα άκρα του ουράνιου θόλου. Έτσι, όταν ο αστερισμός Σκορπιός ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα, ο αστερισμός Ωρίωνας κρύβεται, φεύγοντας από το ζώο που προκάλεσε τον θάνατό του.
Τοξότης
Ο Τοξότης, το ένατο αστρολογικό ζώδιο, συμβολίζει την ανώτερη συνείδηση. Το ζώδιο, το οποίο αντιπροσωπεύεται από το βέλος του τοξότη, κυβερνάται από τον Δία.
Ο αστερισμός συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα. Ο Χείρωνας ήταν ένα έξυπνο, σοφό και καλοκάγαθο πλάσμα -σε αντίθεση με τους περισσότερους του είδους του.
Ο Κένταυρος ήταν σπουδαίος παιδαγωγός και δάσκαλος αρκετών από τους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Αχιλλέας, ο Ασκληπιός, ο Ιάσονας, ο Αριστέο και ο Ακταίωνας.
Αιγόκερως
Ο Αιγόκερως, το δέκατο αστρολογικό ζώδιο, αντιπροσωπεύεται από μια κατσίκα που συμβολίζει τη σοφία. Ο Αιγόκερως κυβερνάται από τον θεό Κρόνο.
Ο Αιγόκερως σχετίζεται με τον μύθο της Αμάλθειας, μιας γυναίκας που επίσης πήρε τη μορφή κατσίκας. Η Αμάλθεια ανέθρεψε το βρέφος Δία αφού η μητέρα του Ρέα τον έκρυψε στα βουνά για να τον προστατεύσει από τον Τιτάνα πατέρα του, τον Κρόνο. Όταν ο Δίας ενηλικιώθηκε, πολέμησε τους Τιτάνες με πανοπλία από δέρμα κατσίκας για να την τιμήσει.
Υδροχόος
Το ενδέκατο αστρολογικό ζώδιο, ο Υδροχόος συμβολίζει την επανάσταση και τη σοφία. Ο Υδροχόος, ο οποίος αντιπροσωπεύεται από τον υδροφόρο, παραδοσιακά κυβερνιόταν από τον πλανήτη Κρόνο, αλλά από τότε έχει μετατοπιστεί στον πλανήτη Ουρανό.
Ο αστερισμός του Υδροχόου συνδέεται με τον Γανυμήδη, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο όμορφος θνητός άνδρας. Ο Δίας απήγαγε τον Γανυμήδη και τον πήγε στον Όλυμπο για να τον κάνει ποτηροφόρο.
Ιχθείς
Το δωδέκατο και τελευταίο αστρολογικό ζώδιο, οι Ιχθείς συμβολίζουν τη διαίρεση, που προσωποποιείται από την Αφροδίτη και τον Έρωτα με τη μορφή δύο ψαριών που κολυμπούν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Οι Ιχθείς κυβερνώνται από τον Ποσειδώνα και τον Δία.
Στην διάρκεια του πολέμου των θεών με τους Τιτάνες, πολλοί θεοί χρειάστηκε να πάρουν ζωικές μορφές για να προστατευτούν. Έτσι ,ο Έρωτας και η Αφροδίτη έφυγαν με τη μορφή ψαριού, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την οργή του Τυφώνα, ενός γιγαντιαίου υδάτινου φιδιού.
Πηγές: greekreporter, hindustantimes, replogleglobes
Διαβάστε επίσης:
Περιμένουν ακόμα το Open Mall Πάτρας: Καθυστερεί το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου
Πάλι κουβάδες και πετσέτες στο «Κ. Πετρόπουλος»! ΦΩΤΟ
Πάτρα: Τραγωδία στην άσφαλτο – Αυτοί είναι οι δύο νεαροί που σκοτώθηκαν στο τροχαίο – ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News