7 δραστηριότητες που θα μειώσουν το άγχος σου – Μπορείς όλες να τις κάνεις στο σπίτι σου

Καθημερινές δραστηριότητες που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι σου, χωρίς πολλά-πολλά έξοδα και που θα ωφελήσουν την ψυχική σου υγεία.

pleximo Φωτογραφία από Arina Krasnikova (pexels.com)

Σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Hour» στον Peloponnisos FM 104.1 (3 με 4 το μεσημέρι, να με ακούς), αναφέρθηκα στα μυστικά ευτυχίας που αποκάλυψε ο Bill Gates και ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο θρύλος της τεχνολογίας εξήγησε πως η τελευταία δραστηριότητα που κάνει κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο, είναι να πλένει τα πιάτα.

Και πολύ μου άρεσε και πολύ το στήριξα αυτό (και γελούσε ο ηχολήπτης και πολύ καλά περάσαμε), αλλά πέρα από την οποιαδήποτε πλάκα, έχει βρεθεί με ερευνητικά δεδομένα πως όντως το πλύσιμο των πιάτων είναι μία τόσο καθημερινή και απλή δραστηριότητα που ίσως να αποτελεί σκοτούρα για τους περισσότερους, όμως μπορεί να λειτουργήσει εντυπωσιακά ως μορφή διαλογισμού.

Έτσι, σκέφτηκα να σου φτιάξω μία λίστα με όλες εκείνες ή τουλάχιστον 7 τέτοιες καθημερινές δραστηριότητες που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι σου, χωρίς πολλά-πολλά έξοδα και που θα ωφελήσουν την ψυχική σου υγεία, από την άποψη ότι θα σου δώσουν την ευκαιρία να «καθαρίσεις» το μυαλό σου από όλες τις υπόλοιπες ανησυχίες και έτσι, να χαμηλώσουν ελαφρώς τα επίπεδα του άγχους σου.

1. Δουλειές σπιτιού

Λοιπόν, κοίτα να δεις τώρα πώς έχει το πράγμα: η Monica από τα Φιλαράκια είναι το alter-ego μου, όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας και της οργάνωσης. Εντάξει, δεν είμαι τόσο freak, όμως ναι, καθαρίζω ακόμα και τη σκούπα με την οποία καθαρίζω όλο το υπόλοιπο σπίτι. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε βάλει μία ταμπέλα στις δουλειές του σπιτιού και της καθαριότητας, έχοντας μέσα στο μυαλό μας πόσο τεράστιος βραχνάς είναι. Στην πραγματικότητα όμως, συνδυάζουν δύο πολύ βασικά στοιχεία: τη σωματική δραστηριότητα και την πνευματική μας αποσυμφόρηση. Είναι κάτι που χρειάζεται απόλυτα την προσοχή σου, άρα θα πατήσεις θες-δε θες pause σε όλα τα υπόλοιπα και η αίσθηση του επιτεύγματος μόλις τελειώσεις τα πάντα και κάνεις το σπίτι σου λαμπίκο, θα βοηθήσει εξαιρετικά τη διάθεσή σου. Προσωπικά, όταν είμαι στρεσαρισμένη, καθαρίζω!

spiti-katharisma

Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

2. Ζωγράφισε

Εντάξει, μπορεί να είσαι σαν κι εμένα, που το χέρι μου δεν πιάνει, όσο και να προσπαθήσω. Ακόμα ζωγραφίζω, όπως ζωγράφιζα στο Δημοτικό (τότε που μπορούσες τη λάμπα του σπιτιού να την δεις μέσα από τον τοίχο). Το καλό για αυτή την περίπτωση όμως, είναι πως έχουν βγει ορισμένα μπλοκ ζωγραφικής, με έτοιμα σχέδια, διαχωρισμένα σε μικρά και αριθμημένα κομμάτια, οπότε τη μισή δουλειά την έχεις έτοιμη, αρκεί να βάλεις τη φαντασία σου να λειτουργήσει όσον αφορά στους συνδυασμούς χρωμάτων. Αυτά τα colour books έγιναν ιδιαιτέρως διάσημα κατά τη διάρκεια των lockdowns και βρέθηκε πως επηρέαζαν αισθητά τα επίπεδα του άγχους με τον θετικότερο τρόπο.

