Αράχνες: Αυτά είναι τα 12 πιο συνηθισμένα είδη στην Ελλάδα – Είναι επικίνδυνα;

Ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 είδη αραχνών στον πλανήτη.

Αράχνες

Μπορεί να προκαλούν τον τρόμο, ώστε δεν είναι (όλες) επικίνδυνες. Μπορεί να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον πολλών λόγω της ποικιλίας του είδους τους, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τις αποστρέφονται. Και τέλος, στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ο λόγος για τις αράχνες, οι οποίες βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο εξαιτίας της δυσάρεστης είδησης με τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 50.000 είδη αραχνών στον πλανήτη.

Χρώμα: Από ανοιχτό κίτρινο έως πολύ σκούρο γκρι. Διαθέτουν άσπρα σημάδια στο επάνω μέρος που σχηματίζουν σταυρό.

Οι συγκεκριμένες αράχνες είναι πολύ συνηθισμένες, ακόμα και σε αστικά περιβάλλοντα. Δεν είναι επιθετικές και συνήθως δαγκώνουν μόνο αν ξαφνιαστούν π.χ αν την αρπάξει κάποιος απότομα.

Το δάγκωμα τους επιφέρει πόνο, πρήξιμο και κοκκινίλα που διαρκούν μερικές ημέρες.

Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τον αυγόσακο που κουβαλάνε τα θηλυκά. Διαθέτουν λεπτό κορμό και μακριά πόδια. Είναι δηλητηριώδεις, όμως δεν συνηθίζουν να επιτίθονται σε ανθρώπους παρά μόνο στα θύματα τους. Είναι εξαιρετικά απίθανο να αποδειχθούν τα τσιμπήματα τους θανατηφόρα για τον άνθρωπο.

 

Είναι μικροσκοπικές καθώς το μέγεθος τους φτάνει έως τα 10 χιλιοστά και συνήθως είναι κίτρινες ή άσπρες. Έχουν ένα χαρακτηριστικό περπάτημα «κάβουρα» καθώς μετακινούνται πλαγίως.

Το δηλητήριο τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, ενώ το τσίμπημα τους ενδεχομένως να μη διαπεράσει καν το δέρμα μας.

Οι αράχνες αυτές είναι πλατιές, το πολύ έως 15 χιλιοστά και χρώμα που κυμαίνεται σε αποχρώσεις του καφέ, κόκκινου, γκρι και μαύρου. Το δηλητήριο τους είναι ελαφρώς τοξικό και χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός για την αποτροπή πιθανών απειλών.

Οι άνθρωποι, οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα μικρά θηλαστικά μπορεί να παρουσιάσουν μικρό ερεθισμό ή ελαφρά δυσφορία σε περίπτωση δαγκώματος.

Έχουν τριγωνικό σώμα και φτάνουν έως τα 11 χιλιοστά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ροζ, κίτρινο, άσπρο ή πράσινο. Είναι άκακες και θεωρούνται «του σπιτιού» καθώς τρώνε μύγες και κουνούπια.

Πολύ συνηθισμένο είδος αράχνης που συναντάται σε κάθε περιβάλλον, κυρίως κάτω από πέτρες, βράχους ή ξύλα.

Οι αράχνες αυτές μπορούν να δαγκώσουν αν προκληθούν, αλλά δεν βγάζουν πάντα δηλητήριο. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Τα συμπτώματα του δαγκώματος είναι ελάχιστα και μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, πρήξιμο και ήπιο πόνο.

Οι αράχνες αυτές μοιάζουν με σφίγγα, καθώς έχουν μαύρες και κίτρινες ρίγες σε όλο τους το σώμα εκτός από τα πόδια.

Παρά τον έντονο χρωματισμό τους, οι αράχνες αυτές δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν είναι επιθετικές και δαγκώνουν μόνο αν προκληθούν σοβαρά.

Διαθέτουν μεγάλο στρογγυλό κορμό συνήθως σε κόκκινες, κίτρινες ή ασπρόμαυρες αποχρώσεις.

Η αράχνη αυτή μπορεί να προκαλέσει τοξικές αντιδράσεις ποικίλης σοβαρότητας. Ωστόσο, οι τοξίνες αυτές στοχεύουν κυρίως τα θηράματα και τους θηρευτές τους και συνήθως δεν είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

Συνήθως καφέ με γκρι τρίχες, ενώ δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιοστά σε μέγεθος. Σχηματίζουν αποικίες, συχνά σε κορμούς δέντρων. Είναι δηλητηριώδεις αλλά όχι για τον άνθρωπο, με το τσίμπημα τους να επιφέρει μόνο μια μικρή ενόχληση.

Αυτό το είδος αράχνης είναι συνήθως σε καφέ και γκρι χρωματισμούς με άσπρο τρίχωμα. Συναντώνται κυρίως σε επίπεδες επιφάνειες όπως φράχτες. Θεωρούνται πανέξυπνες και πολλοί τις προτιμούν για κατοικίδια καθώς είναι ακίνδυνες.

Οι αράχνες αυτές ξεχωρίζουν από τα μακριά, λεπτά και εύθραυστα πόδια τους που διαθέτουν ασπρόμαυρες ρίγες. Συνήθως βρίσκονται σε υπόγεια και αποθήκες.

Αν και διαθέτουν δηλητήριο, είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο καθώς δεν έχουν την δύναμη να τον δαγκώσουν.

Μικροσκοπικές αράχνες με μέγεθος από 3 έως 6 χιλιοστά, συνήθως καφέ με πορτοκαλί. Θεωρούνται αράχνες «του σπιτιού» και τρώνε ψύλλους, μυρμήγκια και άλλα έντομα.

Δαγκώνουν αν νιώσουν κίνδυνο, αλλά το δηλητήριο τους δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός.

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: Εκδιώχνονται 18.000 «αιώνιοι» φοιτητές. Η νέα χρονιά… η τελευταία για τους «ξεχασμένους»

Σκύλοι-ρομπότ αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές στο μέτωπο της Ουκρανίας BINTEO

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου 1952 ο Τιραμόλα κάνει την πρώτη εμφάνισή του, σε κόμικ-στριπ – Δείτε τι άλλο συνέβη

Χαμός στα social media με Τεντόγλου και Καραλή που παίζουν με τα μετάλλιά τους: «Παιδιά, τι κάνατε στο Παρίσι; – Θραύση!»