Πάτρα: Εκδιώχνονται 18.000 «αιώνιοι» φοιτητές. Η νέα χρονιά… η τελευταία για τους «ξεχασμένους»

Χρονιά έναρξης διαγραφών θα είναι η νέα ακαδημαϊκή, αφού φοιτητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νόμιμα. Ο πρύτανης Χρ. Μπούρας μιλά στην «Π» για βοήθεια επανένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στις Θετικές Επιστήμες ο μεγάλος βραχνάς του ΑΕΙ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δύσκολης διαδικασίας ξεκαθαρίσματος.

Πάτρα Κάποιοι από όσους επέλεξαν τα αμφιθέατρα φτάνουν και τα 24 έτη «φοιτητικής» ζωής, καθώς εισήχθησαν το 2000!

Η χρονιά της έναρξης διαγραφής των αιώνιων φοιτητών φτάνει. Τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και εντός του 2025 θα διαγραφούν οι πρώτοι, σύμφωνα με τις ψηφισμένες σχετικές διατάξεις. Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών οι φοιτητές που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαγραφή ανέρχονται στις 18.000. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν και τα 24 έτη «φοιτητικής» ζωής, καθώς το έτος εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο ήταν το 2000.

«Πρόκειται για φοιτητές που προέρχονται απ’ όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου μας, ενώ έναν αριθμό από αυτούς τον κληρονομήσαμε από τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που συγχωνεύτηκαν με το Πανεπιστήμιο μας» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Υπενθυμίζουμε, ότι η πρυτανική αρχή Μπούρα, είχε συστήσει ειδική επιτροπή καταγραφής των φοιτητών. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής είχαν δείξει ότι τα ποσοστά αποφοίτησης στον προβλεπόμενο χρόνο από τα προγράμματα σπουδών του κάθε Τμήματος ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι την ακαδημαϊκή χρονιά 2020–2021 εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών 6.536 φοιτητές. Την ίδια χρονιά αποφοίτησαν 4.573. Από αυτούς όμως μόλις οι 653, ποσοστό 9,99%, αποφοίτησαν τον προβλεπόμενο χρόνο, που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών τους, δηλαδή στην ώρα τους.

Πάτρα

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 εισήχθησαν 5.917 φοιτητές. Την ίδια χρονιά ορκίστηκαν 4.536. Από αυτούς μόλις 622, ποσοστό 12,65%, αποφοίτησε στην ώρα του.

Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2022 είχε δείξει ότι μόνο 1 στους 5 φοιτητές (19,62%) των ΑΕΙ αποφοιτά στην ώρα του, δηλαδή στον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι κατά μέσον όρο ένας φοιτητής χρειάζεται έξι χρόνια για να ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές και αντιστοίχως 7,5 για τις πενταετείς και εννιά για τις Ιατρικές, που είναι εξαετείς.

«Από την πλευρά μας καταβάλλουμε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» μας είπε ο πρύτανης. Στο ερώτημά μας εάν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται, μας απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο για έναν φοιτητή που έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για δέκα ή και περισσότερα χρόνια να επιστρέψει στα φοιτητικά έδρανα. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη δρομολόγηση της προσωπικής του ζωής, επάγγελμα, οικογένεια κ.ά., αλλά και με την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών. Ωστόσο όσοι ανταποκριθούν και δείξουν ενδιαφέρον θα έχουν από την πλευρά μας την απαιτούμενη βοήθεια ώστε να επανενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Ο ΒΡΑΧΝΑΣ

Ο μεγαλύτερος αριθμός των αιώνιων έχει καταγραφεί στις θετικές επιστήμες (Φυσικό, Μαθηματικό, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ά.). Πέρυσι στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν εγγεγραμμένοι 2.173 φοιτητές που εμπεριέχονται στην κατηγορία των αιωνίων. Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών 1.046, στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής 894 και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 717.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Υπενθυμίζουμε ότι οι σχετικές διατάξεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο διαγραφής ενός φοιτητή έχουν ως εξής:

– Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

– Με τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, η κοσμητεία της Σχολής είναι υποχρεωμένη να εκδώσει πράξη διαγραφής.

– Με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ, καθορίζονται διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας, που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου, με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

– Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και συμμετέχουν σε συγκεκριμένους αγώνες, δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.

– Για τους φοιτητές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης κάθε εξάμηνο στο οποίο φοιτούν υπό το καθεστώς αυτό, προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώσουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Φωτιά τα ξημερώματα στο αυτοκίνητο του Λιμενάρχη

Τροχαίο δυστύχημα στην Πύργου – Πατρών, διαμελίστηκε 45χρονος ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Νέα κτηνιατρική επιχείρηση στη Δυτική Ελλάδα – Εντείνονται οι έλεγχοι

Έρευνα: Αυτοκτονικές συμπεριφορές! Ανησυχητικά τα στοιχεία για την Πάτρα

Πατρινός στην «Π» για συναλλαγή που αποκάλυψε την παραχάραξη χαρτονομισμάτων ΦΩΤΟ

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Πύργου 48χρονος με συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης
Ινδία: Σοκαριστικό ΒΙΝΤΕΟ με το θάνατο 4χρονης, τη σκότωσε σκύλος που έπεσε από τον 5ο όροφο

Χαμός στα social media με Τεντόγλου και Καραλή που παίζουν με τα μετάλλιά τους: «Παιδιά, τι κάνατε στο Παρίσι; – Θραύση!»

Metrica