3. Αφέσου σε μία ιστορία

Εάν θέλεις για λίγο να καθαρίσει το μυαλό σου, απλά άφησε τον εαυτό σου να χαθεί σε μία ιστορία, είτε με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς ή κάποιας ταινίας, είτε με τη μορφή ενός podcast ή βιβλίου. Ο στόχος δεν είναι απλά να ξεχαστείς και να πέσεις σε μία πνευματική στασιμότητα, σα να κάνεις switch off, αλλά να πάρεις την πολύ συνειδητή απόφαση να στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι άλλο από αυτό που ταλανίζει την ψυχή και το μυαλουδάκι σου. Υπάρχει πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών, αλλά θα το καταλάβεις όταν το καταφέρεις.

podcast

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

4. Ξεκίνα πλέξιμο

Μπορεί να γέλασες, αλλά δεν κάνω καθόλου πλάκα. Το πλέξιμο και η κηπουρική είναι κυριολεκτικά οι καλύτερες δραστηριότητες mindfulness, ώστε να «καθαρίσει» το μυαλό σου και να χαμηλώσουν τα επίπεδα άγχους. Οι επαναληπτικές κινήσεις του πλεξίματος, οι ήχοι που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας μπορούν να είναι ιδιαιτέρως κατευναστικοί για την ψυχολογία σου και όσο περισσότερο κρατάς απασχολημένο τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο αγχωμένη θα αισθάνεσαι. Άσε που μπορείς να ανακαλύψεις και ένα καινούριο ταλέντο σου!

5. Επικεντρώσου σε ένα πρόβλημα

Θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Όχι ένα πρόβλημα της καθημερινότητας, πώς θα καταφέρεις να πληρώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος για παράδειγμα, αλλά ένα πρόβλημα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια σου και σαφώς, είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο, όπως είναι για παράδειγμα το Sudoku, το σταυρόλεξο και τα παζλ. Εάν συνεχίζεις να δίνεις διαρκώς την προσοχή σου σε ένα πρόβλημα της πραγματικής ζωής, το μυαλό σου θα στριφογυρίζει χωρίς να μπορείς να βρεις λύση, ενώ εάν καθοδηγήσεις αυτή τη συγκέντρωση σε κάτι διαφορετικό, θα νιώσεις πιο ήρεμη και άρα, θα επιστρέψεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα υπόλοιπα.

puzzle

Φωτογραφία από Magda Ehlers (pexels.com)

6. Χόρεψε σα να μη σε βλέπει κανείς

Μπορεί να ακούγεται λες και έχει βγει από ταινία του Hollywood, όμως πιάνει και έχει αισθητά οφέλη για την ψυχολογία σου. Είναι πρωτίστως μία εξαιρετική σωματική άσκηση που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άγχους και συν τοις άλλοις, απασχολεί το μυαλό σου και αναπτύσσει τη δημιουργικότητά σου. Μάλιστα, εάν βάλεις μία playlist με τραγούδια από μία χαρούμενη εποχή της ζωής σου, θα λειτουργήσει ακόμα πιο ευεργετικά, καθώς θα είναι σα να ζεις ξανά όμορφες αναμνήσεις, που σε γεμίζουν ευγνωμοσύνη.

7. Απασχόλησε τις αισθήσεις σου

Ένας καλός τρόπος να «βγεις» από το μυαλό σου, είναι να επικεντρωθείς στις αισθήσεις σου και σε όσα μπορείς να ακούσεις, να ακουμπήσεις, να μυρίσεις, να γευτείς, να δεις τριγύρω σου. Μία πάρα πολύ απλή και γρήγορη άσκηση που προτείνουν δεκάδες gurus εκεί έξω είναι να προσπαθήσεις να συγκεντρωθείς σε ένα στοιχείο στον χώρο που βρίσκεσαι και να το βιώσεις με κάποια από τις αισθήσεις σου. Βρες κάτι που μπορείς να δεις και προσπάθησε πραγματικά να παρατηρήσεις όλες του τις λεπτομέρειες. Κάτι που μπορείς να αγγίξεις και να νιώσεις με κλειστά μάτια την υφή του. Το ίδιο για όλες τις αισθήσεις σου.

Μπορείς επίσης, να απολαύσεις ένα μπάνιο, καθώς αλλάζοντας τη θερμοκρασία του σώματός σου είναι σα να κάνεις ένα reboot στον οργανισμό σου, ενώ θα ωφελούσε να ασχοληθείς με την ζαχαροπλαστική, δοκιμάζοντας εκείνη τη συνταγή για μπισκότα, ή να κάνεις ένα καλό και ασφαλές stretching, έναν διαλογισμό, λίγη yoga!

 

Με πληροφορίες από stress.org