Μεξικό: Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία ΒΙΝΤΕΟ

Οι διαδηλωτές διέκοψαν τη συνεδρίαση της Γερουσίας, στο Μεξικό, για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Μεξικό

Αναστάτωση στο Μεξικό, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γερουσία, προκαλώντας τη διακοπή της συζήτησης για τις αμφιλεγόμενες προτάσεις του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχετικά με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και αυτή για την εκλογή δικαστών μέσω ψηφοφορίας, ακόμη και σε εναλλακτικούς χώρους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Χοσέ Χεράρδο Φερνάντες δήλωσε ότι η συνεδρίαση «διακόπηκε» και ζήτησε από τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι καθώς οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το ανώτερο επίπεδο της αίθουσας, φωνάζοντας «προδότες» σε αντίθεση με τη μεταρρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει εβδομάδες εκτεταμένων διαμαρτυριών.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι του Μεξικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχουν προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το εμπορικό σύμφωνο των τριών χωρών, την USMCA, και να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις.

Η ραχοκοκαλιά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, την οποία πρότεινε ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προβλέπει την εκλογή με λαϊκή ψήφο περισσότερων από 6.500 δικαστών και δικαστικών λειτουργών, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ και η εκλεγμένη πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ υπερασπίστηκαν σθεναρά τη μεταρρύθμιση ως απαραίτητη για τη λογοδοσία των δικαστών και τη μείωση της διαφθοράς.

Οι επικριτές επιτέθηκαν εναντίον του ως κραυγαλέο χτύπημα διπλασιασμού της εξουσίας από το κυβερνών κόμμα Μορένα.

Καθώς οι γερουσιαστές συζητούσαν τη μεταρρύθμιση, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το κυβερνών μπλοκ για ύπουλη τακτική προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται να είναι αμφίρροπη, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να υπολείπεται τυπικά ενός γερουσιαστή.

Η μεταρρύθμιση προτείνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου σε εννέα από 11, τη μείωση της θητείας τους σε 12 χρόνια και τη μείωση της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας από 10 σε πέντε χρόνια.