Η κακοκαιρία, οι υπερβολές και το πρακτέο

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΥΠΑΡΧΟΥΝ κακοκαιρικά κύματα και κύματα. Η Εύβοια δοκιμάστηκε άγρια, για λόγους εξηγήσιμους. Η περιοχή μας, μέχρι τουλάχιστον τις χθεσινές απογευματινές ώρες, δεν θα λέγαμε ότι εκτέθηκε σε βιβλική μετεωρολογική επίθεση. Είναι συνηθισμένα τα ξεσπάσματα του καιρού τέτοιες μέρες του φθινοπώρου. Με τη διαφορά ότι οι κλιματικές αναταράξεις καθιστούν τα ξεσπάσματα αυτά σφοδρότερα και πιο επίμονα. Παρατηρούμε σπανιότερη βροχή, αλλά βιαιότερη έκρηξη και σε μεγαλύτερη συχνότητα από όση συνηθίζονταν αυτές οι εξάρσεις.

ΑΛΛΑ μέχρι εκεί. Η δαιμονολογία δεν είναι χρήσιμη. Χρησιμότερο είναι να ελεγχθούν τα σημεία που αποτελούν καθιερωμένες αχίλλειες πτέρνες του οδικού δικτύου και λοιπών αστικών και περιαστικών υποδομών. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται ότι πλημμυρίζουν με «κάθε ευκαιρία»; Σε ποιες περιπτώσεις το φαινόμενο υπονομεύει τις λειτουργίες της πόλης και της περιοχής και εγκυμονεί κινδύνους; Πώς μπορούν οι πιο προβληματικές περιπτώσεις να θεραπευθούν;

ΑΥΤΟ επιβάλλει η ορθολογική αντίδραση. Ολα τα άλλα είναι φιλολογία για να εξάπτουμε την τοπική κοινή γνώμη, αν υποθέσουμε ότι ο κόσμος βλέπει Τιτανικούς εκεί που δεν υπάρχουν.

 

ΜΗΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ της επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στον Φλόκα θα είναι μεγάλο για τους δήμους και τους δημότες που θα το επωμιστούν. Αυτό το περιμέναμε. Μπορούμε να μετριάσουμε το βάρος, όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «Π» μειώνοντας αποφασιστικά τον όγκο των απορριμμάτων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με αποφασιστική βελτίωση των επιδόσεων των δημοτών στην ανακύκλωση. Παραμένουμε όμως αμύητοι στην φιλοσοφία και την πρακτική αυτή, σε μεγάλο βαθμό. Η καθοδήγηση πρέπει να αρχίσει από τώρα. Και όταν έρθει η ώρα της πράξης, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δέουσα πίεση προς τον πολίτη. Που έχει εκπαιδευτεί στην αντίληψη ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα όπως θέλει και όποτε τον εξυπηρετεί.