100 μέρες τρόμου στην Τζενίν: Εκτοπισμένοι, βουβοί δρόμοι και στρατιωτικά οδοφράγματα στη Δυτική Όχθη
Η ζωή σε αναστολή. Εκατό ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη της επιχείρησης «Τείχος του Σιδήρου» και οι κάτοικοι της Τζενίν παραμένουν παγιδευμένοι σε μια αβεβαιότητα χωρίς τέλος. Κατεστραμμένοι δρόμοι, στρατιωτικά μπλόκα και σπίτια που δεν ξέρεις αν υπάρχουν πια – αυτή είναι η καθημερινότητα των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Σε έναν δρόμο ρημαγμένο, εκεί όπου άλλοτε υπήρχε ζωή, η Σάζα Μπαουαγκνέχ παλεύει να βρει νόημα. Εκατό ημέρες έχουν περάσει από τότε που η ισραηλινή επιχείρηση με την ονομασία «Τείχος του Σιδήρου» άνοιξε τον νέο κύκλο βίας και εκτοπίσεων στη Δυτική Όχθη, υποχρεώνοντας χιλιάδες Παλαιστινίους – ανάμεσά τους και την ίδια – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η ίδια λέει ξεκάθαρα: «Προσπαθούμε να βρούμε λίγη ελπίδα, αλλά η πραγματικότητα δεν μας προσφέρει καμία. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας, αν έχουν καταστραφεί ή αν υπάρχουν ακόμη».
Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου, με στόχο τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς: της Τζενίν, της Τούλκαρεμ και της Νουρ Σαμς. Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση επιστροφής των κατοίκων, ενώ δεν υπάρχουν καθαρές πληροφορίες για την κατάσταση στο εσωτερικό των καταυλισμών.
Τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2005, άρματα μάχης εισήλθαν στην Τζενίν. Οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και σε γειτονιές της πόλης. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε αδιέξοδα με χώματα και μπάζα. Έξω από το νοσοκομείο, λύματα πλημμυρίζουν το οδόστρωμα. Τα ηλεκτρικά καλώδια κρέμονται, και η κανονικότητα είναι πλέον μακρινή ανάμνηση.
Η Φάρχα Αμπού αλ Χίζα, από τη Λαϊκή Επιτροπή της Τζενίν, περιγράφει την κατάσταση ως εφιαλτική: «Οι άνθρωποι ζουν κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Για τους εκτοπισμένους, οι 100 ημέρες μοιάζουν με 100 χρόνια».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάνουν λόγο για «εξαιρετικά επισφαλείς» συνθήκες: έλλειψη κατάλυσης, βασικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των επιχειρήσεων. Και όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, η επιχείρηση θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες. Ο ίδιος ζήτησε ρητά να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση επιστροφής στα σπίτια.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις δύο ημέρες μετά την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η εύθραυστη ηρεμία δεν κράτησε. Μέσα σε δύο μήνες, οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι, και η ένταση γενικεύτηκε. Η βία είχε ήδη αναζωπυρωθεί πριν τον πόλεμο της Γάζας, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Από τότε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 925 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους. Στην ίδια περίοδο, τουλάχιστον 33 Ισραηλινοί – μεταξύ τους και στρατιώτες – έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις ή επιχειρήσεις.
Η Τζενίν σήμερα μοιάζει με πόλη-φάντασμα. Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στον καταυλισμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε ημέρα που περνά βαθαίνει τη σιωπή, τη φτώχεια και την απόγνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα νέα «μονοπάτια» για τα κυκλώματα ναρκωτικών στην Πάτρα
Ανήλικος τουρίστας με φονικό παρελθόν: Χτύπησε, έκαψε και πέταξε το θύμα του πριν έρθει στην Ελλάδα
Θερμοκρασίες-σοκ από Δευτέρα: Ο Μάιος… ντύνεται Ιούλιος, καιρός για κοντομάνικα!
Επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα: Τι αλλάζει, δημόσια λοταρία με έπαθλα
Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις
Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας, που θα βρέξει, η πρόγνωση για την Πάτρα
Κερατσίνι: Θρήνος και ερωτήματα για τον 43χρονο πατέρα, βρέθηκε απαγχονισμένος
Eρντογάν για Κύπρο: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της τουρκικής δημοκρατίας»
Συμφωνία Ουκρανίας – ΗΠΑ για τα ορυκτά: Πως επηρεάζει την ειρηνευτική διαδικασία με τη Ρωσία
Αλλαγές Τραμπ στην Κυβέρνηση, νέος ρόλος για Ρούμπιο, «έφαγε» τον Γουόλτς
Εκτός του νέου δικτύου παρακολούθησης τρένων η Πάτρα – Δεν φτάνει ο πομπός του ΟΣΕ
Πάτρα – Καραμανδάνειο: Κοιμούνται ακόμα σε καναπέδες μετά τη φωτιά – «Υπογράφεται το έργο»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News